S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Bed Bath & Beyond krachuje. Co se stalo a co se bude dít?

Dominik Petrnoušek
23. 4. 2023
5 min read

Meme akcie byly extrémně oblíbené mezi retail investory zejména v období pandemie, kdy zažily obrovský hype. Mimo jiné také díky WSB, kteří si oblíbili hned několik jmen. Mimo jiné také Bed Bath & Beyond která dlouho zápasila a nyní požádala o ochranu před bankrotem.

Pojďme ale postupně... co jsou vůbec meme akcie a jak se jí stala $BBBY?

Meme akcie, jako jsou Bed Bath & Beyond, AMC nebo GameStop, zažívají obrovský hype, zejména mezi mladými a nezkušenými investory na sociálních sítích. Je to fenomén poslední doby, kdy se lidé sdružují na platformách jako Reddit, Facebook, TikTok a společně nakupují akcie, o kterých se domnívají, že mají potenciál růstu nebo, že na nich mohou porazit hedge fondy.

Tento hype je často živen optimismem, emocemi a pocitem, že malí investoři mohou společně bojovat proti velkým hráčům na Wall Street. Lidé se vzájemně povzbuzují k nákupu vybraných akcií, sdílejí memes a tipy týkající se daných společností a sní o obrovských ziscích, když se jim podaří vyhnat cenu akcie na měsíc.

https://www.youtube.com/watch?v=IpuSHOcMsx4

Bohužel většina těchto investorů nemá dostatečné znalosti a zkušenosti, aby investovala do tak volatilních a rizikových titulů. Hype a euforie často opadnou stejně rychle, jako vznikly, což vede k prudkým poklesům cen akcií, které byly ještě nedávno miláčky drobných investorů. Ti pak často prodělají velké částky peněz, když se snaží akcie ještě včas prodat.

Meme akcie obvykle nemají žádný skutečný příběh nebo potenciál, který by odůvodňoval vyšší cenu. Jedná se spíše o krátkodobou anomálii na trhu, kterou lze přičítat na vrub emocím, nedostatku zkušeností a snaze o rychlý zisk. Proto jsou investice do těchto akcií považovány za extrémně rizikové a spekulativní.

Bed Bath & Beyond

Koncem března Bed Bath & Beyond oznámila, že plánuje prodat své akcie v hodnotě 300 milionů dolarů, a varovala, že pokud se mu nepodaří tyto prostředky zajistit, bude možná muset vyhlásit bankrot. A to se stalo.

Bed Bath & Beyond Inc v neděli požádala o ochranu před bankrotem poté, co se jí nepodařilo zajistit finanční prostředky na udržení se nad vodou. Maloobchodní řetězec se sídlem v New Jersey podal u okresního soudu žádost o vyhlášení konkurzu, přičemž podle soudního podání uvedl odhadovaná aktiva i závazky v rozmezí 1 až 10 miliard USD.

BBBY
$0.08 $0.00

Capital Structure

Market Cap
41.96M
Enterpr. Val.
41.96M
Revenue
2.44B
Shares Out.
558.74M
Debt/Capital
0.00
FCF Yield
-1 227.19%

Valuation / Dividends

P/E
-0.01
EPS
-14.55
P/S
0.02
P/B
0.00
Div. Yield
-
Div. Payout
-9.59%

Capital Eff. / Margins

ROIC
0.00%
ROE
308.45%
ROA
0.00%
Gross
19.12%
Operating
-25.91%
Net Profit
-113.53%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Společnost dodala, že jejích 360 prodejen Bed Bath & Beyond a 120 prodejen a internetových stránek buybuy BABY zůstane otevřeno a bude nadále sloužit zákazníkům. V lednu společnost vyjádřila pochybnosti o své schopnosti pokračovat v činnosti jen několik měsíců poté, co oznámila nové financování ve výši více než 500 milionů dolarů, jakož i propouštění a uzavření 150 prodejen.

Maloobchodní řetězec sice zahájil likvidační prodej, ale podle prohlášení hodlá využít řízení podle kapitoly 11 k omezenému prodeji a marketingu některých nebo všech svých aktiv.

"Děkujeme všem našim věrným zákazníkům. Učinili jsme těžké rozhodnutí začít ukončovat naši činnost," stálo v neděli ráno v prohlášení na horní straně webových stránek společnosti.

Společnost si zajistila úvěr ve výši 240 milionů dolarů, který jí pomůže financovat provoz během bankrotu. Ve středu však začnou prodeje zavíraných obchodů a Bed Bath & Beyond. Vyhlášení konkurzu nemusí nutně znamenat, že společnost končí s podnikáním. Mnoho velkých amerických společností podalo žádost o bankrot, aby se zbavily dluhů a dalších nákladů, které si již nemohly dovolit. Ale i když se společnost Bed Bath and Beyond z konkurzu dostane, její budoucnost není zaručena.

Je také možné, že společnost vyjde z bankrotu jako výhradně internetový prodejce.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.