S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Je tohle nejlepší dividendová akcie v nesmrtelném zbrojním průmyslu?

Dominik Petrnoušek
2. 6. 2023
7 min read

Zbrojní a obranný průmysl jsou mezi investory oblíbené z mnoha důvodů. Vybrat zde toho správného hráče však nemusí být tak snadné. Jeden ale všechny ostatní na první pohled převyšuje. Je tato společnost jednoznačně nejlepší volbou v tomto sektoru?

Lockheed Martin $LMT+0.2% je americká nadnárodní společnost se sídlem v Marylandu, která se specializuje na vývoj a výrobu leteckých a kosmických systémů. Společnost byla založena v roce 1995 sloučením společností Lockheed Corporation a Martin Marietta. Lockheed Martin je jedním z největších dodavatelů obranných a bezpečnostních řešení na světě.

LMT
$464.83 $0.75 +0.16%

Capital Structure

Market Cap
111.53B
Enterpr. Val.
128.53B
Revenue
69.64B
Shares Out.
239.94M
Debt/Capital
0.74
FCF Yield
5.56%

Valuation / Dividends

P/E
17.01
EPS
27.33
P/S
1.61
P/B
16.88
Div. Yield
2.64%
Div. Payout
45.04%

Capital Eff. / Margins

ROIC
29.91%
ROE
84.70%
ROA
12.33%
Gross
12.10%
Operating
12.15%
Net Profit
9.73%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Lockheed Martin má rozsáhlé portfolio produktů a služeb, včetně letadel, helikoptér, družic, raketových systémů, bezpečnostních a informačních technologií, a mnoho dalšího. Společnost působí v různých oblastech, jako jsou obrana, vesmír, civilní letectví a bezpečnostní technologie.

Lockheed Martin má také silnou pozici na trhu a významné vztahy s vládou USA. Společnost je jedním z největších dodavatelů obranných a bezpečnostních řešení pro americkou vládu a má dlouhodobé smlouvy s armádou USA. Lockheed Martin také získává zakázky od dalších vlád, včetně Velké Británie, Kanady a Austrálie.

Ale to je i jedna z hlavních výzev - závislost společnosti na vládních zakázkách, což může znamenat výkyvy v tržbách v závislosti na změnách v rozpočtech vlád. Lockheed Martin také čelí konkurenci od dalších velkých hráčů na trhu, jako je Boeing $BA+3.4% nebo Northrop Grumman $NOC+0.2%

Dalším rizikem je regulace a compliance. Lockheed Martin musí dodržovat přísné požadavky a normy pro obranné a bezpečnostní produkty, což může být nákladné a náročné na implementaci. Společnost také čelí riziku reputační škody v případě porušení předpisů.

Sektor a konkurence

Zbrojní průmysl je specifické odvětví, které je charakterizováno vysokými náklady na výzkum a vývoj, velkou závislostí na vládních zakázkách a přísnými požadavky na bezpečnost a ochranu dat. Konkurence v tomto odvětví je velmi silná a zahrnuje několik významných hráčů, kteří se soustředí na inovativní produkty a technologie s cílem získat výhodu na trhu.

Velikost zbrojního sektoru je značná. Zdroj

Problémem je již zmíněná konkurence. Boeing se zaměřuje na letadla a kosmické systémy, jako jsou letadla F/A-18E/F Super Hornet, letouny KC-46 Tanker a kosmické lodě CST-100 Starliner. Northrop Grumman se zaměřuje na bezpilotní letouny, elektronickou válku a kosmické systémy, jako jsou letouny Global Hawk, systémy B-2 Spirit a kosmické lodě Cygnus. Raytheon Technologies se specializuje na obranné elektronické systémy, raketové systémy a bezpilotní letouny, jako jsou letouny MQ-9 Reaper a rakety Patriot. General Dynamics se zaměřuje na obranné systémy, jako jsou tanky Abrams, letouny F-16 Fighting Falcon a lodě.

Konkurence mezi těmito společnostmi je velmi silná a zahrnuje neustálou snahu o inovace a vývoj nových produktů a technologií, aby získaly výhodu na trhu. Tyto společnosti také soupeří o velké vládní zakázky, které mohou mít významný vliv na jejich výkonnost a ziskovost.

https://www.youtube.com/watch?v=EtWd2W1AhBQ

LMT se zaměřuje na široké spektrum produktů a služeb v oblasti obrany a bezpečnosti, včetně letadel, raketových systémů, kosmických systémů, bezpečnostních a informačních technologií a mnoho dalšího. Společnost má silné postavení v oblasti letadel, jako jsou letouny F-35 Lightning II a F-22 Raptor, a také v oblasti kosmických systémů, jako jsou družice GPS III a Orion.

V rámci konkurence v zbrojním průmyslu je pro LMT klíčové udržovat si své postavení v oblasti inovací a technologií, a také se zaměřovat na efektivnost a náklady, aby si udržela konkurenční cenu svých produktů a služeb. LMT také musí být schopna reagovat na změny v rozpočtech vlád a na změny v poptávce na trhu, aby mohla udržet svou schopnost získávat a plnit zakázky.

Dalším faktorem, který ovlivňuje konkurenci v zbrojním průmyslu, je bezpečnost a ochrana dat. Zákazníci v této oblasti jsou velmi citliví na bezpečnost svých dat a informací, a tak LMT musí být schopna poskytovat bezpečné a spolehlivé produkty a služby, které účinně chrání citlivé informace.

Vzhledem k vysokým nákladům na výzkum a vývoj a na výrobu, zbrojní průmysl je velmi kapitálově náročný a při výběru dodavatele jsou kritické cena, kvalita a spolehlivost produktů a služeb, a také schopnost dodavatele splnit požadavky zákazníka včas a za předpokládanou cenu.

Je toto nejlepší společnost ve zbrojním průmyslu?

Je obtížné jednoznačně prohlásit, zda je Lockheed Martin nejlepší společností v zbrojním průmyslu. Jednoznačné kvality ale má. Jednou z nich je široké portfolio silné napojení na státy. Druhou je třeba jejich finanční situace, ze které vyplývá i pozoruhodná dividenda a její historie.

Dividendová historie LMT je bez chybičky. Zdroj

Současná roční dividenda ve výši 12,00 USD na akcii dává investorům LMT aktuální výnos 2,66 %. Na základě odhadu forward zisku LMT ve výši přibližně 27 USD má akcie forwardový výplatní poměr 44 %, což je v porovnání s 5historií příznivé.

Počet akcií v oběhu. Tohle musí být pro současné akcionáře hezký pohled.

Buybacky - to je další oblast, ve které se LMT v průběhu let zlepšuje. Počet akcií neustále klesá bez ohledu na časový rámec, na který se díváte.

Společnost Lockheed Martin je doslova generátorem FCF, který je navíc řízen manažerským týmem přátelským k akcionářům.

V roce 2020-2022 činil roční volný peněžní tok průměrně něco málo přes 6,7 miliardy USD oproti běžným dividendovým závazkům v roce 2022 ve výši 3,0 miliard USD.

Společnost také v těchto letech odkoupila své kmenové akcie v celkové hodnotě 13,1 miliardy USD. V roce 2023 očekává společnost volný peněžní tok ve výši ~6,2 miliardy USD, což by mělo být více než dostatečné k pokrytí očekávaných dividendových závazků.  Společnost plánuje v roce 2023 také opět vynaložit přibližně 4,0 miliardy USD na zpětný odkup akcií, ale některé z těchto odkupů budou pravděpodobně vyžadovat, aby se firma opřela o svou silnou rozvahu. Vedení společnosti očekává, že se k růstu vrátí v roce 2024, zejména díky normalizaci dodávek stíhaček F-35.

Celkově vzato je Lockeed beze sportu extrémně kvalitní společností s mnohými přednostmi. Máte ho ve svém portfoliu?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.