S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Akumulační versus distribuční ETF, které by měl investor zvolit?

Martin Bartkovský
7. 5. 2023
6 min read

V poslední době jsem dost často začal ve svém okolí vnímat jednu otázku ohledně které se vedou spory. Je lepší zvolit do portfolia akumulační ETF, anebo distribuční ETF? Rozhodl jsem se tedy do tohoto tématu přispět také svým pohledem.

Exchange Traded Funds (ETF) jsou investiční nástroje, které umožňují investorům jednoduše a efektivně investovat do různých trhů a odvětví. ETF jsou obchodovány na burze jako akcie a sledují výkonnost určitého indexu nebo sektoru. Investování do ETF nabízí řadu výhod, jako je diverzifikace portfolia, nízké náklady, likvidita a transparentnost. Existují dva základní typy ETF: distribuční a akumulační. V tomto článku se zaměříme na srovnání těchto dvou typů a zjistíme, který z nich je pro vás vhodnější.

https://www.youtube.com/watch?v=rh6iY9W44k8

Distribuční ETF

Distribuční ETF jsou fondy, které pravidelně vyplácejí dividendy získané z investic do akcií. Dividendy jsou vypláceny investorům na základě podílu, který drží v ETF. Tento typ ETF může být vhodný pro investory, kteří hledají pravidelný a stabilní příjem z investic.

Výhody investování do distribučního ETF zahrnují:

  • Pravidelný příjem z dividend, který může být využit pro další investice nebo jako zdroj pasivního příjmu.
  • Flexibilita v rozhodování o reinvestici dividend, kdy si investor může zvolit, zda dividendy reinvestuje či nikoliv.
  • Možnost investovat do firem s vyššími dividendovými výnosy, které by mohly poskytovat lepší dlouhodobý výnos.

Nevýhody investování do distribučního ETF:

  • Vyšší daňová zátěž v důsledku pravidelných dividendových výplat, které jsou zdaněny jako příjem.
  • Nutnost sledovat a spravovat dividendové výplaty, což může být časově náročné a vyžadovat zvýšenou pozornost.

Příklady distribučních ETF: Vanguard High Dividend Yield ETF $VYM+0.3%, Global X SuperDividend ETF $SDIV+0.6% .

Akumulační ETF

Akumulační ETF jsou fondy, které automaticky reinvestují dividendy zpět do fondu, čímž dochází k růstu hodnoty investice. Tyto fondy nevyplácejí dividendy, což zjednodušuje správu investice. Akumulační ETF mohou být vhodné pro investory, kteří se zaměřují na dlouhodobý růst a kapitálový přírůstek.

Výhody investování do akumulačního ETF:

  • Komplexní reinvestice dividend, která může zvýšit dlouhodobý výnos z investice díky efektu složeného úročení.
  • Nižší daňová zátěž, protože nejsou vypláceny žádné dividendy, a tedy se snižuje zdanění během držení investice.
  • Snadnější správa investice, protože není nutné sledovat a řešit dividendové výplaty.
  • Vhodnost pro investory, kteří preferují růstové strategie a hledají dlouhodobější investice.

Nevýhody investování do akumulačního ETF:

  • Nedostatek pravidelných dividendových výplat, které by mohly být využity jako zdroj pasivního příjmu nebo krytí nákladů.
  • Menší kontrola nad reinvesticí dividend, protože je reinvestice automatická a nelze ji upravit dle individuálních preferencí.

Příklad akumulačního ETF: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (Acc).

I z pomocí těchto akumulačních ETF je možné vytvořit příjem na důchod, má to ale jeden háček. Příjem v důchodu z tohoto typu ETF pobíráte tak, že vždy prodáte určitý počet akcií, díky čemuž dostanete "dividendu". Problém je ale v tom, že v portfoliu máte omezené množství akcií, tudíž se tato metoda nedá aplikovat do nekonečna. Navíc jsou akciové trhy volatilní, tak se může stát, že jednou musíte prodat více akcií, a jednou zase méně, což vám může překazit plány a vaší kalkulaci do budoucna.

Srovnání výhod a danění v České Republice

Distribuční a akumulační ETF mají své výhody a nevýhody, které je nutné zvážit při rozhodování, do kterého z nich investovat. Z hlediska danění v České republice jsou dividendy z distribučního ETF zdaněny jako příjem, zatímco u akumulačního ETF je daňová zátěž nižší, protože nejsou vypláceny žádné dividendy. Výnos z prodeje jak distribučního, tak akumulačního ETF je zdaněn jako kapitálový příjem.

Pro investory hledající pravidelný příjem a větší kontrolu nad reinvesticí dividend mohou být vhodnější distribuční ETF. Na druhou stranu, pro investory, kteří se zaměřují na dlouhodobý růst a snadnější správu investice, mohou být akumulační ETF lepší volbou.

Závěr

Když bych to měl tedy nějak jednoduše shrnout, tak je na toto téma hodně těžké odpovědět, protože je to hodně individuální. Ale přeci jen jednu úvahu nadhodit můžu. U distribučního ETF musíme odvádět daně z dividend. Je to víceméně daň za větší jistotu a bezpečí, kdy máme peníze v kapse hned. U akumulačního ETF sice daně neplatíme, ale zároveň zde podstupujeme o něco málo větší riziko, kdy nevíme, jak se trhy budou v budoucnu vyvíjet.

Rozhodnutí mezi distribučním a akumulačním ETF tedy závisí na individuálních preferencích a potřebách investorů. Distribuční ETF nabízí pravidelný příjem z dividend a větší kontrolu nad reinvesticí, zatímco akumulační ETF se zaměřuje na dlouhodobý růst a jednodušší správu investice. Při výběru mezi těmito dvěma typy ETF je důležité zohlednit daňové aspekty v České republice, individuální investiční cíle a strategie, a také faktory, jako je časový horizont investice, tolerance k riziku a potřeba pasivního příjmu.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.