S&P 500 ^GSPC 5,127.95 +1.26%
Apple AAPL $183.69 +6.16%
Nvidia NVDA $887.00 +3.36%
Microsoft MSFT $406.64 +2.21%
Meta META $451.25 +2.17%
Amazon AMZN $186.27 +0.84%
Tesla TSLA $181.47 +0.81%
Alphabet GOOG $169.06 +0.36%

Lithium - Největší příležitost pro investory pro dalších několik desítek let?

Vladimír Šenkyřík
27. 4. 2023
4 min read

Dnes to bude poklidnější příspěvek, kde se nebudu pouštět přímo do Tesly, ale obecně rozepíšu své myšlenkové pochody k EV. Jelikož to vypadá, že to šílenství okolo EV ještě nějakou dobu vydrží, tak bych se chtěl s vámi pobavit o dalším problému nebo možná i příležitosti. Tou příležitostí myslím Lithium, jakožto nedostatkové zboží, cenově rostoucí surovinu, těžkou na získání a především s ne mnoha zdroji, které budou moci pokrývat budoucí poptávku.

Elektrická revoluce v automobilovém průmyslu je podle mě stále odsouzena k zániku, na tom se nic nemění. Rozsáhlý přechod od spalovacích motorů k elektromobilům poháněným lithium-iontovými bateriemi je podle mě nemožný, protože by vyžadoval obrovské a neudržitelné množství lithia, což svým způsobem může být příležitost právě pro společnosti, které se těžbou zabývají.

Proč je Lithium příležitostí pro investory?

Současná ložiska lithia jsou omezená a jeho těžba je náročná a znečišťující. Pokud by se všechna dnešní auta nahradila elektromobily, potřebovali bychom desítky milionů tun lithia, tedy mnohem více, než je celková světová produkce i zásoba lithia dohromady. A to počítám s lithiem pro nová auta, ne pro výměnu starších elektromobilů za nové.

Tady mi někdo může napsat: Recyklace je řešením.

Má odpověd: Ne a znova ne, není

Recyklace lithia z baterií nedokáže tento problém vyřešit. I při optimistických scénářích může v nejlepším případě pokrýt jen 10-30 % poptávky a při recyklaci je možné získat cca 50% lithia zpět. Ve skutečnosti ale většina lithia skončí na skládkách. A navíc recyklace lithia není levná ani ekologická, tady je problém spíš ta ekologická část - chceme přeci vidět clean world, žádné znečištění ne? Proto EV.

Další častá odpovědí bývá, že už se pracuje na typech baterií s menší nebo nulovou potřebou lithia.

Má odpověd? Dobré scifi.

Jiné typy baterií, které by nahradily lithium, nejsou v dohledu. Sodíkové, hliníkové nebo jiné baterie jsou v plenkách a nenabídnou v dohledné době potřebnou energii a dojezd elektromobilů.

Elektromobily tak skončí jen jako okrajové řešení, dokud nebude objeven nový zázračný typ baterií nebo dokud se dramaticky nezvýší světová produkce lithia, což asi jen tak nehrozí. Revoluce elektromobilů narazila na tvrdou lithiovou zeď, kterou bude horko těžko překonávat. Je na čase hledat jiná alternativní řešení, která nás neuvrhnou do totální závislosti na nedostatkové surovině.

Jak ale píšu v úvodu, co je pro někoho problém, může být pro druhého příležitost. EV tu pravděpodobně budou dalších plácnu tucet let, o tom asi žádná, tam ale investovat nechci, když se mohu soustředit na nedostatkovou surovinu - lithium.

Znáte nějaké společnosti, které se zabývají jeho těžbou? Rád bych znal nějaké vaše tipy.

Podle prognóz společnosti UBS Porsche bude celosvětová poptávka po lithiu do roku 2025 sedmnáctinásobná oproti úrovni z roku 2017. Do roku 2030 dokonce osmadvacetinásobná. To představuje každoroční nárůst poptávky o 20-30 %. To by mohla být solidní příležitost, navíc tady nemusíte střílet od oka, kdo nakonec bude tím hlavním producentem elektromobilů - máte větší šanci na úspěch a solidní růst, když se svezete na tom, co potřebují všichni do jednoho.

Další predikce: Společnost Benchmark Mineral Intelligence odhaduje, že celková poptávka po lithiu vzroste z dnešních přibližně 300 000 tun na 2-4 miliony tun již v roce 2030. A dále na 9-18 milionů tun v roce 2050.

Navíc musíme brát v potaz, že lithium není potřeba jen pro baterie, má daleko širší využití i v jiných odvětvích, což vyvolá další tlak na cenu. Kde konkrétně? Elektronika, sklářství, vzduchotechnika, výroba hliníku, lékařství, jaderný průmysl, metalurgie a další.

Lithium tak má podle mého názoru velice slibnou budoucnost.

Názory? Co například @mich_s, ty bys mohl mít přehled o společnostech.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.