S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Včerejší propad akcií Tesla způsobila tahle zpráva

Americké bezpečnostní úřady v pondělí zahájily formální bezpečnostní vyšetřování asistenčního systému Autopilot společnosti Tesla Inc $TSLA+1.6% po sérii nehod modelů Tesla s vozidly záchranných služeb. Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA – National Highway Traffic Safety Administration) uvedl, že od ledna 2018 identifikoval celkem 11 nehod, při nichž se vozidla Tesla "setkala s místy a nehodami, kde zasahují záchranáři, a následně narazila do jednoho nebo více vozidel, která se těchto míst účastnila".

 

 

Vyšetřování se bude týkat celkem 765 000 amerických vozidel s autopilotem vyrobených od roku 2014. Úřad NHTSA, který v roce 2017 uzavřel dřívější vyšetřování systému Autopilot společnosti, aniž by přijal jakákoli opatření, se dostal pod palbu kritiky za to, že nezajistil bezpečnost tohoto systému, který zvládá některé úkoly řízení a umožňuje řidičům na delší dobu sundat ruce z volantu a nechat řízení vozidla na chytrém AI.

 

Po novém šetření by se agentura pro bezpečnost automobilů mohla rozhodnout nepodniknout žádné kroky, nebo by mohla požadovat stažení systému z trhu, což by mohlo účinně zavést omezení toho, jak, kdy a kde Autopilot funguje.

 

Jakákoli omezení by mohla snížit konkurenční rozdíl mezi systémem Tesla a podobnými pokročilými asistenčními systémy pro řidiče, které nabízejí ostatní automobilky.

 

Společnost Tesla $TSLA+1.6% na zprávu prozatím nijak nezareagovala. Šéf společnosti Elon Musk opakovaně obhajoval systém Autopilot a v dubnu na Twitteru uvedl, že "Tesla se zapnutým systémem Autopilot se nyní blíží 10krát nižší pravděpodobnosti nehody než průměrné vozidlo".

 

NHTSA uvedla, že má zprávy o celkem 17 zraněných a jednom úmrtí při 11 nehodách, včetně nehody vozu Tesla Model 3 z prosince 2019, při níž zemřel spolujezdec poté, co se vozidlo srazilo se zaparkovaným hasičským vozem v Indianě.

 

Těchto 11 nehod z kterých se 4 staly letos, zahájily předběžné hodnocení systému Autopilot ve vozech Tesla Model Y, X, S a 3 z let 2014-2021. Při všech nehodách se jednalo o vozidla, "u nichž bylo potvrzeno, že byla zapojena buď v režimu Autopilot, nebo v režimu Traffic Aware Cruise Control," uvedla agentura.

 

Než bude NHTSA moci požadovat stažení vozu z trhu, musí nejprve povýšit vyšetřování na technickou analýzu. Dvoufázový vyšetřovací proces však často trvá rok i déle.

 

Problém nastává očividně po setmění

NHTSA uvedla, že většina z 11 nehod se odehrála po setmění a na místech nehod se nacházela opatření, jako jsou nouzová světla vozidel, světlice nebo silniční kužely. Její vyšetřování bude posuzovat technologie "používané k monitorování, asistenci a vynucování zapojení řidiče" do řízení při používání funkce Autopilot.

 

Musk minulý měsíc na Twitteru uvedl, že pokročilý asistenční systém Tesla $TSLA+1.6%, který využívá pouze kamery, známý jako "Tesla Vision", bude brzy "snímat směrovky, nebezpečí, světla sanitky/policie, a dokonce i gesta rukou".

 

Autopilot fungoval od roku 2016 nejméně při třech smrtelných nehodách vozů Tesla v USA, uvedl Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB – National Transportation Safety Board). NTSB kritizoval nedostatečné zabezpečení systému Autopilot společností Tesla a neschopnost NHTSA zajistit bezpečnost systému Autopilot.

 

Bryant Walker Smith, profesor práva na Univerzitě v Jižní Karolíně, uvedl, že havárie zaparkovaných nouzových vozidel "skutečně názorně, a dokonce tragicky ilustrují některé klíčové problémy systému Tesla". NHTSA se podle něj "chová příliš zdrženlivě a nesměle, zejména ve vztahu ke společnosti Tesla".

 

Demokratičtí senátoři Richard Blumenthal a Ed Markey, kteří již dříve zpochybnili systém Autopilot, vyzvali k důkladnému a transparentnímu prověření, které by vedlo ke zlepšení bezpečnosti automatizované technologie řízení a asistence řidiče společnosti Tesla a "zabránilo by budoucím nehodám".

 

Úřad NHTSA v pondělí uvedl, že od roku 2016 vyslal týmy, aby prověřily 31 nehod společnosti Tesla, při nichž došlo k 10 úmrtím a u nichž existuje podezření na použití pokročilých asistenčních systémů řidiče. U tří z těchto nehod vyloučila, že by se jednalo o systém Autopilot. Upozornila, že "žádná komerčně dostupná motorová vozidla dnes nejsou schopna řídit sama", a uvedla, že řidiči je musí používat správně a zodpovědně.

 

Systém autopilota vozu Tesla si plete měsíc se semaforem - video

zdroj 


Než tyhle auta budou moci jezdit vážně autonomně úplně samy, ještě si nějaký ten pátek počkáme.

Sila marketingu, ale realne porad nedomakana technologie. #stonks 😂

Autor @kseniia má karmu 961 a je členem této skupiny od 07/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.