S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

REIT dividenda CTO a GHI

Jaroslav Ducháč
24. 4. 2023
5 min read

CTO Realty Growth $CTO-0.5% 

Realitní investiční trusty (REIT) jsou známé svými vysokými dividendovými výnosy, což z nich činí ideální výchozí bod. CTO Realty Growth vlastní a provozuje vysoce kvalitní komerční nemovitosti, které se nacházejí především na prosperujících trzích po celých USA. Kromě toho společnost drží významný podíl ve společnosti Alpine Income Property Trust, která generuje pro CTO pravidelný tok poplatků. Přístup společnosti spočívá v získávání nemovitostí pod jejich reprodukční hodnotou a jejich vylepšování za účelem zvýšení jejich hodnoty.

Tento plán se zdá být správný, protože v průběhu celého loňského roku dosáhla společnost CTO 26% růstu AFFO (upravených prostředků z provozní činnosti), což představuje nový rekord společnosti. Společnost CTO překonala očekávání i v posledním vykázaném čtvrtletí – ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022. Tržby sice klesly o 8,8 % na 22,53 milionu dolarů, ale i tak překonaly prognózu o 1,56 milionu dolarů. AFFO za 4. čtvrtletí ve výši 0,37 USD rovněž překonal konsenzuální odhad 0,36 USD.

Investoři však byli zklamáni výhledem, který kvůli možným krátkodobým negativním vlivům na NOI (čistý provozní zisk) ze stejných nemovitostí zaostal za konsenzuálním očekáváním.

Přestože akcie zaznamenaly pokles, investoři mohou stále těžit z atraktivní dividendy. Současná výplata činí 0,38 USD a může se pochlubit solidním výnosem 9,2 %.

Podle analytika společnosti JonesTrading Jasona Stewarta nabízí ústup akcií příležitost pro investory.

„Zůstáváme v portfoliu konstruktivní a věříme, že oproti současným obchodním úrovním existuje značný růst,“ napsal Stewart. „Akcie CTO zůstávají výrazně diskontované ve srovnání s konkurenčními společnostmi na základě tradičních metrik ocenění a vyloučení růstu z příležitostí recyklace kapitálu. CTO se obchoduje s 31% diskontem vůči našemu odhadu čisté hodnoty aktiv za 1Q23 ve výši 25,93 USD…“

Stewart tento postoj kvantifikuje a hodnotí akcie CTO jako „Buy“ a podporuje jej cílovou cenou 26 USD. Důsledek pro investory? Upside 58 % ze současných úrovní.

CTO Realty Growth  max.

Většina lidí na ulici se Stewartovým hodnocením souhlasí; když pomineme jednoho ohradníka, všechna 4 další nedávná hodnocení jsou pozitivní, což této akcii poskytuje konsenzuální hodnocení Strong Buy. Prognóza počítá s 12měsíčními výnosy ve výši 30 %, vzhledem k tomu, že průměrná cílová hodnota v současnosti činí 21,40 USD.



Greystone Housing Impact Investors $GHI

Dále tu máme Greystone Housing Impact Investors, společnost zabývající se financováním nemovitostí, která se specializuje na investice do úvěrů na různé typy nemovitostí, včetně dostupného bydlení pro více rodin, studentského bydlení a komerčních aktiv. Zaměřuje se na poskytování stavebního a/nebo trvalého financování těchto typů nemovitostí. GHI investuje do přímého vlastnictví, prioritních akcií, úvěrů vládních emitentů (GIL) a hypotečních výnosových dluhopisů (MRB).

Společnost byla založena v roce 1998, ale nedávno prošla rebrandingem a loni v prosinci změnila název z America First Multifamily Investors na současný.

V návaznosti na tuto událost společnost v lednu inkasovala výnosy z prodeje aktiv, a to Vantage at Stone Creek a Vantage at Coventry, obě se sídlem v Omaze ve státě Nebraska, v celkové výši 27,7 milionu USD. USD. V prvním čtvrtletí společnost vykáže zisk z prodeje ve výši 15,2 mil.

Přesto zveřejnění čísel za 4. čtvrtletí v únoru investory nepotěšilo. Přestože tržby meziročně vzrostly o 10,3 % na 22,03 milionu dolarů, nedosáhly konsensu o 2,02 milionu dolarů. Společnost dosáhla čistého zisku ve výši 0,09 USD na jeden Beneficial Unit Certificate (BUC) – ekvivalent zisku na akcii – který však zaostal za prognózou o 0,03 USD.

Nicméně to, co je zde přitažlivé, je samozřejmě šťavnatá dividenda. Společnost v polovině března oznámila výplatu 0,37 USD na BUC (bude vyplacena 28. dubna), což generuje solidních 9 %.

Ačkoli akcie od poslední zprávy o výsledcích byly většinou na ústupu, analytik společnosti Raymond James Stephen Laws si myslí, že nízká cena představuje pro investory výhodnou šanci, kterou mohou využít.

„Domníváme se, že nedávný výprodej představuje příležitost k nákupu, a proto potvrzujeme naše hodnocení Outperform, které vychází z jedinečného investičního zaměření, atraktivních výnosů portfolia, potenciálních zisků z budoucích prodejů Vantage a atraktivního ocenění vzhledem k našemu cíli,“ uvedl pětihvězdičkový analytik.

Tato cílová cena činí 21 dolarů a v případě jejího dosažení budou mít investoři za rok v kapse výnosy ve výši 29 %.

Greystone Housing Impact Investors  max.


V poslední době se k hodnocení GHI přihlásil pouze jeden další analytik, ale stejně jako Laws zastává pozitivní postoj, takže konsenzuální názor zde je mírný nákup. Vzhledem k tomu, že průměrná cílová hodnota činí 20 USD, očekává se, že akcie v následujících měsících posílí o ~23 %.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.