S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Bankovní souboj: Bank of America vs. Citigroup. Kdo je lepší?

Martin Bartkovský
9. 5. 2023
5 min read

Dnes si dáme další srovnání. Tentokrát se ale podíváme na 2 velké americké banky. Která je nyní podle analytiků na tom lépe, a je tak vhodnější ke koupi? Pojďme se na to vrhnout.

Citigroup meziročně posílila o 3,5%, zatímco Bank of America klesla meziročně o 12%. Je třeba poznamenat, že velké banky a instituce jsou považovány za odolné vůči recesi, díky jejich rozsáhlým kapitálovým rezervám a schopnosti přizpůsobit se měnícím se tržním podmínkám. Oba tito finanční giganti hrají klíčovou roli ve světové ekonomice a představují zajímavé investiční příležitosti pro investory. Prohlédneme si, jak se obě banky vyvíjejí vzhledem k makroekonomickým faktorům a jaký je podle analytiků jejich potenciál pro růst.

Bank of America Corp. $BAC-0.2% 

BAC
$37.83 -$0.08 -0.21%

Bank of America je jednou z největších bankovních institucí ve Spojených státech a na světě. Byla založena v roce 1904 jako Bank of Italy a později se stala Bank of America, jak ji známe dnes. Její hlavní sídlo se nachází v Charlotte, Severní Karolíně. Bank of America poskytuje širokou škálu finančních služeb, včetně osobního a firemního bankovnictví, investičního bankovnictví, správy majetku a úvěrových služeb.

Jako jedna z největších bank má Bank of America širokou síť poboček a bankomatů po celých Spojených státech, což zajišťuje přístup ke svým službám pro velkou část americké populace. Díky své velikosti a rozsahu má Bank of America také silné vztahy s korporátními klienty a významnými globálními institucemi.

Pro srovnání použijeme poměrové ukazatele z finančního sektoru jako celku. Když se tedy podíváme na tento sekto, tak poměrové ukazatele jsou následující.

  • P/E celého finančního sektoru je aktuálně 14,06. Z pohledu P/E se tedy zdá být Bank of America dosti podhodnocená. Aktuálně má totiž P/E 8,36.
  • P/S celého finančního sektoru je 2,15. Z pohledu P/S se Bank of America jeví zase jako mírně nadhodnocená. Její P/S je totiž 2,48.
  • P/B celého sektoru je 1,40. Tady z tohoto pohledu se Bank of America jeví zase jako dost podhodnocená. Její P/B je totiž 0,92.

Bank of America má neutrální pohled, se solidním dividendovým výnosem 2,92% a je považována za spravedlivě oceněnou. Její průměrný cenový cíl stanovený analytiky, kteří se v poslední době na tuto akcii dívali, je 36,35 USD, což implikuje růstový potenciál 24,4%

Citigroup Inc. $C+1.4% 

C
$62.66 $0.87 +1.41%

Citigroup je další velkou americkou bankovní institucí se sídlem v New Yorku. Byla založena v roce 1812 jako City Bank of New York a později se rozrostla a stala se globální finanční institucí, kterou známe dnes. Citigroup poskytuje širokou škálu finančních služeb, jako jsou osobní a firemní bankovnictví, investiční bankovnictví, správa majetku, úvěrové služby a pojišťovací služby.

Jedním z hlavních rysů Citigroup je její silná mezinárodní přítomnost. Banka má pobočky a kanceláře ve více než 160 zemích, což jí umožňuje efektivněji diverzifikovat své zdroje příjmů a snižovat závislost na jednotlivých trzích nebo ekonomikách. To znamená, že Citigroup může být méně citlivá na lokální ekonomické výkyvy a může lépe využít globálních příležitostí.

Opět pro srovnání použijeme poměrové ukazatele z finančního sektoru jako celku. Když se tedy podíváme na tento sekto, tak poměrové ukazatele jsou následující.

  • P/E celého finančního sektoru je aktuálně 14,06. Z pohledu P/E se tedy zdá být Citigroup dosti podhodnocená. Aktuálně má totiž P/E 6,36.
  • P/S celého finančního sektoru je 2,15. Z pohledu P/S se Citigroup jeví zase jako mírně nadhodnocená. Její P/S je totiž 0,99.
  • P/B celého sektoru je 1,40. Tady z tohoto pohledu se Citigroup jeví zase jako dost podhodnocená. Její P/B je totiž 0,49.

Citigroup má býčí pohled, s atraktivním dividendovým výnosem 4,3% a může být podhodnocená. Její průměrný cenový cíl stanovený analytiky je 55,86 USD, což implikuje růstový potenciál 19,2%.

Závěr

Jak $C+1.4% , tak i $BAC-0.2%  jsou obě velmi kvalitní společnosti, a pravděpodobně neuděláte chybu ani s jednou z nich. V tuto chvíli se ale asi jeví jako lepší volba z tohoto rychlého pohledu $C+1.4% , proč? Je to jednoduché, Citigroup je na základě poměrových ukazatelů lépe oceněna, a k tomu také nabízí aktuálně vyšší dividendový výnos. Jediné, v čem Bank of America předčí aktuálně Citigroup, tak je očekávání analytiků ohledně růstu. Toto je pouze rychlý pohled na obě banky, pro detailnější srovnání si musíte udělat hlubší analýzu obou společností. Také je dobré diverzifikovat a nevsázet vše na jednu kartu.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.