S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

3 neuveriteľne lacné dividendové akcie

Finančný sektor je skvelým miestom na nájdenie dobrých dividendových akcií. Dividendové akcie môžu byť nudné v porovnaní s vysoko lietajúcimi technologickými akciami, ale nuda môže byť dobrá na trhu, ktorý je v poslednej dobe taký divoký a nepredvídateľný.

Dividendové akcie za veľmi dobrú cenu.

Jedným z najlepších miest na hľadanie dobrých dividendových akcií je finančný sektor, a to z niekoľkých dôvodov. Po prvé, sektor je vo všeobecnosti plný veľkých, etablovaných a stabilných spoločností, ktoré sú známe tým, že vyplácajú dobré dividendy. Po druhé, sektor je pripravený prekonať tento trhový cyklus rastúcich úrokových sadzieb. A po tretie, môžete tam nájsť veľa dobrej hodnoty. Tu sú tri lacné dividendové akcie, ktoré poskytnú vášmu portfóliu pekný príjem.

1. Prudential Financial $PRU+1.2% 

Prudential Financial je jednou z najväčších životných poisťovní v USA a patrí medzi top 10 správcov aktív. Spoločnosť sa preorientovala predajom pridružených podnikov, aby rozšírila svoje podnikanie v oblasti správy aktív a na rozvíjajúce sa trhy a splatila dlh. V posledných rokoch predala poisťovacie podniky na Taiwane a v Kórei a 4. apríla dokončila predaj svojho podnikania v oblasti dôchodkového plánu spoločnosti Empower Retirement, ktorú vlastní Great-West Lifeco, za 3,5 miliardy dolárov. 

V dôsledku tohto zefektívnenia Prudential zvýšil svoju hotovostnú pozíciu o 28,4 miliardy USD v hotovosti a peňažných ekvivalentoch a 9,8 miliardy USD v prevádzkovom peňažnom toku. To pomôže spoločnosti Prudential pokračovať v podpore svojej dividendy, ktorá je jednou z najlepších na trhu. V prvom štvrťroku Prudential zvýšil svoju štvrťročnú dividendu na 1,20 USD na akciu pri výnose 4,1 % s výplatným pomerom približne 31 %. Ročne to vychádza na 4,80 USD na akciu.

2. Principal Financial $PFG+1.0% 

Principal Financial je spoločnosť poskytujúca finančné služby, ktorá ponúka správu dôchodkového plánu, investície a poistenie. Spoločnosť má za sebou vynikajúci rok 2021, keď zvýšila prevádzkový príjem o 43 % na 2,3 miliardy USD a zvýšila čistý zisk o 21 % na 1,7 miliardy USD. Oddelenie dôchodkového plánu je najväčším zdrojom príjmov a vo štvrtom štvrťroku zvýšila prevádzkový zisk o 23 % na 330 miliónov USD. 

Jej vyhliadky sú dobré, najmä pre investorov s príjmom. Vo svojom výhľade na rok 2022 Principal očakáva 10% až 13% rast zisku na akciu a vráti akcionárom kapitál vo výške 2,5 miliardy až 3 miliardy $ vo forme dividend a spätného odkúpenia akcií s dividendami vyplatenými vo výplatnom pomere 40 %. Principal v súčasnosti vypláca štvrťročnú dividendu 0,64 USD na akciu pri výnose 3,4 % a výplatnom pomere 36 %. Ročne to vychádza na 2,56 USD na akciu.

3. Citigroup $C-0.1% 

Citigroup je jednou zo štyroch megabánk v USA s aktívami okolo 1,7 bilióna dolárov. Citigroup v posledných rokoch zaostávala za svojimi rovesníkmi, čiastočne v dôsledku zlého riadenia rizík a dohľadu, čo viedlo k mastnej pokute od Federálneho rezervného systému asi pred rokom a pol. Nedávno cena akcií Citigroup klesla, pretože spoločnosť odhalila, že má určitú expozíciu voči ruským aktívam, ktoré by mohli postihnúť sankcie. Aktíva predstavovali približne 5,4 miliardy dolárov, čo je viac ako u podobných spoločností, ale je to malé percento v porovnaní s celkovými aktívami takmer 2 bilióny dolárov. Trh však zareagoval a cena akcií klesla.

Zvyšovanie úrokových sadzieb je pre banky vo všeobecnosti dobré, za predpokladu, že sa im podarí znížiť infláciu. Vyššie úrokové sadzby znamenajú, že banka môže získať vyšší úrokový výnos zo svojich úverov. Analytici z Wall Street stanovili pre Citigroup cieľovú strednú cenu približne 70 USD za akciu v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov, čo by predstavovalo približne 40 % nárast oproti súčasnej cene 50 USD za akciu.

Citigroup je momentálne veľmi lacná s pomerom P/B 0,57 a pomerom P/E iba 5. Štvrťročná dividenda je 0,51 USD na akciu, kde zostala od doby pred pandémiou, s výnosom 4 %. S výplatným pomerom len 20 % a očakávanými solídnymi výnosmi by banka mala byť v dobrej pozícii, aby konečne zvýšila svoju dividendu.

Všetky tri tieto akcie by mali zvýšiť váš príjem z dividend a zároveň priniesť slušné výnosy na nestálom trhu. Čiže ak ste investor, ktorý chce radšej "kľud", tak toto môže byť pre vás dobrá alternatíva investovania, avšak neberte to ako investičnú radu, len ako analýzu spoločností od retail investora. Pri písaní tohto článku som čerpal informácie z Fool.com

Ak sa vám tento článok páči, tak mi môžete dať follow, aby vám nič neušlo.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Budu si dělat dividendové portfolio, takže vítám každý tip, díky 😃

pasivní příjem, jo? 😎

joo, kdybych měl nějaký miliony tak pak třeba jo 😆

$PFG+1.0% si pridávam na watch list. Zaujímavá spoločnosť. Zaujímavá dividenda a celkový výhľad vyzerá byt pozitívny.

Tak to som rad, že je článok užitočný

Edf

@milan čo povieš na výber?

Partner

Pro dividendové maniaky super 😅 Ale já jsem investiční střelec, tohle jde mimo mě 😂

Ja tiež na dividendy moc niesom preto sa pytam ale prišlo mi to celkom zaujímavé

Je si teda z čoho vybrať

Tak toto je ozaj dobrý výber :)

@dividendovykral si písal, že sa píše malo o dividendách nech sa páči :D

Yeees, super výběr!

tak to som rád

to poistovnictvo je z hladiska dividend ozaj zaujimave...