S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Spoločnosť Uber je po dobrých výsledkoch na vzostupe

Peter Svoreň
5. 5. 2023
5 min read

Konkurencia na trhu taxislužieb sa každým dňom zvyšuje. Napriek tomu, že Uber bol jednou z prvých takýchto aplikácií, v súčasnosti existuje mnoho rôznych poskytovateľov po celom svete. Spoločnosť Uber však tento rok zverejnila správy o silných ziskoch, čo spôsobilo rast cien akcií.  V Apmefx sme sa rozhodli preveriť spoločnosť a jej plány, aby sme sa ľahšie rozhodli, či by mohla byť zaujímavou investíciou.

Pozitívna správa o ziskoch [1]

Spoločnosť Uber Technologies zaznamenala prudký nárast ceny svojich akcií po zverejnení správy o hospodárskom výsledku za 1. štvrťrok. Spoločnosť poskytujúca služby zdieľania jázd a doručovania zásielok vykázala za štvrťrok nižšiu než očakávanú stratu a naznačila, že zlepšujúce sa peňažné toky môžu v nasledujúcich mesiacoch umožniť návrat kapitálu investorom.

Za tri mesiace končiace sa v marci spoločnosť Uber vykázala tržby vo výške 8,82 miliardy USD, čo predstavuje 29 % nárast oproti minulému roku, čím tesne prekonala očakávania analytikov vo výške 8,72 miliardy USD. Nablokované objednávky vzrástli o 19 % na 31,4 miliardy USD, pričom príjmy z jázd sa zvýšili o 72 % na 4,33 miliardy USD a príjmy z doručovania o 23 % na 3,09 miliardy USD. Najvýraznejšími údajmi však boli rekordné peňažné toky spoločnosti Uber, ktoré zahŕňali prevádzkové peňažné toky vo výške 606 miliónov USD a voľné peňažné toky vo výške 549 miliónov USD, čo je oproti rovnakému obdobiu minulého roka nárast o takmer 600 miliónov USD. To podnietilo finančného riaditeľa Nelsona Chaia, aby navrhol, že spoločnosť môže zvážiť spätný odkup akcií alebo vyplatenie dividend, keďže jej obchodný rast napreduje.

Celkovo výsledky spoločnosti Uber za 1. štvrťrok odrážajú pokračujúci trend silného rastu a ziskovosti, čo spoločnosti poskytuje dobrú pozíciu na to, aby mohla konkurovať na kľúčových trhoch v čase, keď sa prevádzkové prostredie prispôsobuje obdobiu obmedzenej dostupnosti kapitálu a vyšších úrokových sadzieb. V dôsledku pozitívnej správy o výsledkoch sa akcie spoločnosti Uber v predburzovom obchodovaní zhodnotili o 8,6 %, pričom ich cena pri otváracom zazvonení bola 35,56 USD za kus. *

Prehľad akcií spoločnosti Uber [2]

Akcie spoločnosti Uber sú kótované na newyorskej burze cenných papierov. V USA sa obchodujú pod značkou "$UBER-0.9% ". Cena akcie je v súčasnosti na úrovni 34,78 USD, čo sa zdá byť veľmi dobrým vstupným bodom, pretože najvyššiu cenu dosiahla v apríli 2021, keď bola ocenená na 60,35 USD za akciu. * Potom došlo k pomerne veľkému poklesu, zdá sa však, že spoločnosť sa neustále vyvíja a presadzuje nové zlepšenia. Trhová kapitalizácia spoločnosti UBER je v súčasnosti na úrovni 70,43 miliardy USD.

Pohyb akcií spoločnosti Uber za posledných päť rokov. (Zdroj: Google Finance) *

Spoločnosť Uber Eats oznámila partnerstvo v oblasti doručovania [3] 

Spoločnosť Uber oznámila, že do svojej donáškovej služby Uber Eats pridala spoločnosť Little Caesars. Do aplikácie Uber Eats boli pridané tisícky prevádzok Little Caesars v USA, pričom v najbližších mesiacoch sa plánuje rozšíriť do všetkých 50 štátov. Zákazníci služby Uber Eats si tak po prvýkrát budú môcť nechať doručiť svoje obľúbené položky menu Little Caesars priamo prostredníctvom aplikácie, vrátane nedávno obnovenej pizze Pretzel Crust. Členovia Uber One získajú zľavy a nebudú platiť za doručenie vybraných objednávok. Viceprezident a vedúci amerického oddelenia pre doručovanie v spoločnosti Uber Sarfraz Maredia hovorí, že partnerstvo so spoločnosťou Little Caesars im umožňuje priniesť ešte viac lahodných produktov až k dverám miliónov používateľov služby Uber Eats. Ed Gleich, riaditeľ pre inovácie spoločnosti Little Caesars, hovorí, že partnerstvo rozširuje dosah značky na nových zákazníkov. Pre zákazníkov bude kľúčový zážitok v aplikácii, kde môžu využívať inovatívne funkcie služby Uber Eats, ako je napríklad skupinové objednávanie a funkcia opakovaného objednávania pre časté objednávky.

Záver

Ako už bolo spomenuté, Uber bol jednou z prvých spoločností v tomto odvetví, a teda aj najskúsenejšou. V priebehu rokov úspešne rozvíjala aj svoje doručovanie Uber Eats.  Uber Eats, ako aj samotný Uber, sa neustále usilujú o zlepšovanie, čo je pre spoločnosť vždy dobrým znamením. Keďže podiel taxislužieb na trhu rastie, je dôležité, aby sa neustále zlepšovali, aby zostali nad konkurenciou.

Peter Svoreň, výkonný riaditeľ APME FX

* Minulé výsledky nie sú zárukou budúcich výsledkov.


[1] https://www.thestreet.com/investing/stocks/uber-soars-as-ride-sharing-group-mulls-dividends-buybacks-after-record-q1-cash-flows?puc=yahoo&cm_ven=YAHOO

[2] https://www.google.com/finance/quote/UBER:NYSE

[3] https://finance.yahoo.com/news/uber-eats-announces-delivery-partnership-120000935.html


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.