S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

CO VŠE SLEDOVAT V TOMTO TÝDNU?

Matyáš Stedry
1. 5. 2023
4 min read

Rozhodnutí Fedu

Očekává se, že Fed ve středu zvýší úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů v kontextu stále přetrvávající inflace a rostoucích obav ohledně hospodářského výhledu.

Jednalo by se o desáté zvýšení sazeb v řadě, čímž by se referenční sazba dostala do pásma 5 až 5,25 %, tedy na nejvyšší úroveň od roku 2007. Cenové tlaky sice ochlazují, inflace je však stále výrazně nad ročním cílem Fedu, který činí 2 %.

Představitelé Fedu a trhy se nadále rozcházejí v názoru na budoucí vývoj úrokových sazeb, přičemž centrální banka očekává, že úrokové sazby zůstanou na současné úrovni až do roku 2023, a investoři sázejí na jejich snížení před koncem roku.

Vzhledem k obnoveným známkám napětí v bankovním sektoru v posledních dnech, kdy došlo k problémům ve First Republic Bank, mohou představitelé Fedu v červnu signalizovat přestávku.

Tvůrci měnové politiky Fedu naznačili, že přísnější úvěrové podmínky by mohly působit jako dodatečné zvýšení sazeb, což by mohlo snížit počet zvýšení nutných ke snížení inflace na její cílovou úroveň.

Zpráva o pracovních místech v USA

V pátek bude ve Spojených státech zveřejněna dubnová zpráva o zaměstnanosti, která by měla ukázat, že ekonomika vytvořila 180 000 nových pracovních míst. I když se stále jedná o solidní číslo, znamenalo by to třetí po sobě jdoucí měsíc mírného růstu pracovních míst.

Očekává se, že míra nezaměstnanosti vzroste na 3,6 %, zatímco průměrný hodinový výdělek zůstane stabilní.

Údaje z minulého týdne ukázaly, že růst v prvním čtvrtletí zpomalil více, než se očekávalo, takže zpráva o zaměstnanosti bude pozorně sledována, aby ukázala, jak se daří udržet poptávku na trhu práce.

Ekonomický kalendář dále obsahuje březnové údaje o počtu volných pracovních míst, počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti (které začínají stoupat) a průzkumy ISM nákupních manažerů ve výrobním sektoru a sektoru služeb za duben.

Hospodářské výsledky

Apple $AAPL-0.6% , největší americká společnost podle tržní hodnoty 2,6 bilionu dolarů, ve čtvrtek oznámí své hospodářské výsledky a analytici předpokládají, že tržby za druhé fiskální čtvrtletí klesnou na 93 miliard dolarů a zisk na akcii dosáhne 1,43 dolaru.

Zpráva společnosti Apple je indikátorem globální spotřebitelské poptávky a její výsledky se vzhledem k jejímu významu pro několik průmyslových odvětví mohou rozšířit po trzích.

Celkově jsou výsledky za první čtvrtletí lepší, než jsme se obávali. Podle společnosti Refinitiv, která zveřejnila údaje o něco více než poloviny indexu S&P 500, se zisky za první čtvrtletí oproti předchozímu roku snížily o 1,9 %. To je menší pokles než 5,1% pokles očekávaný na začátku dubna.

Mezi další významné společnosti, které budou v nadcházejícím týdnu reportovat, patří Ford $F+0.4% , Starbucks $SBUX-15.9% , Advanced Micro Devices $AMD-9.0% , Kraft Heinz $KHC-6.0% ,Modern $MRNA+1.0% , Pfizer $PFE+6.1%  a Uber Technologies $UBER+2.3% .

Zvýšení sazeb ECB

Zdroj: Unspalsh

Evropská centrální banka se ve čtvrtek chystá opět zvýšit úrokové sazby, a to jak o 25 bazických bodů, tak o 50 bazických bodů. Misky vah převáží úterní údaje o inflaci a bankovních úvěrech v eurozóně.

Údaje o dubnové inflaci spotřebitelských cen pravděpodobně potvrdí, že základní cenové tlaky, které se pohybují nad 5 %, zůstávají nepříjemně vysoké. To by podtrhlo argumenty ve prospěch výraznějšího zvýšení sazeb.

Pokud by však údaje o bankovních úvěrech ukázaly, že se úvěrové podmínky výrazně zpřísnily, podpořilo by to argumenty pro menší zvýšení sazeb.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.