S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Dividenda 25 %. Vrátí se vám investice za 4 roky?

Dominik Petrnoušek
23. 5. 2023
6 min read

Rád píšu o dividendových akciích, protože je to jeden z nejlepších legitimních způsobů, jak se dopracovat k pasivnímu příjmu. Ale vše rozhodně není tak růžové, jak se zdá. A na tomto příkladu si ukážeme proč!

Jsou vysoké dividendy peníze "zadarmo"?

Představte si, že najdete společnost s dividendou třeba 25 %. Nebo dokonce 50 %! To přece znamená, že společnost vyplácí polovinu své nákupní ceny za rok. Tedy jednoduchou matikou dojdeme k tomu, že za dva roky jsme na nule a už nemůžeme prodělat! Na první pohled to působí zajímavě a teoreticky to tak opravdu je. Realita je ale často úplně jiná. Podíváme se na to proč tomu tak je. 

Musíme ale začít úplně od začátku. 

Dividenda je způsob, jak firmy vrací kapitál akcionářům. Jedná se o část čistého zisku za dané období, který je vyplacen akcionářům. Rozhodnutí o dividendě činí správní rada společnosti, obvykle ze zisků z předchozího období.

Dividenda bývá vyjádřena v dolarové částce na jednu akcii, celková dividenda akcionáři závisí na počtu jeho akcií. Dividendová míra je poměr vyplacené dividendy k ceně akcie, např. při dividendové míře 3 % akcionář dostal 0,03 $ na každou jednu drženou akcii v hodnotě 1 $ 

Pokud tedy máte za 100 $ akcie společnosti s 50% dividendou, pak vám za rok vyplatí 50 $ a za druhý rok také. Po dvou letech tedy máte zpět investovanou částku a zároveň vám ještě zůstaly akcie v hodnotě 100 $. To je přeci paráda! No, není...

Vždy je zde totiž riziko, že tato dividenda klesne. A to se nebavíme o té 50%, která je naprosto výjimečná. Nebavíme se ani o 25% dividendě. Už i řekněme 10 - 15 % by mělo vzbudit vaši pozornost. A proč?

S takto vysokou dividendou jsou totiž spojená mnohá nebezpečí.

  • Může signalizovat problémy s růstem - Pokud firma nemá mnoho možností růstu nebo investic, může využít většinu zisku k vysokým dividendám. Nicméně dlouhodobě se firmy musí růst a inovovat. Příliš vysoké dividendy mohou indikovat nedostatek příležitostí.
  • Omezené rezervy hotovosti - Vysoké dividendy odebírají hodně hotovosti firmě, což může limitovat její schopnost snášet na stranu hotovost, investovat a hned příležitosti. Snadno ji to může vystavit riziku v případě šoků či recesí.
  • Nedostatek alternativ - Pokud firma nevidí lepší alternativy ke svým volným financím než vysoké dividendy, může signalizovat problémy se strategií nebo tržním postavením.

Co se týče udržitelnosti, firmám s dividendovou výnosností kolem 25 % se často daří udržet takovou míru vyplácení po dobu několika let. Nicméně v delším časovém horizontu, zejména během recesí či nepříznivých ekonomických podmínek, obvykle narazí na problémy a jsou nuceny snížit míru vyplácení.  A to dost často hodně drasticky. Poté se vám může stát, že nejenomže nemáte vysokou dividendu, ale také vlastníte "bezcenné" akcie, které žádný jiný potenciál nemají. Obecně platí, že čím vyšší dividenda, tím složitější je ji dlouhodobě udržet.

Pokud firma poskytuje vysokou dividendu (nad 10 %), určitě stojí za to zvážit, jaké jsou její rezervy hotovosti, zadluženost, růstové vyhlídky a možnosti udržení výplat dividend. Každopádně samotná vysoká dividenda ještě nutně neznamená riziko. Je třeba analyzovat i další faktory ovlivňující udržitelnost jejího vyplácení. A pak je tu ještě jedna varianta.

Jak souvisí extrémně vysoká dividenda a propad ceny akcií?

Dividendový výnos (dividend yield) roste, když klesá cena akcií, protože dividendový výnos je vypočten jako poměr vyplacené dividendy k ceně akcie. Takže když klesne cena akcií, dividendový výnos automaticky poroste, i když se výše vyplácené dividendy nemění. Podívejme se na příklad.

Předpokládejme, že firma vyplácí dividendu 1 $ na akcii a cena jedné akcie je 100 $. Dividendový výnos je tehdy 1 % (1$ děleno 100$).

Nyní cena akcií klesne na 50 $. Firma stále vyplácí dividendu 1 $ na akcii. Dividendový výnos je nyní 2 % (1 $ děleno 50 $). I když se výše vyplácené dividendy nezměnila, dividendový výnos vzrostl z 1 % na 2 %, protože cena akcií klesla.

Tento mechanismus funguje automaticky - klesá-li cena akcií, poroste dividendový výnos, protože se mění jmenovatel poměru (cena akcií), zatímco čitatel (vyplácená dividenda) zůstává stejný.

PBR
$17.08 -$0.14 -0.81%

Capital Structure

Market Cap
109.60B
Enterpr. Val.
167.20B
Revenue
102.39B
Shares Out.
6.42B
Debt/Capital
0.31
FCF Yield
27.81%

Valuation / Dividends

P/E
4.68
EPS
3.65
P/S
1.07
P/B
1.42
Div. Yield
16.94%
Div. Payout
383.56%

Capital Eff. / Margins

ROIC
24.59%
ROE
31.96%
ROA
11.50%
Gross
52.18%
Operating
38.82%
Net Profit
24.31%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Zjednodušeně řečeno, kvůli poklesu důvěry investorů a poklesu ceny akcií získají akcionáři větší množství peněz z dividendy ve formě vyššího dividendového výnosu. Je to způsob, jak kompenzovat pokles ceny svých akcií.

Dost často jde první u druhý mechanismus ruku v ruce. Akcie má problémy nebo čelí rizikům - podívejme se třeba na $PBR-0.8% a její geopolitická rizika. Případně třeba zápasí se ziskovostí, FCF, dluhem atd. To investoři vidí a zbavují se akcií, čímž snižují jejich cenu. Tím pádem se díky druhému mechanismu zvyšuje yield, který tak může být vyhnán do závratné výše. Jak jsem již ale zmínil - málokdy je toto udržitelné. 

Závěr

A co si z toho tedy odnést? Může být vysoký yield geniální příležitostí, jak jít během několika málo let do plusu? Ano, může. Je tu ale obrovský trade-off za to, že se pouštíte do velkého rizika. Společnost s 25% yieldem může vydržet 4 roky tuto dividendu a v takovém případě jste opravdu na nule. Riskujete ale také to, že brzy po nákupu dividenda klesne a s ní i cena akcií - a tím pádem vaše investice na hodnotě ztratí. Odvážní aktivní investoři toto mohou využít, ale rozhodně se nedá říct, že by vysoký yield byly rychlé peníze zadarmo, tak na to myslete.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.