S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Recept na pasivní příjem? Tyhle tři brutální dividendové akcie...

Čtvrtletní výplata dividend - velice příjemná záležitost. Peníze pracují za vás a vy pouze sklízíte ovoce. Můžete si tak pokrýt své výdaje nebo dividendu reinvestovat a příště tak dostat ještě víc. Je tu ale háček. Musíte si zvolit vhodné společnosti nebo indexy, do kterých své peníze zainvestujete. Dnes se podíváme na tři akcie, které jsou osvědčenou volbou dividendových investorů!

Vaše peníze pracují mnohem urputněji než vy!

Klíčovým základem pro dividendy je volný peněžní tok společnosti, v podstatě hotovost z provozní činnosti snížená o kapitálové výdaje. Bez kladného peněžního toku si společnost může být nucena na výplatu dividendy půjčit nebo ji snížit či pozastavit. Podle výše FCF se tedy budeme orientovat v tomto seznamu. Nebudu zdržovat - pojďme na to!

Archer Daniels Midland $ADM+0.0% 

ADM si připsala výnos z volných peněžních toků ve výši 14,2 %. Společnost v roce 2021 vygenerovala téměř 6,6 miliardy USD provozního cash flow. Její volná hotovost činila podle společnosti FactSet přibližně 5,4 miliardy USD. Na dividendy společnost v loňském roce vynaložila 834 milionů dolarů, což je asi o 3 % více než v roce 2020, kdy vyplatila 809 milionů dolarů. Výnos akcií se nedávno pohyboval na úrovni 1,8 %.

ADM byla v minulém roce v kurzu

Exxon Mobil $XOM+1.5% 

Energetický gigant s výnosem z volných peněžních toků ve výši 13,8 %. Peněžní tok z provozní činnosti společnosti dosáhl v loňském roce 48 miliard USD, což je nejvyšší hodnota od roku 2012 - k tomu zjevně přispěly rostoucí ceny ropy. Společnost uvedla, že volný peněžní tok pokryl kapitálové výdaje, splácení dluhu a výplatu dividend. V posledních letech však volný peněžní tok společnosti Exxon Mobil nepokrýval dividendu v aktuálním prostředí nízkých cen energií.

I XOM je na výsluní. Pochopitelně těží z vysoké poptávky po ropě a obecně nerostném bohatství

Chevron $CVX+1.0% 

I tato společnost disponuje solidním výnosem z volných peněžních toků ve výši 9,6 %. I jí pomohly rostoucí ceny ropy. V loňském roce činil volný peněžní tok společnosti rekordních 21,1 miliardy USD, což je o 1,7 miliardy USD více než v roce 2020.  Její dividendový výnos se nedávno pohyboval kolem 3,5 %.

Prudký růst v posledních měsících mají všechny tři akcie společný

Generální ředitel Michael Wirth analytikům na začátku letošního roku řekl, že hotovost pomohla společnosti v roce 2021 řešit čtyři finanční priority: zvýšení dividendy, pokračování v kapitálových výdajích, "výrazné splacení dluhu" a zpětný odkup akcií po čtrnácté z posledních 18 let. Výnos akcií činí přibližně 3,5 %.

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o moje shrnutí dat dostupných na internetu a analýzy Lawrence Strausse. Každý investor musí provést svou důkladnou analýzu a rozhodnutí provést po zvážení své vlastní situace.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 329 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Osvědčená klasika a kvalita 🤘

Yeees