S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Applied Materials $AMAT+3.0%  zainvestuje až 4 mld. USD do výzkumného centra nástrojů pro výrobu polovodičů

Přední výrobce zařízení na výrobu čipů Applied Materials oznámil investici do nového zařízení v Kalifornii, které bude určeno na výzkum nástrojů na výrobu polovodičů.

Společnost Applied Materials přizve výrobce čipů a univerzity ke spolupráci v novém výzkumném zařízení, které by mělo být dokončeno do roku 2026. Do centra, kde budou probíhat experimenty s jejím vybavením, společnost zainvestuje až 4 mld. USD.

Tento model spolupráce by dle společnosti mohl zkrátit čas vývoje čipů až o 30 %. Kvůli snaze vyrábět rychlejší čipy zmenšováním tranzistorů je výroba stále komplexnější a naráží na fyzické bariéry. Výrobci čipů se tak obracejí k novým materiálům a kreativnímu inženýrství, aby posunuli průmysl vpřed.

Společnost představila plán v období, kdy má mnoho firem zájem o federální pobídky ve Spojených státech, které poskytly 53 mld. na posílení polovodičového průmyslu v zemi. Společnost Applied Materials dodala, že plánuje vybudovat výzkumné zařízení bez ohledu na to, jakou vládní podporu dostane, nicméně velikost a tempo vybudování na ni závisí.

AMAT
$203.38 $5.88 +2.98%

Přiznám se, že jsem tuto společnost bohužel neznal, ale díky za tip, určitě se na ní podívám podrobněji.

Jsem rád, alespoň za tip!😁 budu se snažit každy týden přidávat příspěvky a analýzy o “méně” známých společnostech.

Popravdě jsem tuhle společnost neznal, ale vlastně je to škoda. Na první pohled atraktivní podnikání a ten propad k 78 dolarům minulý rok? Fakt škoda, že jsem o nich nevěděl.

Investuji do ni teprve krátce a dozvěděl jsem se o ni také náhodou😁 ale nemůžu si stěžovat zatím, jak píšeš, škoda minulého roku.

O společnosti slyším poprvé. Teď se to rozjelo koukám téma ohledně výroby čipů. Bude to v tom asi velká konkurence ale určitě kdo odbourá fyzikální bariéry tak to pak bude král. Studoval jsem elektroniku a součástka jako tranzistor, je to něco co ovlivnilo svět a ten kdo je dokáže stále víc a víc zmenšovat a narvat jich více do malé plochy, ten se udrží stále na vrcholu. :)

Konkurence určitě bude, ten kdo ale potenciál tohoto odvětví dostatečně využije bude mít obrovské obraty a zisky, a  technická specifika o kterých píšete a jak se jich společnost zhodnotí bude obrovskou konkurenční výhodou! Já děkuji za obohacení znalostí!😊

Já zase za tip. :) Tranzistor je super součástka, nejsem inženýr, ale tohle málo si pamatuji ze školy :D a samo osobně ta součástka není složitá, jsou dva typy, jeden ovládaný napětím, druhý proudem. B - báze vstup, E - emitor a K - kolektor výstupy. Díky tomu může fungovat procesor a dalo to vzniku binární soustavě. Vznik mozku pc a další elektroniky. Bud na výstupu dostaneme 0 nebo 1. ...a tím bych asi skončil, protože už bych mohl začít dělat chyby a zamotávat se do toho. :D

Každopádně budu tuto akcii sledovat. :)

Na akcii je vidět, že je tam teď pozitivní nálada. Pěkně od začátku roku stoupá. Až postaví TSMC a Intel nové továrny v USA, tak budou mít žně.

Je to přesně jak píšeš, do budoucna vidím ve společnosti obrovský potenciál.