S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Analýza Braskem S.A: Velký potenciál a velké riziko

Dominik Petrnoušek
24. 4. 2023
9 min read

Chemický průmysl je hned z několika zřejmých důvodů poměrně závislý na ceně surovin a celkové situaci. Některé společnosti jsou ale k těmto vlivům náchylnější než ostatní. Hezkým příkladem může být třeba Braskem.

Braskem S.A $BAK+2.5% . je největší petrochemická společnost v Latinské Americe a jeden z předních světových producentů termoplastů. Byla založena v roce 2002 fúzí několika brazilských petrochemických firem a sídlí v São Paulu.

Braskem provozuje 13 výrobních závodů, převážně na území Brazílie, kde vyrábí široké spektrum termoplastů, zejména polyetylen, polypropylen a PVC. Tyto produkty se využívají například při výrobě obalů, potrubí, autodílů a dalších výrobků. Celková roční výrobní kapacita Braskemu přesahuje 16 milionů tun. Hlavními výrobními surovinami jsou etanol z cukrové třtiny a ropa.

BAK
$8.94 $0.22 +2.52%

Capital Structure

Market Cap
3.48B
Enterpr. Val.
63.49B
Revenue
70.57B
Shares Out.
388.96M
Debt/Capital
0.93
FCF Yield
-38.26%

Valuation / Dividends

P/E
-3.99
EPS
-2.24
P/S
0.25
P/B
9.12
Div. Yield
-
Div. Payout
-0.14%

Capital Eff. / Margins

ROIC
-2.72%
ROE
-76.09%
ROA
-4.99%
Gross
4.28%
Operating
-2.97%
Net Profit
-6.49%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Braskem je kontrolována brazilskými společnostmi Odebrecht, která vlastní 50,1% podíl, a Petrobras s 36,1% podílem. Zbývajících 13,8% akcií je volně obchodováno. Akcie Braskemu jsou kótovány na akciových burzách v São Paulu a New Yorku. Mezi hlavní konkurenty Braskemu patří petrochemické giganty jako Dow Chemical $DOW+1.5% , LyondellBasell Industries $LYB+2.5% a SABIC. Braskem se snaží konkurovat díky svým nízkým nákladům na suroviny a energii v Brazílii a také díky investicím do inovací a udržitelnosti. Cílem společnosti je stát se neutrální z hlediska uhlíku do roku 2050.

Konkurence a sektor

Braskem SA čelí silné konkurenci v petrochemickém a plastikářském sektoru. Hlavními konkurenty jsou pak třeba:

Dow Chemicals - to je jeden z největších chemických výrobců na světě se širokým sortimentem chemikálií, plastů, agrochemikálií a speciálních produktů. Stejně jako Braskem má globální dosah napříč trhy. ExxonMobil Chemical je také klíčovým hráčem, který vyrábí ethen, propen a další suroviny potřebné pro plasty, ropa a plyn.

V Asii je Sinopec dominantní v oblasti ropy a zemního plynu v Číně a vyrábí široké spektrum petrochemických produktů. Dodává suroviny pro výrobu plastů v regionu.
Reliance Industries je indický energetický konglomerát, které také rozvíjí rozsáhlé petrochemické a plastikářské podnikání.

Petrochemický průmysl, ve kterém Braskem působí, zahrnuje výrobu ethylenu, propylenu, benzenu a dalších surovin pro plasty, syntetická vlákna, detergenty a mnoho dalších chemikálií. Plastikářský průmysl, jehož je Braskem také součástí, zahrnuje výrobu plastů jako polyethylen, PVC, polypropylen, polystyren a akrylonitril-butadién-styrén.

Environmentální a bezpečnostní regulace se v tomto sektoru neustále zpřísňují, což přidává tlak na náklady a inovace. Technologické pokroky také umožňují nové způsoby výroby plastů a chemikálií, což sebou nese další konkurenční hrozby pro stávající hráče. Vývoj v odvětví zůstává dynamický s mnoha výzvami i příležitostmi pro společnosti jako je Braskem.

Rizika

Rozvoj těžby břidlicového plynu v USA a jinde zvyšuje dostupnost levného zemního plynu, který se používá jako surovina pro výrobu ethylenu, propylenu a dalších petrochemikálií, jež jsou základem pro výrobu plastů, na které se Braskem specializuje. To může vést k nižším cenám a tlaku na ziskovost.

Pokroky na poli olefinů umožňují výrobu plastů a vláken s novými vlastnostmi z levnějších surovin. To může snížit poptávku po typech plastů, které Braskem vyrábí. Navíc kampaň proti plastovému odpadu znamená větší tlak na firmy v plastikářském průmyslu, aby vyráběly pouze recyklovatelné plasty a podporovaly jejich opětovné použití. To by mohlo ovlivnit poptávku po některých druzích plastů produkovaných Braskemem.

Nová generace bioplastů, recyklovaných plastů, degradovatelných plastů a dalších může nabídnout spotřebitelům alternativy k syntetickým plastům produkovaným Braskemem. V delším časovém horizontu by mohla tato konkurence podstatně ovlivnit tržní podíl Braskemu.

Aktuální situace

Braskem je jedničkou mezi výrobci termoplastických pryskyřic v celé Americe. Její celková pozice v Jižní, Severní a Latinské Americe je velmi atraktivní. S 15 miliony tun výroby pryskyřic ročně, stejně jako směsí, pokročilých materiálů a dalších věcí, jako jsou biopolymery, je Braskem pravděpodobně jedním z významnějších hráčů v tomto odvětví.

Předpokládá se, že celosvětový trh s termoplastickými pryskyřicemi v kompozitním průmyslu dosáhne v roce 2023 hodnoty 14 372 milionů USD a nabízí příznivé příležitosti k růstu v celém ekosystému trhu. Rostoucí výroba automobilů, vývoj nových kompozitních aplikací využívajících termoplastické kompozity, rostoucí poptávka po udržitelných (recyklace) a rychle tvrdnoucích materiálech, zvyšující se poptávka po lehkých komponentech s ohledem na přísné předpisy, jako jsou normy CAFÉ jsou hlavními faktory, které posilují poptávku po termoplastických pryskyřicích v kompozitním průmyslu.

Globální trh s termoplastickými pryskyřicemi v kompozitním průmyslu je rozdělen podle typu pryskyřice na polypropylen, polyamid, polybutylentereftalát, polyfenylsulfid, polykarbonát a ostatní pryskyřice. Očekává se, že polyamid zůstane v prognózovaném období 2018 až 2023 nejdominantnějším typem pryskyřice na globálním trhu s termoplastickými pryskyřicemi v kompozitním průmyslu. Tato pryskyřice se nejčastěji používá v aplikacích z termoplastů vyztužených krátkými vlákny (SFRT). Polyfenylsulfid bude v příštích pěti letech pravděpodobně zaznamenávat největší růst, a to díky rostoucímu využití termoplastických kompozitů v leteckém a obranném průmyslu a v automobilovém průmyslu.

Společnost extrémně koreluje s cenami ropy, plynu, LNG, etanu, nafty a dalších věcí, dochází k pohybům ceny akcií, které mají jen velmi málo společného s výkonností jednotlivých společností. Takže jednoduše řečeno - společnost je víceméně hrou na ceny surovin a trendy. A protože tyto oblasti jsou v současné době (a často) velmi volatilní.

Dividendová historie je trochu divoká. Jak už to u brazilských společností bývá. Zdroj

Podnikání společnosti Braskem je stále poněkud problematické. Ano, každá společnost má cenu, za kterou se stává atraktivní, ale Braskem je jedním z těch podniků, u kterých musíme být opatrní, protože existuje mnoho lepších potenciálních možností, a to i v případě levného ocenění, které zde pro Braskem máme.

Z jakéhokoli konzervativního násobku je tato společnost stále podhodnocená. Desetiletý průměr P/S se pohybuje kolem 0,4x. Nyní je na úrovni 0,16x. Totéž platí pro tržby - obvykle nad 0,8x, v současnosti pod 0,6x. Tyto poměrně jednoduché násobky nám naznačují obrovské podhodnocení, které částečně dává smysl vzhledem k očekávanému vývoji spreadů i trendům tržeb v příštích několika letech.

FCF Brakemu. Zdroj

Braskem je z fundamentálního hlediska atraktivní společnost, která má potenciál přinést vám obrovské výnosy. Nedávný rok 2021 je toho vynikajícím příkladem.

Debt to equity je poměrně stabilní. Zdroj
BAK akcie neředí ani neodkupuje

Ač se to u chemického giganta může zdát úsměvné, tak i zde jsou velké plány s ekologií. To souvisí s jejími iniciativami a strategií zaměřenou na ekologický polyethylen z obnovitelných produktů. Od května 2022 zůstává společnost Braskem SA jediným výrobcem zeleného polyethylenu, který pochází z cukrové třtiny. Kromě konkurenční výhody, kterou to dává profilu BAK, to také staví společnost na trajektorii nevyhnutelného růstu, protože vlády pokračují v přechodu na snižování množství odpadu a ekologickou udržitelnost.

Za účelem dosažení environmentální udržitelnosti provozuje společnost Braskem šest výzkumných a vývojových středisek po celém světě s jediným cílem - využít převratné technologie, které by společnosti pomohly inovovat a dosáhnout cílů udržitelnosti. Potenciál pro změnu spočívá v měřítku, v němž společnost působí, což jí dává možnost podstatně rozšířit tyto nově vznikající alternativy k petrochemickým produktům, protože se dále snaží vyvíjet materiály, které jsou levnější a mají podobnou kvalitu materiálu jako konvenční termoplasty.

To je obrovská příležitost do budoucna. BAK je tak poměrně riziková, volatilní a na mnoha faktorech závislá volba z chemického průmyslu s celkem hezkým potenciálem. Jak se vám líbí?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.