S&P 500 ^GSPC 5,033.76 +0.31%
Apple AAPL $172.38 +1.82%
Amazon AMZN $182.06 +1.71%
Nvidia NVDA $844.55 +1.70%
Alphabet GOOG $166.83 +0.76%
Tesla TSLA $178.74 -0.69%
Microsoft MSFT $395.05 +0.03%
Meta META $439.15 +0.01%

Čína, banky a odvaha riskovat. Burryho nové sázky na nejistotu

Pavel Botek
16. 5. 2023
5 min read

Sázka na nejistotu 2.0. Michael Burry poměrně šokoval nejnovějšími investicemi, kde odhalil větší část svého portfolia. Asi nemusím říkat, že Burry jde opět proti davu a hledá příležitosti tam, kde je jiní nevidí. Pojďme se na to podívat.

Slavný investor Michael Burry, známý předpovězením hypoteční krize z roku 2008, odhalil podstatnou část svého portfolia. Ukazuje se, že ve velkém vsadil na čínské technologické společnosti a regionální banky, jenž byly v centru pozornosti během uplynulých týdnů.

Burryho firma Scion Asset Management ve svém posledním 13F formuláři pro SEC odhalila, že vlastní akcie Alibaby $BABA+6.6%, Tencentu, Baidu $BIDU+6.1% a JD.com $JD+9.6% v hodnotě více než 350 milionů dolarů. Alibaba a JD.com představují dvě největší pozice v portfoliu, kdy každá přesahuje 100 milionů dolarů.

BABA

Alibaba

BABA
$80.53 $5.02 +6.65%
Capital Structure
Market Cap
180.8B
Enterpr. Val.
1.2T
Valuation
P/E
14.1
P/S
1.4
Dividends
Yield
0.2%
Payout
0.0%

Sázka na čínské technologické firmy přichází v době, kdy jsou tyto společnosti v nemilosti. Akcie čínských firem kótovaných v USA od začátku roku výrazně oslabily. Index Nasdaq Golden Dragon China se propadl o 30 %.

Hlavními důvody jsou obavy z přísnějších regulatorních zásahů v technologickém sektoru ze strany Pekingu a napětí mezi USA a Čínou. Navzdory potížím Burry věří v potenciál Alibaby, JD.com a dalších, přičemž se mu podařilo nakoupit akcie za nízké ceny. Doufá, že až se trhy vzpamatují z nedávných turbulencí, ceny akcií opět vzrostou.

Burry má v oblibě investovat na trzích, které jsou v nemilosti u ostatních investorů, přičemž často vydělá tím, že jeho vize jsou správné, ale jen v dlouhodobém horizontu.

Zatímco jeho poslední tah na čínských technologických akciích může přinést ztráty, pokud negativní sentiment přetrvá, Burryho dlouhodobý investiční horizont a schopnost odhalit příležitosti, kde ostatní jen vidí problémy, napovídají, že jeho sázka na oživení může být správná. Čínské technologické společnosti mají stále dobrý růstový potenciál, navzdory současným výzvám. Pokud se obavy rozptýlí, akcie znovu vzrostou - a Michael Burry tak opět vydělá.

Sázka na nejistotu 2.0 - Regionální banky

Podle zveřejněného formuláře 13F pro SEC, Burryho firma Scion Asset Management také navýšila podíly v First Republic Bank $FRC a Pacific Western Bank $PACW-2.7%. Objem investic do těchto dvou bank přesáhl 14 milionů dolarů.

Burryho volba menších bank je překvapivá, jelikož přichází v době, kdy většina investorů dává přednost velkým bankám. Tyto banky se totiž zdají být odolnější vůči ekonomickým otřesům a mají lepší růstové vyhlídky.  Regionální banky jsou zranitelnější vůči zpomalení ekonomiky a mohou mít problémy s konkurencí ze strany větších bank a fintech společností.

Přesto Burry věří, že tyto banky jsou podhodnocené. Doufá, že až se oživí poptávka po úvěrech a sazby se sníží, zisky a akcie regionálních bank porostou. Navzdory rizikům, kterým čelí, mají tyto banky dobrý potenciál růstu a příležitost vytvořit hodnotu pro akcionáře.

Burryho investice mohou přinést ztráty, pokud se ekonomické prostředí zhorší. Nicméně jeho schopnost vidět příležitosti, které jiní přehlížejí, a trpělivost s dlouhodobými investicemi, naznačuje, že jeho sázka na regionální banky by mohla být správná.

Proč je tento krok velice překvapivý?

Bankovní krize v USA napáchala mnoho škod, když pominu krachy, tak jsou to právě běžní lidé a investoři, kteří se stávají skeptickými vůči tomuto sektoru. A vlastně se není ani čemu divit, zkrachovalé Silvergate Bank, Silicon Valley Bank (SVB) a také Signature Bank podnikaly s rizikovým kapitálem, což jim nepřímo zlomilo vaz a zdevastovalo důvěru veřejnosti.

Přestože se nás snaží banky a FDIC ujistit, že další problémy nehrozí, negativní nálada v bankovním sektoru přetrvává. Odborníci se domnívají, že k pádu dalších bank klině může dojít a bankovní krize zde může rezonovat klidně další rok, než se pořádně projeví dopady úrokových sazeb a projeví se riskování a nerozvážnost dalších bank.

  • Co říkáte na Burryho nákupy vy?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.