S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Trh s komerčními nemovitostmi kolísá a 2 z největších hráčů již pociťují bolest

Pavel Botek
25. 4. 2023
4 min read

Americký trh komerčních nemovitostí se potácí na pokraji kolapsu. Rostoucí úroky, sužující úvěrová krize a výrazně klesající poptávka tlačí ceny nemovitostí dolů a ohrožují stabilitu odvětví. Pokud se trend nezvrátí, hrozí, že komerční realitní krize by mohla způsobit širší ekonomický otřes, což potvrzují už i 2 z největších hráčů.

Trh s komerčními nemovitostmi v USA čelí vážným problémům. Růst úrokových sazeb, přísnější podmínky úvěrování a klesající poptávka po komerčních prostorech vytvářejí silný tlak na tento trh.

Za prvé, Federální rezervní systém zvyšuje úrokové sazby, aby bojoval proti inflaci. To znamená, že vlastníci komerčních nemovitostí musí refinancovat své hypotéky za mnohem vyšší náklady. Podle údajů společnosti Trepp činí objem splatných komerčních hypoték v USA asi 1,5 bilionu dolarů. Při průměrném navýšení sazeb o 3 procentní body by to znamenalo 45 miliard dolarů ročně navíc jen na úrocích.

Za druhé, banky zpřísňují podmínky pro poskytování nových úvěrů na komerční nemovitosti. V březnu došlo k výraznému úvěrovému šoku a menší banky, které financují valnou většinu komerčních realitních úvěrů, omezily půjčky.

Za třetí, poptávka po komerčních prostorech, zejména kancelářích, klesá. Trend práce na dálku po pandemii pokračuje a omezuje potřebu firem expandovat do komerčních prostor. Prodeje komerčních nemovitostí v USA podle CoStar Group v prvním čtvrtletí klesly meziročně o 17% oproti posledním pěti letům.

Toto kombinované zvýšení nákladů, omezení úvěrů a pokles poptávky zanechává odvětví komerčních nemovitostí zranitelné. Analytici varují, že ceny komerčních nemovitostí by se mohly propadnout o 20-40% z maxima a že některé nemovitosti mohou čelit vážným finančním problémům. Pokud by k tomu došlo, mohlo by to spustit širší ekonomické problémy, protože komerční realitní trh je úzce propojen s finančním systémem.

Trh s komerčními nemovitostmi vykazuje slabost, o čemž svědčí tlaky, kterým čelí dva největší hráči na trhu kvůli rostoucím sazbám a přísnějším podmínkám financování 👇

BX
$117.99 -$1.00 -0.84%

Blackstone $BX-0.8%, největší světový vlastník komerčních nemovitostí, zaznamenal výrazný pokles distribuovatelného zisku, protože poptávka po komerčních nemovitostech klesá. Podle posledních finančních výsledků správci aktiv klesl čistý zisk z prodeje aktiv za poslední čtvrtletí na 4,4 miliardy dolarů, což představuje pokles o 54% z 9,5 miliardy dolarů v prvním čtvrtletí loňského roku.

BN
$42.63 $0.98 +2.35%

Mezitím další realitní gigant Brookfield $BN+2.4% nesplatil 161 milionů dolarů komerčních realitních dluhů spojených s kancelářskými budovami, uvádí Bloomberg. O několik měsíců dříve Brookfield nesplatil 784 milionů dolarů komerčních realitních dluhů krytých dvěma velkými kancelářskými mrakodrapy v Los Angeles.

Problémy dvou největších realitních společností tak ilustrují trh pod tlakem rostoucích úrokových sazeb a nedávné úvěrové krize způsobené přísnějšími úvěrovými podmínkami, protože banky se stahují po březnových otřesech.

Vlastníci komerčních nemovitostí mezitím refinancují splatné komerční hypotéky za mnohem vyšší sazby, než když byly před několika lety poskytnuty. K dopadům se přidaly přísnější půjčky mezi malými a středními regionálními bankami, které financují asi 80% veškerého dluhu komerčních nemovitostí. Celkově se blíží splatnost dluhu komerčních hypoték ve výši asi 1,5 bilionu dolarů, který bude v nadcházejících letech nutné refinancovat.

Zatímco poptávka po kancelářích stagnuje kvůli pokračujícím trendům práce z domova, další oblasti trhu také vykazují známky stresu. Například prodej apartmánových domů zaznamenal podle údajů společnosti CoStar Group největší pokles od roku 2009. Někteří odborníci varovali před blížícím se krachem na trhu komerčních nemovitostí, který by mohl odrážet krizi z roku 2008. Ceny komerčních nemovitostí by nakonec mohly klesnout o 40% z maxima, uvedla Morgan Stanley na začátku tohoto měsíce.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.