S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

"Slyším spoustu různých zaručených i nezaručených zpráv. Samozřejmě s politiky komunikuji. Specificky s ministrem financí, který si uvědomuje význam #ČEZ pro český kapitálový trh. A potvrdil mi, že nechat podstatnou část ČEZ na burze je i vládní záměr. Nepotkal jsem nikoho z klíčových lidí z ministerstev nebo energetického sektoru, který by považoval za správné, aby stát koupil celý ČEZ, a tím zlikvidoval kapitálový trh.

Všichni si uvědomují, že kapitálový trh je podstatný. Jeho rozvoj je v programovém prohlášení vlády. Zlikvidovat kompletně největší titul na burze a způsobit tím, že bychom byli jako země přeřazeni na základě indexové klasifikace zemí do nižší kategorie, by bylo nejhorší, co by se dalo udělat."

https://www.newstream.cz/leaders/sef-burzy-petr-koblic-nikdo-nechce-dat-cez-pryc-z-burzy-jde-jen-o-to-jak-stat-firmu-rozrizne


Tohle bude hrozná shitshow. Dostaneme jako kompenzaci akcie nějaké trash odnože CEZu a vláda bude za to chtít ještě poplácat po ramenou.

No ono právě záleží jak se to rozdělí já bych se skoro vsadil že akcionáři na tom nakonec nebudou tak špatně pokud získají obnovitelné zdroje a distribuci a úložiště tak si vláda může nechat výrobu z uhlí a jádra. Primitivové budou nadšení že se vláda zbavila toho fuj fuj zeleného a to že tím odřízla od zdrojů zisku a zavázala k prodělečným investicim které budou muset zaplatit v daních jim nedojde.

Mimochodem, co je to za trh jestliže by ho vyřazení jedné společnosti mohlo tak ohrozit. No to jestli je pravda, tak by si měli všichni investoři na takovém trhu rychle sbalit zisky a jít jinam. Nebo ne 🤷‍♂️

Jako vždy háček bude v detailech. Asi chápu o co vládě jde ale úmysl je jedna věc a výsledek vládního snažení druhá.

Cílem státu je snížit cenu elektřiny. Ať to dopadne jakkoliv, investor na tom bude kracen. Investování do státních podniků je vždy rizikové a neplatí to jen pro ČR, proto si nemyslím že by to měla pražskou burzu dlouhodobě poškodit.

Cílem státu je omezit vliv ostatních akcionářů na rozhodování ohledně dalšího rozvoje společnosti...

Otázkou je, proč to stát dělá. Zajištění levné elektrické pro průmysl a občany je podle mě tím důvodem. Ze stejného důvodu něco podobného proběhlo i ve Francii a na Slovensku. A to bude znamenat nižší marže a tedy i nižší dividendu.

Stát firmu nerozřízně, on do ní přímo bodá a ještě se u toho škodolibě směje akcionářům, kteří na těch vysokých cenách energií už víc jak rok přece rejžují.