S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Dalsou investíciou v našom portfóliu je Ubisoft Entertainment $UBI.PA+5.4% . Francuzsky herny developer si presiel tažkým rokom, keby presunuli viacero novych hier a a zacali restruktualizaciu EU biznisu, kedze najblizsie roky sa idu focusovat len na AAA IPs a mensie hry vydavat prestanu.

Zaciatkom roka stali akcie Ubisoft pod 20 EUR, co bolo historicke low za posledne roky, za tieto ceny dokupoval aj Guilemot Brothers Holding. Nie je sa comu cudovat, kedze Ubisoft ohlasil operating stratu 500m EUR za 2022. Najblizsie roky sa developer zameria na core IPs a predstaví tento rok viacero titulov, ktoré majú potenciál byť veľmi úspešné ako napr. Assasin Creed Mirage, Xdefiant, Avatar: Fronties of Pandora v spolupráci s Disney ale aj nove hry z divizie Tommy Clancys.

Predpokladame, ze rok 2023 bude omnoho lepsi ako 2022 a tomu nasvedcuje aj predikcia spolocnosti na 400m EUR operating income v roku 2023. Poziciu v Ubisofte drzime od zaciatku roku a pri vykyvoch ceny dokupujeme.

30% kontroluje Tencent s rodinou Guilemot, ktorý Ubisoft založili. Posledné roky sa o Ubisofte hovorí ako o take-over targete ale v ceste stoja zakladatelia bratia Guilemot, ktorý sa nechcú svojej spoločnosti zbaviť.

Nasa teza je jednoducha, ak tento rok vydajú všetky hry, ktore Ubisoft plánuje tak by sa mali cisla za rok 2023 vyrazne zlepšiť a s tým aj valuácia. Dufajme, že exekucia Ubisoft štúdii bude dobrá.

Viac informácii na linkedine a twitteri :) Úspešný týžden prajem.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$UBI.PA+5.4% sa vyhýbam... za cenu ~22€ je cena síce atraktívna, ale firma má mnoho operatívnych a manažérskych problémov, ktoré sa s ňou ťahajú roky a nevie ich riešiť - štrajky zamestnancov vo Francúzsku, ťahajúce sa škandály ohľadom firemnej kultúry a zneužívania, kreatívnej práce. Na tieto medializované problémy reagujú ako hráči, tak aj herné média a znižujú pozitívne vnímanie značky.

K samotnému portfóliu - firma má problém vydávať konzistentne, dávno ohlásené tituly neustále prechádzajú preplánovaním a topia ďalšie zdroje (Skulls & Bones, The Settlers, Beyond Good & Evil 2, Prince of Persia). Ťahúňmi sa stali série AC, Far Cry a Just Dance, ktoré viažu neskutočné množstvo štúdií a ľudí (t.j. vysoké fixné náklady), tu sa inovácie zastavili (Ubisoft open-world je typizované hanlivé označenie väčšiny nových titulov a sérií) a Metacritic skóre stagnutú (podobná situácia ako Fifa, NHL, akurát so zle monetizovaným doplnkovým obsahom). 
Takisto je veľmi otázna orientácia na live-service model, kde je jediný ťažný kôň meno Tom Clancy, ale viacero neúspešných, resp. zrušených titulov za posledné roky.
V mobilnom segmente, kde sú najlepšie marže, v podstate zastúpenie nemá - Take 2, EA, Sony tento vlak stihli, Ubisoft nie. 

Aby som nebol len negatívny, Ubisoft si robí svoju prácu aj dobre, napr. zvýšenie engagement-u a počtu hráčov sa naprieč Assassin's Creed titulmi zvyšuje (aj keď je otázne za akú cenu - zainteresovanie väčšieho počtu developerov sú priame aj oportunitné náklady).

Diky za nazor, ano maju dost problemov ako ste hore pisali, ale viem si predstavit ze keby to do ruk zobrala PE skupina tak zavre polovicu studii, a nechaju tvorit len tych najvykonnejsich a tych ktorí pracuju na najuspesnejsich tituloch ako ste pisali. Maju mobile gaming agreement s Tencentom, ktory dokonca navysil podiel minuly rok takze nemyslim si ze tomu neveria. Takisto robia hry pre Netflix, ktory sa obzera po gaming obsah. Rainbow Siege Mobile celkom funguje a planuju aj dalsie franchise preklopit na mobile.

Obsah a talent rozhoduje a ten bude mat stale hodnotu a myslim ze obe maju akurat nie su idealne riadene. Suhlasim ze Guilemot bratia nie su tak efektivny ako PE alebo americka konkurencia ale kreativita a historicky track record maju. Rovnako preto kupuje Microsoft ATVI, obsah a talent + silna mobile gaming divizia King. Microsoftu by sa to nikdy nepodarilo vytvorit take studia ako ma Blizzard, Activision a pod preto ich chcu kupit.

Ziskovost sa da podla mna zlepsit jednoduchym cost cuttingom zamestnancov a studii, ktore si proste na seba nezarobia. To ze maju 20tis zamestnancov je vela, to suhlasim. Niekolko - nasobne vacsi ATVI ma menej zamestnacov.

Ja verim, ze s tym nieco Tencent/Guilemot nieco spravia, nakupili 4m ks akcii pri cene 19 EUR na akciiu, nehovorim ze vystresovali trh ucelovo ale ako sa hovori nikdy nehovor nikdy.

A este k tym strajkom aj ATVI mal strajky zamestnacov, akcie sa prepadli na 60USD a hned po nich skocil Microsoft a zrazu je vsetko okej a zamestnanci budu sucastou odborov :) Vzdy je na vec viacero uhlov pohladov :)

Hej, môžu to otočiť. Nechcel som znieť negatívne, len som si trošku popremýšľal nahlas... :) 

v skratke / tl;dr: Ubi má veľmi dobrý potenciál v IP, dobrý v naštartovaných spoluprácach, priemerný v aktuálnej pipeline projektov, ale veľmi zlý v manažmente a exekúcií.

Článek o 3 společnostech vyplacejici dividendy vic jak 75let svědčí spíše o nesilidnosti vůči akcionářům vzhledem k tomu jak směšnou dividenu (1 a 3%) vyplácí to bych dal spíše jako odrazující případ kam neinvestovat.

Gaming je docela narocny biz, takze je asi nejlepsi poridit ty nejvetsi firmy, ktere maji diverzifikovane prijmy.  Vsadil jsem na ATVI a Tencent, ktery (spolu)vlastni spoustu studii a navic ma zcela jine prijmy o ktere se muze oprit, kdyz si treba zase nejaky soudruh vzpomene, ze pod 18let by se nemelo hrat casteji jak par hodin tydne (vice casu na studium) a treba nekdy v budoucnu po 18letech uz vubec (vice casu na praci:)

U tohohle sektoru bych rád investoval do věcí, o kterých vím, ve kterých se význam a jsem schopný posoudit ten hype. Investovat v začátcích Fortnite hypu třeba do Epicu (kdyby byl na burze) bych si snad i dokázal představit. Obecně ten hype u on-line her je lepší, větší a méně opadává než u singlů třeba od Ubisoftu, kde to tři roky všichni čekají a pak za dva měsíce od vydání ticho po pěšině a člověk musí doufat, že se toho prodalo dost a vydají ještě 3 další

Ubisoft znám z doslechu. Vím, že mají tituly jako je Assassin, ale to je asi vše. Nelíbí se mi, že taková firma je v tak velké ztrátě. Graf mi také nepřijde zajímavý, ale nemám bližší analýzu a info. Dokonce mají nižší revenue v roce 2021 než 2020 - pokud se koukám dobře.

Na Ubisoft jsem koukal cca 2 roky zpátky, protože je samozřejmě znám z herního světa. Ale nepřesvědčili mě, ani ty hry vlastně nejsou takovými trháky. $ATVI+0.1% je jen jeden 😅

suhlasím preto sme long aj ATVI, ale pri týchto cenách je podla mna zaujimavý aj Ubisoft, maju partnerships s Tencentom a Netflixom co sa tyka mobile gamingu. Trzby minuly rok stagnovali, ale to bolo z dovodu ze nemali ziadny velky release. Rainbow6 celkom slape.

Je pravda, že na nižších cenách to smysl dávat může, podívám se na to 👍