S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Analytici JP Morgan vidí u těchto 2 akcií potenciál růstu až 50 %

Martin Bartkovský
23. 4. 2023
6 min read

Akciové trhy nám v minulém roce poměrně slušně klesly. A i když už na některých akciích zažíváme růst, tak jsou tu přeci jenom akcie, které podle analytiků nabízejí slušný růstový potenciál. Dnes se podíváme na výběr JP Morgan.

Americká ekonomika se v posledních měsících potýká s inflačními tlaky, které vyvolávají obavy investorů a politiků. V únoru dosáhla celková inflace úrovně 6 %, avšak v březnu se mírně zmírnila na 5 %.

Hugh Gimber z JPMorgan Asset Management považuje tento pokles inflace za slibné znamení, že snahy Federálního rezervního systému (Fed) o zvýšení úrokových sazeb přináší ovoce.

Poselstvím je, že Fed vyhrává svůj boj proti inflaci. Požadavek na pozastavení  sílí, i když si stále myslím, že by je mohlo lákat ještě jedno zvýšení.

V tomto kontextu analytici JP Morgan vidí v těchto dvou akciích poměrně slušnou příležitost.

LendingClub Corporation $LC+0.6% 

LC
$9.22 $0.06 +0.60%

LendingClub Corporation  je významným hráčem na trhu digitálního bankovnictví, zaměřeným na vytváření nezajištěných osobních půjček. Společnost byla založena v roce 2006 a je druhým největším poskytovatelem osobních půjček v USA. Díky svému inovativnímu přístupu a rychlému růstu si LendingClub vybudoval silnou pozici na trhu. Využívá technologii a algoritmy pro posuzování úvěrového rizika klientů, což zajišťuje efektivní a transparentní proces poskytování úvěrů.

Hlavní produkty a služby LendingClub zahrnují osobní půjčky, půjčky na konsolidaci dluhů, půjčky na domácí vylepšení a půjčky pro malé podniky. Společnost také nabízí platformu pro investory, kteří chtějí investovat do půjček a tím diverzifikovat své investiční portfolia.

Mezi klady LendingClub patří inovativní přístup k poskytování úvěrů, rychlý růst a silná tržní pozice. Na druhou stranu se společnost musí vypořádat s regulací, konkurencí a riziky spojenými s úvěrovým cyklem.

I přesto, že se na této společnosti podepsaly vysoké úrokové sazby, které ochladily poptávku po úvěrech, tak analytik JP Morgan Reginald Smith vidí budoucnost této společnosti poměrně pozitivně.

Model digitálního trhu a banky LendingClub poskytuje jedinečné finanční výhody. Patří mezi ně  stabilnější tok příjmů, relativně stabilní, nízkonákladové financování a robustnější nabídka produktů: včetně půjček, spoření a bankovních produktů, která zvyšuje celoživotní hodnotu zákazníka. LendingClub je navíc jednou z mála fintech orientovaných na spotřebitele, které jsou ziskové na základě GAAP, vydělávají 1,7krát vyšší tržby na zaměstnance a mají jednu z nejnižších základen provozních nákladů mezi ostatními fintech protějšky.

Smith svůj optimismus vyjádřil ratingem overweight a cenový cíl stanovil na 11$, což představuje potenciál nárůstu o více jak 50 %.

Afya Limited $AFYA-2.4%

AFYA
$18.18 -$0.44 -2.36%

Afya Limited  je brazilská společnost, která nabízí vzdělávací produkty a služby v oblasti zdravotnictví. Její portfolio zahrnuje lékařské fakulty, přípravné kursy k lékařskému pobytu, různé vzdělávací programy a další zdravotnické služby. Afya Limited byla založena v roce 1999 a od té doby se stala jedním z největších poskytovatelů zdravotnického vzdělání v Brazílii a Latinské Americe.

Společnost Afya Limited působí ve dvou hlavních segmentech: vzdělávacím segmentu a zdravotnickém segmentu. Vzdělávací segment zahrnuje lékařské fakulty, postgraduální programy a přípravné kurzy pro lékařské zkoušky. Zdravotnický segment nabízí služby jako digitální zdravotnické řešení, telemedicínu a řešení pro správu zdravotních zařízení.

Mezi klady společnosti Afya Limited patří silná tržní pozice, rychlý růst a široká nabídka vzdělávacích a zdravotnických služeb. Společnost je také schopna rychle reagovat na měnící se potřeby trhu a využívat technologických inovací pro rozvoj svých produktů a služeb.

Avšak Afya Limited čelí některým výzvám, jako je závislost na brazilském trhu, regulatorní rizika a konkurence ze strany jiných vzdělávacích a zdravotnických institucí.

Analytik JP Morgan Marcelo Santos je ohledně této akcii dost býčí, o čemž svědčí i jeho komentář, a stanovený cíl. Proč si Santos vybral právě tuto akcii?

Afya je jediným hráčem v oblasti vysokoškolského vzdělávání pod naším pokrytím, který vykázal pozitivní generování FCF po čistých úrokových platbách, k čemuž přispěl nižší pákový efekt a dobrá konverze EBITDA, přičemž se v současné době obchoduje blízko masovým konkurentům, pokud jde o P/E'24E na 5,7x. Očekáváme, že její výsledky budou odolné proti dalšímu nejistému roku pro vysokoškolské vzdělávání.

Svým komentářem podpořil i cenový cíl, který stanovil na 20$, což by mělo představovat také nárůst o více jak 50 %.

Závěr

V současném ekonomickém prostředí, kdy se americká ekonomika potýká s inflačními tlaky a Fed zvyšuje úrokové sazby, mohou tyto 2 společnosti představovat zajímavou příležitost pro investory, kteří očekávají snižování úrokových sazeb, nebo se případně nebojí koukat i za hranice USA.

Nicméně je důležité, aby investoři pečlivě zvážili své investiční cíle a tolerance k riziku před tím, než se rozhodnou investovat do těchto společností. Je zde totiž, tak jako všude, spousta rizik, ať už regulačních, politických, nebo i dalších jiných.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.