S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Jaroslav Šura: Pokud bych akcie Pilulky neměl, tak bych je zcela určitě nakoupil za současnou cenu

Pavel Botek
3. 5. 2023
9 min read

Investiční příležitosti od amerických technologických gigantů až po české společnosti. O tom všem jsem si popovídal s předním českým investorem Jaroslavem Šurou. Diskutovali jsme o vývoji na amerických akciových trzích, probíhající výsledkové sezoně, investicích do společností jako Microsoft, Amazon, Bezvavlasy či Pilulka a jeho pohledu na atraktivní příležitosti.

Na svém Twitteru máte v hlavičce připnutý příspěvek, kde uvádíte: "Restriktivní politika Fedu nedovolí akciovým US indexům návrat k historickým maximům (aspoň ne letos)." Držíte se stále tohoto přesvědčení?

Dokud bude FED pokračovat v utahování měnové politiky, tak se domnívám, že nová historická maxima (ATH) v nejbližší době neuvidíme. To ale neznamená, že trhy nemohou jít výš oproti dnešním hodnotám. Vždyť korekce v minulém roce byla dost velká, zejména pak u technologických akcií.

Jiný scénář by nastal, kdyby Fed otočil a přestal utahovat měnové podmínky. To by mohlo znamenat obrat a v takovém případě bychom se mohli dočkat růstu trhů.

Myslíte si, že se k tomuto bodu blížíme?

Myslím si, že se k tomu blížíme, zcela určitě k němu dojde v tomto roce. Jestli k němu ale dojde už v příštím čtvrtletí či nikoliv, to zdaleka není jisté. Osobně se domnívám, že úrokové sazby ještě jednou či dvakrát zvýší o čtvrt procentního bodu. Do hlav guvernérů centrální banky ale nevidím, takže je těžké přesně odhadnout, kdy k tomu dojde.

Jaká obecně vnímáte na trhu v současnosti rizika?

Zejména to, že americký trh je poněkud natěšený. Viděli jsme to hlavně v lednu, kdy byla taková větší rally a nyní to vidíme znovu, opět především u technologií. Velkou roli zde taky hraje umělá inteligence. Celkově si ale myslím, že jsou trhy nyní přefouknuté. Neberte to ale tak, že by to z mé strany byl důvod, abych rozprodával portfolio.

"Zkusím si zahrát na longaře a nechám to být, jakmile by se ale dostavila korekce, tak přikoupím."

Jakou máte v tuto chvíli strategii? Sedíte spíš na hotovosti nebo aktivně vyhledáváte příležitosti?

Pro mě je hotovost sprosté slovo, takže ji mívám málokdy. Teď ji ale zrovna mám, protože jsem prodal část Pilulky a Amazon. Myslím si ale, že tomu tak nebude dlouho a zase ji veškerou utratím.

K Amazonu a Pilulce se samozřejmě ještě vrátíme, ale ještě předtím bych chtěl znát váš pohled a názor na probíhající výsledkovou sezónu?

Je fakt, že očekávání ohledně výsledků firem nebyla příliš vysoká. Proto firmy v mnoha případech nemají problém tato očekávání překonávat. Takže si v celkovém součtu myslím, že je vše v pořádku a výsledky hodnotím kladně. Investoři jsou spokojeni, analytici jsou spokojeni a ceny akcií na to tak patřičně reagují.

AMZN

Amazon

AMZN
$178.86 $3.86 +2.21%
Capital Structure
Market Cap
1.8T
Enterpr. Val.
1.9T
Valuation
P/E
60.3
P/S
3.2
Dividends
Yield
-
Payout
-

Když se tedy vrátíme k Amazonu, říkal jste, že jste prodával. Šlo o prodej kompletní pozice nebo jen určité části?

Po posledních výsledcích jsem prodával většinu své pozice v této společnosti. Důvod je však jednoduchý. E-commerce zkrátka ještě dlouho nebude generovat nějaký zajímavý zisk a zaznamenáváme tam zpomalení růstu a zpomalení v oblasti cloudu.

"Raději budu mít ty peníze v Microsoftu."

Tak jak jsem měl Amazon vždycky rád, tak už několik měsíců tu dominanci postupně přebíral Microsoft, kde buduju pozici.

MSFT

Microsoft

MSFT
$395.12 $5.80 +1.49%

Je pro Amazon velký problém, že divize AWS zpomaluje?

Určitě, to je jeden z důvodů mého rozhodnutí prodat pozici v Amazonu. U Microsoftu například vidíme, že cloudová divize rostla o 27 %, zatímco u Amazonu stejná divize rostla pouze o 16 % a další prognózy počítají s růstem pouhých 11 %. Zkrátka je zřejmé, že byznys Amazonu $AMZN+2.2% v oblasti cloudových služeb zpomaluje mnohem výrazněji než u Microsoftu $MSFT+1.5%.

Microsoftu v tom samozřejmě bude pomáhat víc umělá inteligence, kterou nedávno implementoval do svých produktů. Takže kdybych si měl vybrat z dvojice Amazon x Microsoft, tak volím jednoznačně Microsoft.

Vadí vám taky myšlenka, že Amazon úplně okatě neproniká do toho souboje s AI?

To ani moc nemusíme vědět, možná aktivní jsou, akorát to neumí nebo nechtějí veřejně prezentovat. A opět se vrátím k Microsoftu, ten má zkrátka lepší možnosti, využití i monetizaci v tomto ohledu. Zkrátka už mám Microsoft několik měsíců nadvážený a věřím mu víc.

Rád bych se teď přesunul na českou scénu, kde bych rád probral Bezvavlasy, společnost, která nám nedávno reportovala svá čísla. Mohl byste je zhodnotit?

Na e-commerce je to docela příjemné překvapení. Výsledky mají dlouhodobě vážně skvělé, navíc je výhodou, že to umí potvrdit a ještě k tomu výrazně přidat, to je pro akcionáře rozhodně fajn. Kdyby ale management lépe zvládl svoji sebe reprezentaci, tak si myslím, že by i cena akcií a tržní hodnota vzrostla a valuace firmy by tak byla výrazně vyšší. Pánové jsou tam bohužel trochu introverti, ale beru to tak, jak to je.

Už tomu vlastně bude přes 3/4 roku co jste oznámil, že se stáváte spolumajitelem společnosti Bezvavlasy. Jak prozatím tuto investici hodnotíte? 

Myslel jsem, že vývoj na akciích bude trošičku pozitivnější, ale je vidět, že retail teď e-commerce moc nevěří a do nákupů se nehrnou i přes skvělá čísla společnosti.

Dokupoval jste v průběhu roku nebo necháváte tuto pozici být?

Nic jsem na své pozici v této společnosti neměnil, stále držím svůj podíl, který vlastním dodnes. Zpočátku jsem ale prodal nepatrnou část, abych snížil svoji pozici, protože jsem viděl zajímavější příležitosti, a to zejména v USA. Momentálně však nedělám žádné změny a nadále držím přes 2% akcií společnosti.

S čím počítat u společnosti dál? Máte nějaký předpoklad?

Myslím si, že budou i nadále pokračovat v expanzi. Vzhledem k tomu, že jejich marže EBITDA je opravdu slušná, tak se domnívám, že svou úspěšnou obchodní strategii a podnikání rozšíří i do zahraničí.

Závěrem bych se rád pobavil o Pilulce, která nedávno dosáhla svého dna na 428,- Kč za akcii. Co za tím stojí?

Pravděpodobně šlo o dno. A taky šlo o to, že se ve velkém prodávalo a někteří vystoupili ze svých pozic úplně. Je to dáno tím, že výsledky jsou slabší, než se předpokládalo. Takže jisté redukování pozic bylo jasným scénářem.

Co nám mohou výsledky Pilulky napovídat? Je společnost na dobré cestě nebo jak byste zhodnotil aktuální situaci pro Pilulku?

Je vidět, že e-commerce nemá na růžích ustláno. Můžeme to vidět od minulého roku až do současnosti, kde jsou výsledky v sektou slabší. Zde ještě podotknu, že v tomto ohledu jsou unikátní Bezvavlasy. Obecně počítám s tím, že lepší výsledky pro e-commerce přijdou až v příštím roce, to platí i pro Pilulku.

Dočetl jsem se, že Pilulka dost pálila cash. Proč tomu tak vůbec je? Existuje pro tuto problematiku nějaké řešení?

To je jednoduché, firma zkrátka chce co nejvíc expandovat a růst nejen organicky, což je v pořádku, ale každá expanze něco stojí. Jakmile se ale situace uklidní a Pilulka bude mít tyto trhy dobře zvládnuté, tak ten tlak na pálení cashe nebude tak velký.

Také jsem zjistil, že Pilulka plánuje druhou emisi cenných papírů. Může to společnost nakopnout a výrazněji ji pomoct?

Samozřejmě to pomůže, a to právě na zmiňovanou expanzi. Pokud by Pilulka nedělala úpis nových akcií, tak by neměla dostatek prostředků na expanzi, což by byla určitě škoda.

Snižoval jste v průběhu roku svou pozici v Pilulce?

Jelikož podle mého názoru nejsou výsledky až tak unikátní na tu moji velkou pozici, kterou jsem měl, tak jsem tu pozici jednoduše vydělil dvěma a jsem takto spokojený.

Z pohledu retailového investora - Je akcie Pilulky v tuto chvíli atraktivní?

Pokud bych akcie Pilulky neměl, tak bych je zcela určitě nakoupil za současnou cenu (kolem těch 500,- Kč). Jelikož mám ale stále velké množství akcií, tak v tuto chvíli za sebe přikupovat nebudu.

  • Líbil se vám dnešní rozhovor? Pokud ano, tak nás nezapomeňte sledovat, aby vám neunikl další unikátní obsah. Mým dnešním hostem byl Jaroslav Šura.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.