S&P 500 ^GSPC 5,019.91 +0.03%
Tesla TSLA $177.00 -1.66%
Apple AAPL $171.51 +1.30%
Amazon AMZN $181.28 +1.27%
Meta META $434.45 -1.08%
Nvidia NVDA $837.50 +0.85%
Alphabet GOOG $166.56 +0.60%
Microsoft MSFT $395.57 +0.16%

Další krach na obzoru? PacWest Bank klesá o víc jak 56%

Pavel Botek
4. 5. 2023
4 min read

Další kalifornská regionální banka se dostala do svého nejhoršího období od bankovní krize v roce 2008 a nyní hledá záchranu. Banka PacWest, se sídlem v Kalifornii, ve čtvrtek potvrdila, že prověřuje "všechny strategické varianty" poté, co se cena jejích akcií po zprávě Bloombergu o zvažování prodeje snížila na polovinu!

Jak ale už můžete vědět, tyto fráze a určité přešlapování z místa na místo jsou známkou jediného. Banka je v nesnázích.

"Zkoumání strategických variant" je na Wall Street žargonem pro "prosím pomozte". Naposledy oznámila, že zkoumá strategické varianty, First Republic Bank. Všichni však víme, jak to s ní dopadlo.

"V souladu se standardní praxí společnost a její představenstvo průběžně prověřují strategické varianty," uvedla PacWest ve svém prohlášení. "V poslední době se na společnost obrátilo několik potenciálních partnerů a investorů - probíhají jednání.

Společnost bude nadále vyhodnocovat všechny možnosti, aby maximalizovala hodnotu pro akcionáře, obavy jsou ale na místě. Bloomberg totiž s odvoláním na anonymní zdroje uvedl, že se banka snaží najít kupce, ale nedaří se ji v tom.

PacWest Bank $PACW-2.7% údajně zvažuje rozdělení společnosti nebo se alternativně pokusí získat kapitál, aby se udržela nad vodou. Stejně jako u mnoha dalších amerických regionálních bank i hodnota úvěrů a dluhopisů PacWestu se propadla, protože úrokové sazby prudce vzrostly. V březnu si zákazníci vybrali své vklady ze strachu, že by banka mohla zkrachovat a oni by přišli o všechno. 

PACW
$7.54 -$0.21 -2.71%

Přestože FDIC pojišťuje účty do výše 250 000 USD, mnoho podniků má na svých účtech mnohem více peněz, z nichž velká část není pojištěna.

To představovalo pro banku a její konkurenty potenciální problém: Pokud by zákazníci pokračovali ve výběrech z účtů, mohla by banka vyčerpat hotovost k jejich výplatě. To znejistilo investory: Akcie PacWestu tak letos klesly o víc jak 87 % ke dnešnímu dni.

PacWest se zdál být v posledních týdnech stabilizovaný poté, co v březnu zkrachovaly Silicon Valley Bank a Signature Bank. PacWest však minulý týden oznámil, že zákazníci přestali vybírat peníze, a 73 % vkladů banky bylo pojištěno. Ve čtvrtek uvedl, že k 2. květnu bylo pojištěno 75 % jeho vkladů.

"Banka nezaznamenala neobvyklé výběry vkladů po prodeji First Republic Bank a dalších oznámeních," uvedla ve svém prohlášení. Když tento týden First Republic zkrachovala, investoři se obávali, že by mohla padnout další banka. 

Další regionální banky také po uzavření burzy ve středu prudce klesly, včetně Western Alliance $WAL+1.1%, jejichž akcie klesly téměř o 39 %.

WAL
$59.41 $0.64 +1.09%

PacWest doufá, že uklidňující zpráva o stabilizaci vkladů a likvidity pomůže uklidnit investory, ale trh zůstává i nadále nervózní. 

„Drobní vkladatelé jsou velmi nervózní," řekl bankovní analytik Dick Bove. "Obávají se o své úspory a vybírají je z menších bank, aby je uložili do velkých bank jako JPMorgan Chase nebo Bank of America, které považují za bezpečnější."

PacWest však doufá, že dokáže všechny přesvědčit, že jejich situace je stabilizovaná, a pokusí se uklidnit nervózní zákazníky. Zákazníci se však budou pravděpodobně i nadále obávat o své vklady v menších bankách, dokud celé odvětví neprojde krizí a neukáže známky zotavení.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.