S&P 500 ^GSPC 5,159.34 +0.62%
Nvidia NVDA $912.06 +2.72%
Tesla TSLA $185.47 +2.36%
Meta META $455.06 +0.69%
Apple AAPL $182.65 -0.40%
Amazon AMZN $185.62 -0.32%
Alphabet GOOG $168.67 -0.19%
Microsoft MSFT $407.23 +0.14%

Dvojice neznámých akcií s atraktivními dividendami? Nechte se překvapit.

Martin Bartkovský
27. 4. 2023
7 min read

Většinou, když se řekne pojem dividendová akcie, tak si investoři představí velké konglomeráty. Málokdo už se ale dívá i mezi společnosti, které nejsou až tak velké. Pojďme se tedy dnes podívat na společnosti, které sice nejsou velké, ale nabízejí atraktivní dividendový výnos.

V průběhu času se dividendy ukázaly jako zásadní složka výnosů akciových investic. Podle historických statistik přispěly dividendy k 30-90% celkových výnosů indexu S&P 500. V tomto článku se podíváme na dvě společnosti, které nabízejí atraktivní výnosy z dividend alespoň 12 %

Seven Hills Realty Trust $SEVN+0.7% 

SEVN
$12.91 $0.09 +0.74%

Seven Hills Realty Trust $SEVN+0.7%  je REIT zaměřený na střední a přechodné komerční nemovitosti. Společnost se hlavně zabývá investicemi do hypotečních úvěrů na komerční nemovitosti. Portfolio společnosti aktuálně obsahuje úvěrové přísliby ve výši zhruba 727 mil. USD, a váženou maximální dobou splatosti zhruba 3 roky.

Společnost má historii spolehlivých výplat dividend od roku 2012, což ji činí atraktivním nástrojem pro investory hledající pravidelný a stabilní příjem.

SEVN aktuálně vyplácí čtvrtletní dividendu ve výši 35 centů na akcii, což představuje 14% výnos. To je velmi konkurenceschopný výnos v porovnání s ostatními společnostmi působícími v oboru realitních investičních trustů.

Tato akcie se aktuálně zalíbila analytikovi Chrisi Mullerovi, který je ohledně této společnosti dost optimistický.

Náš nový model odráží naši předpověď úrokových sazeb z března 2023, která předpokládá jednoměsíční sazby LIBOR YE23/YE24 ve výši 4,55 %/3,50 %. Modelovali jsme, že čtvrtletní dividenda zůstane na nově zvýšené úrovni 0,35 USD na akcii do roku 2024… S akciemi SEVN se nyní obchodují za pouhých 0,55 x 31. prosince GAAP BV ve výši 18,46 USD a domníváme se, že současná sleva na účetní hodnotu je vzhledem k růstu zisku neopodstatněná. aktiva, vítr z rostoucích úrokových sazeb a potenciál pro další smysluplný růst dividend.

Analytik Chris Muller hodnotí akcie SEVN jako Outperform (Koupit) s cenovým cílem 12,50 USD, což značí potenciál pro další růst akcií společnosti.

Rithm Capital $RITM+0.6%

RITM
$11.39 $0.07 +0.62%

Rithm Capital (RITM) je interně řízený REIT s investicemi do hypotečních úvěrů a práv na obsluhu hypoték (MSR). Celková aktiva RITM činí přibližně 32 miliard USD, což jej řadí mezi významné hráče v tomto segmentu trhu. 44 % portfolia tvoří hypoteční služby a dalších 29 % tvoří investice související s MSR. Dalších 8 % portfolia tvoří pohledávky z hypotečních úvěrů a 5 % je uvedeno jako originační neboli původní hypoteční úvěry. Zbytek portfolia tvoří cenné papíry a nemovitosti a hypoteční úvěry na bydlení.

RITM deklaroval dividendu ve výši 25 centů na akcii, což představuje 12,6% výnos. To je další příklad společnosti nabízející atraktivní výnos z dividend pro investory, kteří hledají pravidelný příjem.

Analytik Eric Hagen během svého zkoumání společnosti poskytl i komentář ohledně výhledu na tuto společnost.

Akcie se nám zde částečně líbí, protože vidíme, že stabilita dividend je většinou funkcí pomalého předplácení v portfoliu MSR a méně podmíněná návratem počátečního segmentu k ziskovosti v blízké budoucnosti. Očekáváme, že ocenění MSR stále nachází určitou podporu vyšších krátkodobých úrokových sazeb, i když si myslíme, že rostoucí očekávání, že Fed sníží sazby koncem tohoto roku, by mohla omezit určitý růstový potenciál pro obsluhu ocenění. Zhruba polovina kapitálu společnosti je v portfoliu MSR, ale s pákovým efektem, který tam má, odhadujeme, že se přibližuje k 60-75 % hlavních zisků.

Analytik Eric Hagen hodnotí akcie RITM jako BUY s cenovým cílem 13 USD, což ukazuje na možný růst akcií společnosti. Konsensus analytiků hodnotí akcie RITM jako silný nákup, což naznačuje optimismus v očekáváních trhu ohledně budoucnosti společnosti.

Výhody a nevýhody investic do SEVN a RITM

Investice do akcií SEVN a RITM přináší několik výhod, ale také některé nevýhody. Mezi hlavní výhody patří:

Atraktivní dividendové výnosy: Oba REITy nabízejí výnosy z dividend alespoň 12 %, což je významně nadprůměrné ve srovnání s celkovým trhem. To z nich činí zajímavou volbu pro investory hledající stabilní a pravidelný příjem.

Diverzifikace portfolia: Investice do SEVN a RITM umožňuje investorům diverzifikovat své portfolio prostřednictvím expozice v odvětví komerčních nemovitostí a hypotečních úvěrů. Tímto způsobem mohou investoři snížit celkové riziko svých investic.

Pozitivní hodnocení analytiků: Jak SEVN, tak RITM jsou hodnoceny jako Koupit analytiky, což naznačuje, že tyto společnosti mají potenciál pro další růst.

Avšak investice do SEVN a RITM také přináší určité nevýhody:

Riziko poklesu tržní hodnoty nemovitostí: Jelikož SEVN je zaměřen na střední a přechodné komerční nemovitosti, může být zasažen poklesem tržní hodnoty nemovitostí v případě hospodářského zpomalení nebo změnami v odvětví.

Riziko regulace: RITM je vystaven riziku změn v regulaci týkající se hypotečních úvěrů a práv na obsluhu hypoték, což by mohlo mít dopad na jejich výnosy a dividendovou politiku.

Citlivost na úrokové sazby: Jelikož oba REITy investují do nemovitostí a hypotečních úvěrů, jejich výnosy mohou být citlivé na změny úrokových sazeb. Růst úrokových sazeb by mohl zvýšit náklady na financování a tím snížit výnosy a dividendy.

Závěr

Seven Hills Realty Trust (SEVN) a Rithm Capital (RITM) můžou představovat atraktivní investiční příležitosti pro investory hledající pravidelný příjem z dividend. Oba REITy nabízejí vysoké dividendové výnosy, pozitivní hodnocení analytiků a možnost diverzifikace portfolia.

Nicméně je důležité, aby investoři zvážili i potenciální nevýhody a rizika spojená s investicemi do těchto společností. To zahrnuje riziko poklesu tržní hodnoty nemovitostí, možné změny v regulaci a citlivost na úrokové sazby. Před investováním do SEVN nebo RITM by měli investoři pečlivě zvážit své individuální investiční cíle a toleranci k riziku.

Výběr správných investic je klíčem k úspěchu na finančních trzích. Ačkoliv dividendy představují důležitý zdroj výnosů, je třeba mít na paměti, že vysoké dividendové výnosy nejsou jediným faktorem, který by měl být při investování zohledněn. Důležitá je také pečlivá analýza finančních ukazatelů a fundamentů společnosti, stejně jako vnímání tržního prostředí a sektorových trendů.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.