S&P 500 ^GSPC 5,200.28 +0.24%
Nvidia NVDA $890.26 -1.53%
Amazon AMZN $190.42 +1.28%
Tesla TSLA $172.64 -1.19%
Apple AAPL $183.52 +0.43%
Meta META $474.55 +0.41%
Alphabet GOOG $170.64 -0.30%
Microsoft MSFT $411.32 +0.19%

Analýza IBM: Dokáže legendární společnost ustát vražedné tempo konkurence?

Dominik Petrnoušek
22. 4. 2023
8 min read

Jedno z nejznámějších jmen na trhu vůbec je bezesporu IBM. Tento gigant se ale potýká s obrovskou konkurencí nejsilnějších technologických gigantů světa a super rychlému vývoji v jejich sektoru. Dokáže toto tempo ustát?

IBM $IBM-1.1%  je jedna z největších světových technologických společností založená v roce 1911. IBM se specializuje na poskytování softwaru a služeb v oblasti IT infrastruktury, hybridního cloudu, umělé inteligence, blockchainu, kybernetické bezpečnosti a konzultačních služeb. Hlavními značkami IBM jsou Watson, Cloud Pak, Red Hat a Security.

IBM

IBM

IBM
$166.42 -$1.82 -1.08%

Capital Structure

Market Cap
156.07B
Enterpr. Val.
204.22B
Revenue
62.07B
Shares Out.
918.60M
Debt/Capital
0.72
FCF Yield
8.16%

Valuation / Dividends

P/E
19.26
EPS
8.82
P/S
2.52
P/B
6.70
Div. Yield
3.91%
Div. Payout
74.14%

Capital Eff. / Margins

ROIC
9.90%
ROE
35.93%
ROA
5.96%
Gross
55.91%
Operating
14.23%
Net Profit
13.18%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Tržní kapitalizace IBM činí přibližně 114 mld. USD. IBM generuje příjmy ze softwaru (46%), služeb (52%) a hardwaru (2%). Mezi největší zákazníky IBM patří společnosti JPMorgan Chase, Walmart, Delta Air Lines aj.

IBM v poslední době prochází transformací směrem k růstovějším oblastem jako cloud, data a umělá inteligence. Tržby vyrostly o 1% na 19,1 mld. USD, zisk na akcii se zvýšil o 3%. Nákup Red Hat v roce 2019 pomohl IBM zrychlit transformaci do cloudu. Nyní IBM cílí na růst v hybridním cloudu a umělé inteligenci.

Akcie IBM dlouhodobě vykazují nižší výkonnost než její konkurenti. Za posledních 10 let vzrostla o střední desítky procent%, zatímco akcie MSFT a AAPL se znásobily. Dividenda IBM je stabilní s výnosem 5,2%, avšak růst dividendy zrychluje pomaleji než u konkurence.

IBM je rozdělena do 4 hlavních segmentů podnikání:

Software - Zahrnuje umělou inteligenci, analytiku, kybernetickou bezpečnost a blockchain. Nejvýznamnějšími produkty jsou Watson, Cloud Pak a Red Hat OpenShift. Cílem je pomoci zákazníkům s digitalizací a automatizací prostřednictvím kognitivních a cloudových technologií.

https://www.youtube.com/watch?v=k9XqDc1JCA4

Globální služby - Poskytuje poradenství a služby v oblasti transformace podnikání, aplikací, analytiky a infrastruktury. Zaměřuje se na optimalizaci výkonu podniku, nové zdroje příjmů a růst produktivity. Největší služby jsou konzultace, implementace a správa IT a podnikových procesů.

Hybridní cloud - Nabízí komplexní portfolio pro hybridní cloud včetně softwaru, služeb a platformy Red Hat OpenShift. Pomáhá zákazníkům přesunout a spravovat klíčové aplikace a data na hybridním cloudovém modelu. Zahrnuje infrastrukturu, platformy, datové služby a správu aplikací.

Zabezpečení - Poskytuje řešení a služby pro zabezpečení podniků, včetně kybernetické obrany, identity a přístupových řízení a rizik a dodržování předpisů. Zaměřuje se na zabezpečené hybridní cloudové prostředí a umělou inteligenci proti kybernetickým hrozbám.

Software a globální služby jsou největšími segmenty IBM a generují přibližně 2/3 celkových tržeb. Segment hybridního cloudu roste nejrychleji díky nákupu Red Hatu v roce 2019. Zabezpečení se také rychle rozvíjí a je klíčovou oblastí pro budoucí růst IBM v období digitální transformace.

IBM usiluje o integraci svých produktů a segmentů, aby zákazníkům poskytovala komplexnější řešení. Např. kombinace Watsonu pro umělou inteligenci, služeb v oblasti poradenství a Red Hat OpenShift pro hybridní cloud. Tímto přístupem se IBM snaží zákazníkům nabízet ucelenou nabídku pro jejich digitální transformaci.

Sektor a konkurence

Úspěch IBM bude záviset na úspěšném provedení této transformace. Aby uspěla, musí dále integrovat a rozšiřovat svá aktiva, zejména z nákupu Red Hatu v roce 2019, a posilovat své řešení pro hybridní cloud, umělou inteligenci a bezpečnost. Pokud se jí to nepodaří, bude ji ohrožovat postupný pokles ve svých tradičních oblastech podnikání jako konzultace, software a IT služby.

Konkurence v odvětví IT je obrovská. V oblasti cloudu vede trh Amazon AWS, Microsoft a Google. V softwaru konkurují společnosti jako Microsoft, Salesforce a Adobe. V IT službách jsou hlavními rivaly Accenture, Deloitte, KPMG a outsourcingové společnosti. V kybernetické bezpečnosti působí společnosti jako FireEye, Palo Alto Networks, Fortinet a Check Point. V hardwaru jsou největšími hráči Samsung, Lenovo, Dell, Cisco a HP.

Aby uspěla v takové konkurenci, musí IBM nadále investovat do růstu, zejména při integraci Red Hatu, a rozšiřovat svá řešení v oblastech hybridního cloudu, umělé inteligence a bezpečnosti. To jí umožní lépe konkurovat společnostem jako Microsoft, AWS, Salesforce nebo Palo Alto Networks či Fortinet. Dobrým vedením transformace může IBM i nadále zůstat silným konkurentem, přestože se její tržní podíly v některých oblastech snižují.

IBM sice čelí problémům transformace a konkurence, ale má i stále silné stránky jako globální přítomnost, zavedenou značku, široké portfolio technologií a služeb a loajální zákaznickou základnu. Pokud se transformaci podaří zvládnout, může IBM zůstat úspěšnou společností díky kombinaci svých tradičních předností a nových růstových motorů.

Aktuální situace

Během pandemického roku 2020 klesly tržby IBM ze 77 miliard dolarů a drobných na 73 miliard dolarů, přičemž zisk podle GAAP se snížil z 9,4 miliardy dolarů na 5,6 miliardy dolarů. Společnost vykázala zisk podle GAAP ve výši 6,23 USD na akcii, přičemž upravený zisk dosáhl 8,67 USD na akcii, a to v roce, který byl pro firmu obecně obtížný. Do ledna letošního roku společnost vykázala více než 5% nárůst celoročních tržeb na 60,5 miliardy USD, protože ve čtvrtém čtvrtletí se růst zastavil.

Za celý rok společnost vykázala upravený zisk ve výši 9,13 USD na akcii (oproti 7,93 USD na akcii v roce 2021), neboť zisk dosáhl pouze 1,95 USD na akcii. Tento rozdíl byl z velké části důsledkem nákladů souvisejících s transakcemi. Rozvaha zůstává poměrně nudná a vykazuje poměrně velký čistý dluh, protože obsahuje aktiva ve výši 105 miliard USD.

Chtějí také trochu jednodušší podnikání - společnost údajně hledá způsob, jak prodat podnikání v oblasti počasí, které zahrnuje weather.com za miliardu, což by znamenalo naprosté zklamání poté, co společnost koupila toto podnikání v roce 2015 za dvojnásobnou částku.

Mezitím společnost pokračuje ve vyplácení solidní čtvrtletní dividendy ve výši 1,65 USD na akcii. Právě tato dividenda je nejpřitažlivějším důvodem k držení akcií, neboť poskytuje 5,2% dividendový výnos, protože růst není žádný a rozvaha a výkaz zisků zůstávají poměrně komplikované.

IBM zvyšuje dlouhodobě svoji dividendu. Zdroj

Čistá marže také zaostává. Hrubé marže IBM se zlepšily z průměrných zhruba 48 % před transakcí na zhruba 55 %. Hrubá zisková marže IBM po odštěpení společnosti Kyndryl se zlepšila.

Nelze si také nevšimnout masivního poklesu ziskovosti v průběhu roku 2022, který je z velké části způsoben poplatkem za vypořádání penzijního připojištění ve výši 5,9 miliardy USD, který má být podle vedení jednorázovou položkou.

Ačkoli by tedy poplatek ve výši téměř 6 miliard USD mohl být skutečně jednorázovou položkou, společnost IBM v průběhu let soustavně zažívá významné náklady související s důchodem.

IBM snižuje počet akcií v oběhu. Zdroj

Solidní výkon IBM v poslední době z velké části způsoben širšími pohyby na trhu a normalizací měnové politiky, z níž obecněji těžily hodnotové akcie. Zároveň však IBM nadále nedosahuje výkonnosti ostatních hodnotových jmen v sektoru a většina naléhavých problémů nezmizela v důsledku rozsáhlého vyčlenění společnosti Kyndryl. Dividenda IBM zůstává ohrožena a ani akviziční horečka společnosti není dobrým znamením.

Co říkáte na IBM vy?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.