S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Alibaba

Peter Svoreň
24. 4. 2023
4 min read

Alibaba Group Holding Limited (NYSE: $BABA+2.1% ) je nadnárodný technologický konglomerát so sídlom v Číne, ktorý sa zameriava hlavne na e-commerce, maloobchod, cloud computing, digitálne média a zábavu. Cena akcií spoločnosti bola v poslednej dobe ovplyvnená rôznymi faktormi, vrátane regulačného tlaku, makroekonomických trendov a trhovej konkurencie. Tu je aktuálna analýza spoločnosti Alibaba na základe nedávnych správ.

Ako reagujú akcie firmy?

Dňa 18. apríla 2023 získala spoločnosť Alibaba na cene akcií potom, čo sa objavili správy, že čínska vláda uvoľnila tlak na Ant Group, dcérsku spoločnosť Alibaby.* Regulačný tlak na Ant Group, ktorá sa hlavne zaoberá finančno-technologickými službami, bol pre investorov Alibaby hlavným problémom, a táto správa by mohla mať pozitívny vplyv na budúce výkony spoločnosti.[1]

Okrem regulačného tlaku sa Alibaba stretáva s narastajúcou konkurenciou od miestnych aj globálnych hráčov v oblasti e-commerce. Rýchlosť rastu tržieb spoločnosti sa v posledných štvrťrokoch spomalila, čo spôsobilo obavy medzi investormi. Alibaba sa snaží diverzifikovať svoje zdroje príjmov investovaním do oblastí ako je cloud computing, digitálne médiá a zábava.

Finančné výkony Alibaby zostali silné, napriek problémom, ktorým spoločnosť čelila. V poslednom fiškálnom roku spoločnosť hlásila tržby vo výške 717,3 miliardy CNY (111,5 miliardy dolárov), čo predstavuje nárast o 30% oproti predchádzajúcemu roku. Čistý zisk spoločnosti tiež vzrástol o 24% medziročne na 156,0 miliardy CNY (24,2 miliardy dolárov).

Diverzifikácia je kľúčová

Cloud computing biznis Alibaba bol pre spoločnosť svetlým bodom, keď tržby tejto oblasti vzrástli o 50% medziročne v poslednom fiškálnom roku. Biznis cloud computingu spoločnosti je dobre pozicionovaný na využitie nárastu dopytu po cloudových službách, najmä v regióne Ázia-Pacifik.

Celkovo, hoci Alibaba čelí regulačným tlakom a narastajúcou konkurenciou, finančné výkony spoločnosti zostávajú silné a jej diverzifikačné úsilie by ju mohlo postaviť na dlhodobý rast.

Záver

Alibaba je jednou z najväčších internetových spoločností na svete a dominantnou silou v e-commerce v Číne. Svoje aktivity rozšírila aj do iných oblastí, ako sú cloudové služby, digitálny marketing, logistika a platobné riešenia. Na základe správy o uvoľnení regulačného tlaku na Ant Group, ktorý patrí do skupiny Alibaba, sa zdá, že spoločnosť sa bude môcť viac zamerať na rozvoj svojho podnikania a inováciu v oblasti fintechu. Vzhľadom na jej dominantnú pozíciu na trhu a rastúci záujem o e-commerce a digitálne služby, má Alibaba potenciál na ďalší rast. Napriek tomu, existujú aj riziká, ako napríklad konkurencia, regulačné zmeny alebo zhoršujúca sa ekonomická situácia v Číne. Celkovo má Alibaba silné základy na trhu a úspešne sa prispôsobuje meniacim sa trendom a podmienkam v oblasti e-commerce a digitálnych služieb. Preto je považovaná za jednu z významných spoločností s veľkým potenciálom na budúci rast a úspech na trhu.

Možnosti investovania

Akcie spoločnosti sú momentálne v štádiu korekcie. Celkovo akcie firmy stratili z najvyššej dosiahnutej hodnoty približne 70%.* Toto číslo môže pôsobiť až príliš negatívne, no je dôležité podotknúť, že ceny akcii firiem a ich skutočná, fundamentálna hodnota spolu nie sú plne previazané. Pre investora, ktorý zhodnotil, prijal riziká a vidí potenciál na nákup, je tento prepad vhodná príležitosť na nákup. [2]

Graf 1 Vývoj ceny akcii spoločnosti Alibaba v priebehu piatich rokov (zdroj: Investing.com) *

-------

Komentár hlavného analytika ApmeFX Petra Svoreňa

* Minulá výkonnosť nie je zárukou budúcich výsledkov.

[1,2] Výhľadové vyhlásenia vychádzajú z predpokladov a aktuálnych očakávaní, ktoré môžu byť nepresné, alebo z aktuálneho ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nie sú zárukou budúcej výkonnosti. Zahŕňajú riziká a ďalšie neistoty, ktoré sa dajú ťažko predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo implikovaných v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.