S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Akcie Meta Platforms budou mít hodnotu 400$, proč tomu tak bude?

Společnost Meta Platforms $FB+0.5% se aktuálně obchoduje za hodnoty z roku 2020, pro nás to značí jediné, tím je propad o 41% ze svých ATH. Meta $FB+0.5% je pravděpodobně jednou z nejlepších příležitostí na trhu pro investory s dlouhodobým časovým horizontem. Přehnané reakce investorů na úbytek uživatelů Facebooku a masivní investice do metaversa jsou hlavní příčinou pro přehnanou reakci trhu, která byla nemilosrdná a cenu srazila až na dnešních 220$. Tato cena zde nemusí být příliš dlouho, proč tomu tak bude a jsem zde býčí?

Mark Zuckerberg, hlavní ikona Facebooku/ Mety

Přehled odvětví

Společnost Meta $FB+0.5% působí v odvětví digitálního marketingu, které by mělo v letech 2021 až 2026 růst tempem 17,6 %. Mezi její hlavní americké konkurenty patří společnosti Pinterest ($PINS-0.2%), Snap ($SNAP-0.3%), Twitter ($TWTR) a YouTube ($GOOGL+0.4%). Její největší hrozbou je však v současnosti TikTok ($BDNCE). Uživatelé v USA stráví na TikToku v průměru 38 minut denně oproti 31 minutám na Facebooku.

Twitter $TWTR vede i v angažovanosti, zatímco Snapchat $SNAP-0.3% je v podstatě na stejné úrovni jako Meta $FB+0.5%. V poslední zprávě o výsledcích Meta $FB+0.5% zveřejnila, že poprvé ztratila uživatele, přičemž zaznamenala pokles o 500 000 uživatelů. TikTok mezitím vzrostl ze 700 milionů na 1 miliardu a očekává se, že v roce 2022 přibude dalších 500 milionů.

Ačkoli to mnozí považovali za něco znepokojivého, já to vnímám jako příležitost koupit skvělý podnik za nízkou cenu, protože Meta $FB+0.5% je stále nezpochybnitelným králem monetizace.

Meta je lídr monetizace

Na grafu vidíme značný pád společnosti ze svých ATH.

Nejdříve pozitiva

  • Meta $FB+0.5% generuje větší příjmy než všechny společnosti v tomto srovnání dohromady, přičemž příjmy TikToku se k nim ani nepřibližují. Hrubé ziskové marže jsou navíc hvězdné a dosahují 80,8 %, přičemž jediná společnost Pinterest $PINS-0.2% se jim blíží se 79,5 %.

Negativa

  • Počet návštěv webových stránek na všech platformách společnosti Meta $FB+0.5%  dohromady má od prosince 2020 klesající tendenci. Ačkoli se podobný trend objevuje i u YouTube a Twitteru, u Snapu a Pinterestu návštěvnost webových stránek v poslední době skutečně stoupá. Proto by investoři měli tento trend do budoucna sledovat, aby zjistili, zda se vedení společnosti Meta podaří tento trend zvrátit nebo alespoň udržet na stejné úrovni.

Meta má obrovskou konkurenční výhodu

Kromě zřejmých faktorů, jako je velikost a uživatelská základna společnosti Meta $FB+0.5%, chci ukázat, jak silná je skutečně konkurenční výhoda společnosti.

K měření konkurenční výhody společnosti Meta $FB+0.5% použijeme metodu zvanou earnings power value. 

  • Myšlenka je jednoduchá: Za předpokladu, že nedojde k žádnému růstu, pokud společnost dokáže generovat větší hodnotu ze zisků v poměru k celkové hodnotě aktiv, pak se má za to, že tato společnost má konkurenční výhodu.

Nebudu vás zde trápit složitým vzorcem a propočty, jen vám jednoduše sdělím výsledky. Vzhledem k tomu, že společnost Meta $FB+0.5% má celkovou hodnotu aktiv ve výši 166 000 USD (v milionech), můžeme říci, že má konkurenční výhodu. Jinými slovy, za předpokladu, že by společnost Meta $FB+0.5% nerostla, potřebovala by aktiva ve výši 166 000 USD, aby v průběhu času vygenerovala hodnotu 430 849 USD.

Výhodou této metody je, že umožňuje investorům skutečně určit konkurenční výhodu společnosti snadno pochopitelným způsobem. To snižuje potřebu investorů snažit se kvalitativně zjistit, v čem je společnost lepší než ostatní, což je proces náchylný k lidským chybám a nesprávné interpretaci informací. Jde o to, aby se kvalitativní faktory odrážely v číslech, jinak je společnost náchylnější k nadměrným slibům a nedostatečným výsledkům.

  • Nevýhodou této metody je, že nepředpokládá žádný růst, čímž vylučuje mnoho růstových akcií, které mohou mít konkurenční výhody, ale rozhodly se reinvestovat peníze do získání většího podílu na trhu.

Tento typ analýzy je tedy nejvhodnější pro vyspělé společnosti, které se více zaměřují na ziskovost.

Ocenění akcií $FB+0.5%

400$ za akcii nemusí být nereálná meta.

Abych dokázal, jak podhodnocená společnost Meta $FB+0.5% skutečně je, byla provedena zpětná analýza diskontovaných peněžních toků, abychom určili potřebnou míru růstu, která by ospravedlnila současnou cenu akcií ve výši 223 USD. Výsledky byly následující:

Vidíme, že očekávání počítají s dvouciferným růstem v příštích pěti letech. Tedy z pohledu čísel a statistik společnosti.

Zdá se mi velmi nepravděpodobné, že by $FB+0.5% rostl free cash flow pouze tempem 2,45 %, a domnívám se, že dvouciferný růst se pravděpodobně udrží minimálně dalších 10 let. Proto se domnívám, že akcie může někdy v budoucnu snadno dosáhnout 400 USD. 

Rizika

Jak již bylo zmíněno, velkým rizikem se pro společnost Meta $FB+0.5% jeví TikTok, jehož popularita stále roste. To platí zejména, pokud jde o teenagery, protože ti mají tendenci dávat přednost TikToku před Instagramem.

Používání Instagramu mezi dospívajícími v USA v posledních několika letech klesá, zatímco používání TikToku roste. Důvodem je to, že teenageři považují TikTok za zábavnější a pozitivnější než ostatní platformy sociálních médií.

Dalším potenciálním rizikem je neustálý příliv kontroverzí, které společnost sužují. Když už si myslíte, že jste slyšeli dost negativních zpráv, které ze společnosti zaznívají, objeví se zprávy, že Meta $FB+0.5% zahájila pomlouvačnou kampaň proti TikToku.

Není to poprvé, co se společnost uchýlila k této taktice, protože v roce 2011 se o něco podobného pokusila proti společnosti Google $GOOGL+0.4%. V důsledku toho musí společnost Meta $FB+0.5% skutečně přijít na to, jak se vyhnout negativním titulkům tak, jak na to přišla většina jejích konkurentů.

Nicméně vzestup TikToku a kontroverze nezabránily společnosti v tom, aby v průběhu let pokračovala v rychlém růstu příjmů, a očekáváme, že Meta bude i nadále růst navzdory konkurenci a negativním zprávám.

Hlavní katalyzátor růstu

  • Hlavním růstovým katalyzátorem pro akcie je jednoduše směšně nízké ocenění, které jim trh v současné době přisoudil. Ano, úrokové sazby stoupají a v roce 2022 se očekává pokles volného peněžního toku společnosti Meta $FB+0.5%, jak ukazuje prognóza analytiků v části o ocenění.

Meta však stále tiskne peníze při zachování působivých marží a od roku 2023 se stále očekává návrat volného peněžního toku k růstu. Trh proto nakonec bude akcie tlačit směrem k reálné hodnotě.

  • Kromě toho se Meta $FB+0.5% v budoucnu více zaměří na Instagram Reels, aby mohla účinněji čelit společnosti TikTok. Zda tato strategie bude fungovat, se teprve uvidí, ale ukazuje, že vedení si je problému vědomo a aktivně hledá řešení, místo aby usnulo na vavřínech.
  • A v neposlední řadě tu máme masivní investování do metaverse, které ještě nesklidilo své plody.

Otázky pro investory

  • Držíte akcie společnosti Meta?
  • Využíváte pádu společnosti pro nákup?
  • Jste skeptičtí vůči Metě, když vidíte například trendový TikTok?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 526 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Za mě je to vlastně takový all in. Sázka na jednu kartu. Na jednu stranu je to extrémně riskantní tah Facebooku investovat3 vše do metaverse, na druhou stranu jsou super obrovská firma s největšími mozky světa, tak snad vědí co dělají 😅

Nějaké známky aktivity vykazovat musí, nelze spoléhat na jeden typ businessu, který mají. Tak doufejme, že metaverse klapne.

Já držím a přikupuji od dob pádu.

Otázkou je jediné. Tím je prosperita v budoucnu vůči silné konkurenci a vzrůstajícím trendům tiktoku a hlavně nás může překvapit i Elon Musk v pozadí Twitteru $TWTR.

Hodně good point!

Nevidím důvod proč by této hodnoty nemohla dosáhnout. I pokud by se počet uživatelů nadále snižoval, tak těch příležitostí k vylepšení monetizace je mnoho a do toho metaverse.