S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Un mic duș rece de vineri...

Legenda pieței, Jim Rogers: Mă aștept la cel mai rău trend bear din cariera mea.

Celebrul investitor Jim Rogers se pregătește pentru cea mai dură piață bear pe care a văzut-o vreodată. Este de așteptat ca ratele să rămână mai mult timp mai ridicate, scaunul de punte se balansează sub dolarul american, iar mărfurile ar trebui să continue să fie o investiție interesantă în viitor, a declarat el pentru Real Vision.

Ce s-a spus, printre altele, în interviul acordat de Real Vision?

1. Următoarea tendință bear va fi cea mai rea pe care am văzut-o vreodată. Acest lucru se datorează datoriilor, care au crescut într-un ritm amețitor în ultimii 14 ani. Chiar și criza din 2008 a fost declanșată de datorii mari, dar acestea erau fracțiuni în comparație cu cele actuale.

2. Continui să mă îngrijorez cu privire la ceea ce vor arăta din nou politicienii (la Washington, în acest caz posibil din cauza plafonului de îndatorare, dar aceasta este o problemă pe termen lung). Cred că nu au nicio idee despre ce ar trebui să facă.

3. Multe țări caută o alternativă la dolarul american. În parte din cauza datoriei semnificative a SUA, în parte după experiența utilizării monedei americane ca armă geopolitică (împotriva Rusiei). Mă aștept ca ceva să meargă prost pe piața valutară în 2-3 ani.

4. Ratele vor trebui totuși să crească pentru a stinge focul inflaționist. Lumea nu a mai văzut niciodată atâta îndatorare și "tipărire de bani" ca în ultimii ani. Va (trebui) să doară mult înainte ca problemele să fie rezolvate.

5. Toate piețele vor avea probleme - acțiuni, obligațiuni, imobiliare, valută, pe scurt, toate. Dacă vreți să gestionați acest lucru în cadrul portofoliului dumneavoastră, trebuie să înțelegeți ce este un pariu pe scădere, dar, mai ales, la ce servesc lichiditățile bune.

6. Nu cred că lumea va trece la bitcoin. Vom lucra cu bani digitali în cea mai mare măsură posibilă, dar vor fi bani controlați de guverne.

7. Cea mai bună protecție investițională împotriva inflației sunt activele reale. Iar activele reale sunt în special mărfurile. Încă nu văd o investiție mai ieftină decât mărfurile.

Pentru mine, cele mai interesante îngrijorări sunt legate de dolarul american - se potrivește cu notele mele "pro criptomonede" :)


Întotdeauna există anumite persoane care sunt teribil de optimiste și la fel de negative și, ocazional, unii oameni au dreptate, dar, după cum știm cu toții, nici măcar Warren Buffet nu știe dacă piețele vor merge în sus, în jos, la dreapta, la stânga sau se vor învârti în cerc. :P

Cert este că sunt deja destul de "apatică" la aceste "articole senzaționale"... De asemenea, le văd mai mult ca pe un efort de a mă face vizibilă și de a veni cu opinia mea radicală senzațională :)

Nu pare mare lucru în acest moment, dar s-ar putea să fie doar calmul dinaintea furtunii. Dacă piața ajunge la noi minime, va fi cel mai mare eveniment global din ultimii ani.

Personal, mi-ar plăcea foarte mult aceste minime :-D

Sunt de acord cu aproape toate punctele dvs. de vedere, cea mai mare îngrijorare a mea este situația USD. Numerarul este bun de păstrat dacă se prăbușește cu adevărat, va fi o mină de aur pentru cei care au numerar.

Eu nu aș păstra banii în USD... :-D

Asta e evident. Pentru mine, teoretic, poți profita la maxim deținând yeni și, într-un caz mai conservator, btc. Bineînțeles că este un joc de noroc 😀😀😀.

S-ar putea la fel de bine să fie, datoria este nebună și ei continuă să meargă din ce în ce mai departe înainte de a o atinge.

Oh, nu! Oricum... 😂

Asta chiar este un duș, sperăm că nu va fi, deși adevărul este că nu prea. Și mai ales punctul 3 mă cam sperie și pe mine, modul în care continuă să ridice plafonul datoriei iar și iar și iar, iar tipărirea de bani continuă. Și, așa cum s-a spus, în ultimii ani s-au tipărit foarte mulți bani, iar într-o bună zi se vor vedea consecințele și atunci va fi un adevărat dezastru.

corecție, punctul 4😊

Exact, și eu m-am gândit cel mai mult la 4... cât de departe poate merge. Banii nu vor dispărea, trebuie să se "prăbușească" la un moment dat, pentru că nu poți să tipărești alții noi la nesfârșit... și sper că prăbușirea va împușca BTC și ETH în sfârșit pe acea lună :-D

Pariez că se va termina cu o hiperinflație și intenționez să iau în considerare acest lucru în portofoliul meu.

Cum explicați hiperinflația? ... nu o puteți estima cu exactitate, dar credeți că veți lua în curând poziții lungi și veți vinde în cea mai mare parte a pieței?