S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Rezultatele și ipotezele Exxon și Chevron

Dan Șerban
29. 4. 2023
6 min read

Exxon înregistrează un profit record în primul trimestru, datorită creșterii producției

Exxon Mobil ($XOM+1.3%) a afișat vineri un profit record în primul trimestru, mai mult decât dublu față de cel înregistrat în anul precedent și a depășit estimările Wall Street, deoarece creșterea producției de petrol și gaze a depășit scăderea prețurilor la energie de la niveluri ridicate.

Companiile petroliere se află pe acest val de prețuri relativ mai mari la petrol și gaze, profiturile beneficiind de cererea puternică și de reducerile de costuri legate de eforturile de contracarare a închiderilor Covid-19 din urmă cu trei ani.

"Am obținut rezultate record în primul trimestru, chiar dacă prețurile energiei și marjele de rafinare s-au înmuiat într-o oarecare măsură", a declarat directorul financiar Kathryn Mikells într-un interviu.

Ea a precizat că creșterea puternică a producției a fost cel mai mare contribuitor la câștigurile peste așteptări. Trimestrul Exxon a fost impulsionat de noi volume de țiței și combustibil datorită demarării unor noi proiecte offshore și a unor instalații de rafinare.

Veniturile sale au crescut la 11,43 miliarde de dolari, sau 2,79 dolari pe acțiune, față de 5,48 miliarde de dolari în urmă cu un an, care a inclus o depreciere pentru ieșirea din Rusia.

Producția sa de petrol și gaze a crescut cu aproape 300.000 de barili pe zi (bpd) față de nivelul de acum un an, excluzând vânzările de active și ieșirea din Rusia. Rezultatele de anul trecut au inclus o depreciere de 3,4 miliarde de dolari după impozitare a participațiilor la petrol și gaze din Rusia.

Creșterea producției reflectă o creștere de 40% a producției în Bazinul Permian din Texas și în Guyana, unde compania a pus în funcțiune anul trecut o a doua platformă de foraj care a crescut producția cu aproximativ 240.000 de barili pe zi. Volumele mai mari au compensat parțial o scădere cu 16% a prețului petrolului față de anul precedent.

Capital Structure

Market Cap
515.25B
Enterpr. Val.
522.77B
Revenue
338.70B
Shares Out.
4.49B
Debt/Capital
0.16
FCF Yield
6.23%

Valuation / Dividends

P/E
14.09
EPS
8.15
P/S
1.52
P/B
2.24
Div. Yield
3.27%
Div. Payout
45.77%

Capital Eff. / Margins

ROIC
12.19%
ROE
16.22%
ROA
8.68%
Gross
27.96%
Operating
12.55%
Net Profit
9.68%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Rezultatele din primul trimestru reflectă, de asemenea, o extindere a producției de combustibil. Compania a finalizat punerea în funcțiune a unei noi unități de procesare a țițeiului la uzina sa din Beaumont, Texas, în ultimul trimestru, care a crescut capacitatea de rafinare cu 250.000 de barili pe zi.

Producătorul a încheiat primul trimestru cu 32,7 miliarde de dolari în numerar, dar Mikells a declarat că nu are nicio dorință de a-l folosi pentru fuziuni sau achiziții.

Exxon ar fi deschis la tranzacții care ar putea oferi sinergii și care ar putea oferi randamente bune pentru acționari, a spus ea. Cu toate acestea, se concentrează, printre altele, pe creșterea producției în Bazinul Permian, în Guyana și pe extinderea rafinăriei Beaumont, a spus Mikells. "Ne concentrăm cu adevărat să ne asigurăm că executăm aceste oportunități organice".

Chevron depășește estimările și își majorează profitul pe primul trimestru, în ciuda scăderii prețului petrolului

Compania petrolieră Chevron ($CVX+0.8% ) a depășit vineri așteptările pieței, în condițiile în care a majorat profitul pe primul trimestru, câștigurile din rafinare compensând scăderile prețurilor la energie și ale producției de petrol și gaze.

Profitul net a crescut cu 5%, la 6,57 miliarde de dolari, sau 3,46 dolari pe acțiune. Această cifră se compară cu consensul de pe Wall Street, care prevedea același profit de 3,38 dolari pe acțiune, potrivit datelor de la Zacks Investment Research.

Cel mai puternic sector al companiei a fost cel al rafinării petrolului, unde marjele mai mari au contribuit la creșterea veniturilor de peste cinci ori, la 1,8 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, divizia sa de petrol și gaze din amonte a înregistrat o scădere cu 25% a profitului net, din cauza declinului mare al prețurilor de la un an la altul.

Țițeiul Brent, referința globală pentru petrol, s-a tranzacționat la o medie de 82 de dolari pe baril în primele trei luni ale anului, cu 16% mai puțin decât în urmă cu un an și cu 7% mai puțin decât în trimestrul al patrulea.

"Prețurile Brent sunt ridicate, dar relativ scăzute. Dar încă se văd randamente de două cifre medii", a declarat directorul financiar Pierre Breber pentru Reuters, referindu-se la randamentul capitalului investit.

Cea de-a doua mare companie petrolieră americană a încheiat trimestrul cu 15,8 miliarde de dolari în numerar, în scădere cu 12% față de anul trecut, dar cu aproximativ 10 miliarde de dolari mai mult decât are nevoie pentru a-și desfășura activitatea, a spus Breber.

Marile companii petroliere păstrează mai mulți bani în numerar în cazul unei încetiniri economice și pentru a fi pregătite în cazul în care va exista un nou val de consolidare.

"Intenția este ca lichiditățile să revină acționarilor în mod constant în timp", a declarat Breber, adăugând că Chevron va urmări doar tranzacțiile care sunt benefice pentru acționari.

"Încă căutăm", a spus el când a fost întrebat dacă Chevron discută despre achiziții. "Și avem o ștachetă foarte înaltă pentru că nu trebuie să încheiem nicio tranzacție".

Cheltuielile de capital au urcat cu 55% la 3 miliarde de dolari față de anul precedent, în principal datorită investițiilor în proiecte din SUA.

Chevron crește producția în Statele Unite, în timp ce o reduce în alte țări. Producția totală a scăzut cu 3% față de anul precedent, la 2,98 milioane de barili de petrol și gaze pe zi, din cauza expirării contractelor din Thailanda și a vânzării terenurilor de șisturi din sudul Texasului.

Scăderea a fost parțial compensată de o creștere de 4% a producției în Bazinul Permian, cel mai mare bazin de șisturi din SUA. De asemenea, compania aduce în funcțiune o nouă platformă în Golful Mexic.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.