S&P 500 ^GSPC 5,040.86 +0.45%
Nvidia NVDA $847.09 +2.01%
Amazon AMZN $181.92 +1.63%
Apple AAPL $171.80 +1.48%
Alphabet GOOG $166.60 +0.62%
Microsoft MSFT $397.14 +0.56%
Tesla TSLA $179.34 -0.36%
Meta META $437.82 -0.31%

Podle JP Morgan nás čeká růst cen ropy. Kdy to bude? Jek z toho mohou investoři těžit?

Martin Bartkovský
26. 4. 2023
5 min read

V minulém roce jsme zažili rapidní nárůst cen ropy, kdy z tohoto růstu profitovaly všechny společnosti, které se kolem ropy pohybují. Určitě byste ale tyto akcie neměli prodávat. Podle JP Morgan totiž může být před námi další potenciální nárůst cen ropy.

Historická data naznačují, že od roku 1988 bylo zvýšení sazeb Fedu následováno průměrným zvýšením ceny ropy Brent o 9%. S očekávaným zvýšením sazeb Fedu v květnu a následným pozastavením se analytici z JPMorgan domnívají, že ceny ropy jsou připraveny k růstu. V tomto článku se zaměříme na možnosti, jak investoři mohou z této situace profitovat.

Hlavní závěr: pokud Fed brzy pozastaví kampaň na zvyšování sazeb, nejpravděpodobnějším scénářem je, že si ropa povede dobře.

JPMorgan předpovídá, že cena ropy Brent ve čtvrtém čtvrtletí stoupne na 94 dolarů za barel, což je o 9,5% více oproti současným úrovním. Trhy očekávají, že Fed zvýší sazby v květnu o dalších 25 bazických bodů na cílové rozpětí 5-5,25%. Pokud se tato situace naplní, historické souvislosti mezi sazbami a cenami ropy by mohly naznačovat příležitost pro investory.

Pokud však USA zaznamenají pouze mírnou recesi nebo přistanou měkce, může se již začít tvořit nový býčí trh.

V minulosti, po pauzách Fedu v letech 2000, 2006 a 2018, se ceny ropy nakonec dostaly do záporu, což následovaly recese. JPMorgan předpokládá, že mírná recese nebo měkké přistání mohou vést k vytvoření nového býčího trhu na ropě. Analytici očekávají recesi na konci roku 2023 nebo v roce 2024 a inflaci kolem 4% v roce 2023.

Poptávka po ropě by měla podle analytiků zůstat odolná, protože potřeba pohonných hmot zůstává zvýšená a zásoby americké komerční ropy se začínají snižovat.

Jak z toho mohou investoři profitovat?

Je zde několik možností, jak se dá ze zvýšení cen ropy profitovat. Je to prakticky to samé jako v minulém roce. Takže ti, kdo neprodali své ropné akcie, se mohou dočkat dalšího růstu. Pojďme si ty možnosti ale přeci jen připomenout.

  • Investice do energetických společností: Investoři mohou zvážit investice do akcií energetických společností, které se zaměřují na těžbu a distribuci ropy. Tyto společnosti mohou mít zvýšené zisky díky růstu cen ropy. Příklady takových společností zahrnují Exxon Mobil $XOM+0.2% , Chevron $CVX+0.8% , Occidental petroleum $OXY+0.1%

Investice do těchto společností mohou být atraktivní díky jejich silnému tržnímu postavení, schopnosti generovat stabilní cash flow a historii vyplácení dividend. Před investováním je však důležité provést důkladný výzkum a zvážit rizika spojená s jednotlivými akciemi.

  • Investice do ropných ETF: Alternativní možností je investice do ropných ETF (Exchange Traded Funds), které sledují výkonnost košíku energetických společností nebo samotných cen ropy. Tato strategie umožňuje diverzifikaci a snížení rizika spojeného s investováním do jednotlivých akcií. Příklady ropných ETF zahrnují Energy Select Sector SPDR Fund $XLE+0.6% , iShares Global Energy ETF $IXC+0.8%

Investice do těchto fondů mohou poskytnout expozici vůči energetickému sektoru bez nutnosti vlastnit jednotlivé akcie.

  • Investice do alternativních energetických zdrojů: V dlouhodobém horizontu může růst cen ropy přispět k zvýšenému zájmu o alternativní energetické zdroje, jako jsou solární energie, větrná energie nebo elektromobilita. Investoři mohou zvážit investice do společností v těchto odvětvích, které mohou profitovat z rostoucí poptávky po čistších zdrojích energie. Příklady takových společností zahrnují NextEra Energy $NEE-0.8% , Vestas Wind Systems a First Solar $FSLR-0.7%

Investice do těchto společností mohou poskytnout diverzifikaci a dlouhodobý růstový potenciál vzhledem k očekávanému zvýšení poptávky po udržitelných energetických řešeních.

Při investování do energetických společností, ropných ETF a alternativních energetických zdrojů je důležité zohlednit rizika spojená s volatilitou cen ropy a geopolitickými událostmi. Jednou z klíčových věcí, které by investoři měli mít na paměti, je, že energetický sektor je vystaven nejen cyklickým změnám, ale také strukturálním změnám spojeným s přechodem k nízkouhlíkovým zdrojům energie.

V závěru lze říci, že aktuální situace na trhu s ropou a očekávané zvýšení sazeb Fedu přináší  možné příležitosti pro investory, kteří jsou ochotni a schopni rychle reagovat na změny na trhu a profitovat z investic do energetických společností, ropných ETF a alternativních energetických zdrojů.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.