S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Analýza Dow Chemical: Chemický gigant, který sází na udržitelnost

Dominik Petrnoušek
27. 4. 2023
7 min read

Zelené technologie, ekologie a udržitelnost vládnou světu. A chemické společnosti nejsou těchto tlaků ušetřeny. Ideální pak je, když dokážou trend využít. A právě na to sází DOW Chemical.

Základní přehled 

Dow Chemical  $DOW+1.5%  se řadí mezi globální technologické lídry v odvětví chemikálií a materiálů. Společnost byla založena v roce 1897 a dnes působí na celém světě s širokou škálou produktů pro průmysl, infrastrukturu, zemědělství a spotřebitele.

DOW

Dow Inc.

DOW
$57.29 $0.85 +1.51%

Capital Structure

Market Cap
40.29B
Enterpr. Val.
54.23B
Revenue
43.54B
Shares Out.
703.27M
Debt/Capital
0.48
FCF Yield
5.96%

Valuation / Dividends

P/E
34.10
EPS
1.68
P/S
1.23
P/B
2.13
Div. Yield
4.90%
Div. Payout
216.42%

Capital Eff. / Margins

ROIC
6.64%
ROE
3.54%
ROA
1.16%
Gross
11.16%
Operating
7.86%
Net Profit
2.08%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Dow Chemical se zaměřuje na vývoj inovativních materiálů, chemikálií, produktů a řešení, která pomáhají zákazníkům řešit klíčové problémy udržitelnosti a efektivity. Hlavní obchodní segmenty Dow zahrnují plasty, silikáty, výkonnostní výrobky, zemědělské vědy a funkční materiály. Mezi její produkty patří plasty jako HDPE a polypropylen, silikáty pro stavebnictví, pesticidy, dodatky do polymerů, těsnicí materiály a barvy.

Dow Chemical působí globálně prostřednictvím integrované sítě výrobních zařízení, výzkumných a vývojových center a obchodních poboček. Společnost má přibližně 36 000 zaměstnanců v celkem 100 zemích. Sídlo Dow Chemical se nachází v Midlandu v Michiganu v USA. Vize Dow zní "vytvářet řešení pro udržitelnou budoucnost". Společnost se zavázala k udržitelnějšímu a efektivnějšímu světu prostřednictvím inovací, které zlepšují životy lidí, vytvářejí příležitosti a poskytují zásadní řešení důležitým problémům pro zákazníky a občany na celém světě.

Sektor

Chemický průmysl, v němž působí společnosti jako Dow Chemical, Linde Group a Air Products, patří mezi rychle rostoucí globální odvětví. Trh chemických látek a materiálů by podle odhadů mohl dosáhnout 712 miliard dolarů k roku 2023. Růst v tomto sektoru je tažen pokračující globalizací, technologickým pokrokem a rozvojem trhů v Asii.

Výroba chemikálií je úzce propojená s dalšími odvětvími, jako je zdravotnictví, doprava, elektrotechnika, ropa a plyn, zemědělství a stavebnictví. Vývoj v těchto sektorech, jako jsou obnovitelné zdroje, automatizace a pokročilé materiály, otevírá nové příležitosti pro chemické společnosti. Rovněž růst střední třídy a zvyšující se globální standardy života zvyšují poptávku po vyšší produktivitě, nových materiálech a pokročilých výrobcích.

Značné investice do výzkumu a vývoje, demografické změny a zelená revoluce však zároveň mění charakter odvětví a podporují potřebu inovací. Chemické společnosti musí vynakládat značné prostředky na výzkum a vývoj udržitelných produktů, nových technologií životního cyklu, procesů a materiálů pro obnovitelnou energii a solární energii.

Silná globální konkurence, rostoucí regulační zátěž a volatilita surovinových cen však představují výzvy, s nimiž se chemický průmysl potýká. Rozsáhlé chemické společnosti mají výhodu značné finanční síly k investicím a diverzifikace, menší firmy jsou zranitelnější.

Konkurenti DOW chemické společnosti jsou obecně velké chemičky se srovnatelným portfoliem chemikálií, plastů, hnojiv a dalších produktů. Mezi hlavní konkurenty patří BASF, DuPont, China National Chemical Corporation, SABIC, Mitsubishi Chemical Holdings Corporation a další.

Obecné příležitosti

Dow chce hlavně dlouhodobě udržet svoji dominanci a v klidu a postupně se rozvíjet na další trhy. 

Plasty, chemikálie pro těžbu ropy a zemního plynu, speciální materiály, zemědělské produkty. Toto jsou oblasti, kde DOW již působí a má dobrou pozici pro další růst. Čína a další rozvojové ekonomiky Asie, Střední východ, Afrika. DOW může významně expandovat své aktivity v těchto regionech podpořena silnou globální přítomností.

Zisky dle regionu DOW. Zdroj

DOW má dlouhodobě ambici dále konsolidovat své odvětví skrze akvizice a fúze. To jí může otevřít další příležitosti pro ziskový růst. DOW investuje značné prostředky do výzkumu a vývoje nových materiálů, technologií a řešení. Uplatnění nových inovací ve svých produktech jí může poskytnout konkurenční výhodu.

Aktuální situace

Počet akcií v oběhu se snižuje. Zdroj

Přestože její čistý provozní zisk v roce 2022 klesl z 6,4 miliardy USD na 4,6 miliardy USD o 27 %, volný peněžní tok společnosti Dow se stále drží na vyšších úrovních. Bylo to způsobeno jak snížením příspěvku na penzijní připojištění, tak nárůstem pohledávek.

FCF za poslední 4 roky se drží na solidních úrovních i přes pokles zisku. Zdroj

Společnost snížila svůj příspěvek na penzijní připojištění z 1,2 miliardy USD v roce 2021 na 235 milionů USD v roce 2022, tedy zpět na úroveň roku 2020.

Mezitím její pohledávky zaznamenaly velký nárůst na 1,1 miliardy USD a 864 milionů USD ve 3. a 4. čtvrtletí roku 2022, a její závazky se zvýšily z 8,6 milionu USD. Nárůst pohledávek vyrovnal pokles závazků na čtvrtletní bázi a vedl k vyššímu provoznímu cash flow. Stále ale čelí velkým problémům v podobě obecně nepříznivé makroekonomické situace.

Společnost Dow byla i nadále schopna dosahovat vyššího zisku EBITDA než zisku z provozní činnosti. Dow $DOW+1.5% měla ve 4. čtvrtletí slabší výkonnost napříč segmenty. Každý segment vykázal nižší objem, nižší tržby na mezičtvrtletní bázi a nižší marže na meziroční bázi. To je trochu znepokojivé.

Největší potenciál je u Dow předpokládán u zelených řešení a produktů. Zelené technologie obecně znamenají vyšší efektivitu a méně odpadu, což je vždy dobré pro hospodářský výsledek. Jako globální materiálová a chemická společnost může Dow využít své výzkumné a průmyslové kapacity k zachycení této vlny inovací a jejich uplatnění na trhu.

Nejnovější oznámení, že společnost Dow postaví na jednom ze svých závodů první pokročilý jaderný reaktor v síťovém měřítku, který bude poskytovat dlouhodobě spolehlivou nízkouhlíkovou energii, ukazuje, že společnost vyvíjí zásadní strategické úsilí.

Dividenda aktuálně činí 5,33 % a payout ratio je zdravých 0,56.

EPS klesly, což trh trochu znepokojuje. Zdroj

Obecně je DOW společnost, která by se z mého pohledu dala zařadit do škatulky "neurazí, nenadchne". Na druhou stranu potenciál růstu v segmentech dekarbonizace a ekologických řešení by jí mohl přinést hezký vítr do plachet.

Co na ni říkáte vy?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.