S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Analýza LyondellBasell Industries: Ekonomické výkyvy hrozí potopením chemického giganta

Dominik Petrnoušek
23. 4. 2023
7 min read

Chemický sektor by se dal považovat za poměrně odolný, protože produkty s ním spojené potřebujeme opravdu hodně. I v tomto sektoru se ale dají najít zástupci, kteří jsou hodně závislí na okolnostech a celkové situaci. A na jednoho takového se teď podíváme!

Základní údaje

LyondellBasell Industries NV $LYB+2.5% je jednou z největších chemických a ropných společností na světě. Byla založena v roce 2007 sloučením dvou předních firem v oboru, Lyondell Chemical Company a Basell AF. Společnost má sídlo v nizozemském Rotterdamu a globálně zaměstnává přibližně 19 000 lidí.

LyondellBasell se zaměřuje na výrobu plastů, chemikálií a rafinovaných ropných produktů. Mezi jejich hlavní produkty patří polyetylén, polypropylen, polystyren a polyolefiny, které se používají ve všech průmyslových odvětvích. Podnik rovněž vyrábí pyrolytické plyny a polyethyléntereftalát (PET), který se používá při výrobě plastových lahví a obalů. Na ropné straně podnik vyrábí různé druhy paliv, solventů, aditiv a chemických meziproduktů.

LYB
$102.13 $2.45 +2.46%

Capital Structure

Market Cap
33.24B
Enterpr. Val.
42.92B
Revenue
41.80B
Shares Out.
325.44M
Debt/Capital
0.50
FCF Yield
10.24%

Valuation / Dividends

P/E
15.76
EPS
6.48
P/S
0.80
P/B
2.57
Div. Yield
4.88%
Div. Payout
76.16%

Capital Eff. / Margins

ROIC
10.45%
ROE
16.33%
ROA
5.71%
Gross
14.24%
Operating
8.01%
Net Profit
5.06%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Společnost provozuje rozsáhlou globální síť výrobních zařízení včetně rafinérií, chemických závodů, petrochemických závodů a továren na plasty. Výrobní základna je umístěna v blízkosti zdrojů ropy a zemního plynu v Severní Americe, Evropě, Asii a Blízkém východě. Toto globální uspořádání umožňuje LyondellBasellu optimalizovat náklady vstupů, přístup k trhům a blízkost zákazníků.

Sektor a konkurence

LyondellBasell patří do sektoru chemických společností. Konkrétně se společnost zaměřuje na výrobu plastů, chemikálií a rafinovaných ropných produktů. Tento sektor zahrnuje mnoho globálních hráčů. Hlavní konkurencí jsou pak:

Royal Dutch Shell je vedoucí světová ropná a plynárenská společnost, která se zabývá mimo jiné výrobou a zpracováním ropy, zemního plynu a petrochemikálií. Shell konkuruje LyondellBasellu v mnoha oblastech včetně výroby plastů a chemikálií.

Aktuální velikost trh a predikovaná velikost do roku 2028. Zdroj

BASF je globální chemický koncern se sídlem v Německu, který vyrábí širokou škálu chemických produktů, od ropných produktů až po zemědělská hnojiva, plasty a výrobky pro potravinářský průmysl. BASF nabízí podobnou řadu výrobků jako LyondellBasell a je jedním z největších konkurentů.

Dow Chemical $DOW+1.5%  je americká globální chemická společnost, která vyrábí plasty, chemikálie a vědecké produkty, stejně jako LyondellBasell. Dow Chemical je rovněž jedním z největších konkurentů v segmentu plastů a chemikálií.

Jiné významné společnosti v tomto odvětví zahrnují SABIC, Covestro, Lenzing, Mitsubishi Chemical a Indorama Ventures. Tito výrobci produkují a distribuují na světovém trhu podobné výrobky z plastů, ropy, plynu, chemikálií a paliv jako společnost LyondellBasell.

Aktuální situace

Vzhledem k tomu, že se jedná o chemickou společnost, nezbývá jí nic jiného než snášet kolísavé finanční výsledky v závislosti na cenách komodit, což se projevuje i vysokou mírou vystavení ekonomickým obavám. Po velmi silném začátku roku 2022 se ve třetím čtvrtletí projevily ekonomické tlaky, které zatížily jejich výsledky, což se bohužel během čtvrtého čtvrtletí ještě zhoršilo, protože čelili slabosti jak na straně poptávky, tak na straně nákladů.

Mnozí zvažovali investici do akcií LYB kvůli jejich vysokému dividendovému výnosu. Firma v současné době vyplácí čtvrtletní dividendu ve výši 1,19 USD, což odpovídá ročnímu výnosu téměř 5 %, což z této akcie rozhodně činí zajímavého kandidáta pro mnoho dividendových investorů.

Kromě toho je firma v posledním desetiletí spolehlivým plátcem dividend. LYB vyplácela dividendy v každém z posledních 11 let, přičemž v posledních 9 letech se jí podařilo výplatu zvýšit. Ještě působivější je, že je doprovázela také masivní mimořádná dividenda ve výši 5,20 USD na akcii, která by se při opakování v současnosti rovnala o něco více než 5 % jejich současné ceny akcií jen za tuto jedinou výplatu. Nedá se ale úplně předpokládat, že by k další mimořádné výplatě došlo.

Důležité je také zmínit bezpečnost a udržitelnost dividendy. Finanční ukazatele společnosti LYB, které vypovídají o udržitelnosti a bezpečnosti dividendy, jsou v porovnání s mediánem sektoru příznivé. Jediným ukazatelem, který je o něco horší, je payout ratio, které je aktuálně na 0,84.

Za posledních deset let se společnosti LYB podařilo snížit počet akcií v oběhu o více než 40 %, což je významné číslo. A je to vždy pro investory hezký bonus. Teď se ale odkupy pozastavily.

Počet akcií v oběhu klesá. Zdroj

I když čtvrté čtvrtletí roku 2022 bylo náročné, přesto se jim podařilo opět snížit čistý dluh na 9,17 miliardy USD, a tedy o 7 % oproti předchozí úrovni po třetím čtvrtletí, a to především díky velmi vysokému čerpání pracovního kapitálu. Je pravda, že to byl částečně důsledek dočasného pozastavení zpětného odkupu akcií, který snížil odliv hotovosti, ale přesto je nižší čistý dluh stále pozitivní zprávou o tom, že se blíží období, které by mohlo znamenat silný pokles.

Do konce roku 2023 není možné předpovědět, do jaké míry se podaří snížit čistý dluh. Dokonce i v normálních časech tomu již brání jejich kolísavé finanční výsledky, i když právě nyní je to ještě více zamlženo výše zmíněnými ekonomickými obavami. Přinejmenším, jak ukázalo čtvrté čtvrtletí roku 2022, mohou v případě potřeby zatáhnout poklopy, což by mělo omezit škody i v případě, že dojde k výraznému poklesu. To je sympatické.

Dluh LYB. Zdroj

Pokud jde o likviditu, velkým rizikem do konce roku 2023 není nutně přísná měnová politika jako taková, ale možnost jejího spojení s bankovní krizí, která hrozí odčerpáním likvidity z kapitálových trhů. I když se v posledním měsíci podmínky na kapitálových trzích oproti začátku března uklidnily, rizika nebyla zcela odstraněna, a proto by se později v průběhu roku mohla objevit vážnější krize.

U $LYB+2.5% extrémně záleží na celkové situaci. Jinak se ale gigant nezdá být v úplně špatné kondici.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.