S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

SPOLEČNOST TARGET

Matyáš Stedry
18. 5. 2023
7 min read

Společnost Target $TGT-0.7%  ve středu překonala očekávání Wall Street ohledně zisku, přestože tržby diskontní prodejny meziročně sotva vzrostly a její zákazníci nakupovali více zboží denní potřeby.

Akcie společnosti se v předobchodní fázi obchodování vyvíjely nestabilně, protože investoři zpracovávali zprávu a výhled společnosti na druhé čtvrtletí. Společnost Target uvedla, že v současném čtvrtletí očekává nadále nízké tržby, které se budou vyznačovat nízkojednomístným poklesem srovnatelných tržeb.

Maloobchodní řetězec s velkými krabicemi zůstal u svého celoročního výhledu. Očekává, že srovnatelné tržby se budou ve fiskálním roce pohybovat v rozmezí od nízkojednociferného poklesu po nízkojednociferný nárůst. Společnost Target uvedla, že její celoroční zisk na akcii se bude pohybovat mezi 7,75 a 8,75 dolaru.

I když zákazníci nakupují méně diskrétních položek, Target je láká do obchodů s potravinami, zbožím denní potřeby a módním zbožím, uvedl generální ředitel Brian Cornell v telefonátu s novináři.


Zisk na akcii: 2,05 USD oproti očekávaným 1,76 USD
Tržby: 25,32 miliardy USD oproti 25,29 miliardy USD

TGT
$163.13 -$1.19 -0.72%
Capital Structure
Market Cap
76.0B
Enterpr. Val.
96.3B
Valuation
P/E
18.4
P/S
0.7
Dividends
Yield
2.7%
Payout
48.6%

Čistý zisk společnosti Target za první fiskální čtvrtletí klesl na 950 milionů USD, tj. 2,05 USD na akcii, z 1,01 miliardy USD, tj. 2,16 USD na akcii, o rok dříve.

Celkové tržby vzrostly o téměř 1 % z 25,17 miliardy dolarů před rokem, čímž se dostaly těsně nad očekávání analytiků.

Srovnatelné tržby, což je klíčový maloobchodní ukazatel, který sleduje tržby v obchodech otevřených alespoň 13 měsíců a na internetu, se v prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozím rokem přibližně nezměnily. To bylo přibližně v souladu s očekáváním Wall Street, která podle odhadů Street Account očekávala růst o 0,2 %.

Zákazníci v průběhu čtvrtletí utráceli méně, uvedla Christina Henningtonová, ředitelka pro růst, v telefonátu s investory. Tržby byly nejsilnější v únoru, v březnu oslabily a ke konci dubna dále zmírnily, uvedla.

Nejsilnější kategorií byla kosmetika, jejíž tržby meziročně vzrostly v polovině desítek procent. Potraviny a nápoje rostly jednociferným tempem. A tržby v kategorii potřeb pro domácnost vzrostly o nízké jednociferné hodnoty, protože zákazníci nakupovali zboží pro zdraví a domácí mazlíčky.

V ostatních kategoriích, které zahrnují více diskrétních položek, včetně oděvů a domácnosti, došlo k poklesu tržeb, který se pohyboval od středních jednociferných čísel po nízká dvouciferná čísla, uvedla Henningtonová. Dodala, že pokud zákazníci tyto položky nakupovali, pořizovali si je většinou na poslední chvíli, například těsně před svátky.

Protože zákazníci nakupovali různé zboží, nakupovali také různě. Srovnatelné tržby v obchodech vzrostly o 0,7 %, ale srovnatelné digitální tržby se oproti předchozímu roku snížily o 3,4 %.

Cornell uvedl, že za slabšími digitálními tržbami stál částečně pokles počtu balíků zasílaných do domácností. Tyto zásilky se zaměřují na diskrétní zboží ve srovnání s objednávkami společnosti Target, které jsou doručovány v den vyzvednutí na obrubníku a které obvykle obsahují více zboží denní potřeby, jako jsou potraviny nebo plenky, uvedla.

V obchodech Target a na internetu vzrostl počet zákazníků zhruba o 1 %, což je nárůst o 3,9 % oproti předchozímu roku.

Po prudkém růstu během pandemie Covid má Target za sebou náročný rok, kdy se snížily zisky a zmírnila poptávka. Jeho roční tržby vyskočily o zhruba 31 miliard dolarů, tedy o téměř 40 %, od fiskálního roku, který skončil v lednu 2020, do fiskálního roku, který skončil letos v lednu.

V předchozím čtvrtletí problémy diskontní společnosti nabraly na síle, protože se vyrovnávala s vyššími náklady na dopravu a na pultech se zdržovaly oblíbené pandemické nákupy, jako jsou jízdní kola a kuchyňské potřeby. Akcie maloobchodního prodejce klesly, protože tři čtvrtletí po sobě nesplnil očekávání Wall Street ohledně zisku.

Poté, co Target zrušil objednávky a vyčistil přebytek zásob, objevil se další bouřkový mrak: zákazníci začali být spořivější.

Společnost Target ve středu vykázala známky toho, že se jí daří vracet zásoby a zisky do správných kolejí. Jeho zisk za první fiskální čtvrtletí překonal očekávání a míra hrubé marže ve výši 26,3 % se oproti předchozímu roku zvýšila, protože klesly náklady na přepravu a maloobchodní řetězec měl méně slev.

Přesto se míra provozní marže stále nevrátila na úroveň před pandemií. To se stane až v příštím fiskálním roce nebo později, uvedla společnost v únoru.

Zásoby se na konci čtvrtletí meziročně snížily o 16 %, a to v důsledku 25% poklesu v kategoriích diskrétního zboží. Společnost objednávala více potravin a vysokoobrátkového zboží, aby lépe odrážela změnu výdajů zákazníků.

Změnu v nákupech zákazníků zaznamenali i další maloobchodníci. V úterý společnost Home Depot nesplnil očekávání ohledně tržeb a snížil svou prognózu. Finanční ředitel společnosti Richard McPhail uvedl, že zákazníci kupují méně velkých položek a pouštějí se do menších projektů. Navíc dodal, že opět utrácejí za služby a již nakoupili mnoho položek, které potřebovali, když uvízli doma kvůli obavám z Covidu.

Cornell ze společnosti Target upozornil na další problém pro maloobchodníky: organizované krádeže v maloobchodě. Uvedl, že společnost Target očekává, že úbytky sníží ziskovost maloobchodu o více než půl miliardy dolarů ve srovnání s loňským rokem.

„Nešťastnou skutečností je, že násilných incidentů v našich prodejnách a v celém maloobchodním odvětví přibývá,“ řekl v telefonátu s novináři.

Dodal, že tento trend poškozuje zážitek z nakupování tím, že zákazníci mají poloprázdné regály a zaměstnanci jsou vyděšení.

Přestože společnost Target ve středu vykázala lepší než očekávané čtvrtletí, její vedení zdůraznilo, že napětí v amerických domácnostech ji v blízké budoucnosti postaví před problémy.

„Spotřebitelé jsou pod tlakem,“ řekla Henningtonová v telefonátu s novináři. „Soustavná inflace, docházející úspory i prostě ekonomická nejistota obecně mají dopad na jejich rozhodování a dělají kompromisy.“

Přesto je podle ní společnost Target přiměje otevřít peněženky tím, že jim nabídne zboží s vánoční tematikou, nové produkty a nižší ceny. Prodej potravin, dekorací a dárků během Valentýna a Velikonoc, hraček s filmovou tematikou a čerstvých kolekcí dámských šatů se zvýšil.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.