S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

3 společnosti, které vyplácejí dividendu již přes 100 let

Dominik Petrnoušek
7. 6. 2023
7 min read

Dividendové společnosti mohou nalákat na skvělé vyhlídky a vysokou dividendu. To je ale často riskantní. Mnoho investorů je proto spíše opatrných a místo budoucnosti se zaměřují na minulost. Ta napoví mnoho. Třeba pokud společnost vyplácí dividendu již přes 100 let!

Dnes se podíváme na 3 společnosti, které mají tuto historii naprosto neuvěřitelnou!

Chubb Limited $CB+4.7% je americká nadnárodní pojišťovací společnost se sídlem ve Švýcarsku. Společnost poskytuje komerční a osobní pojištění, jako jsou pojištění majetku, odpovědnosti, zdravotní pojištění, cestovní pojištění a další. Chubb byla založena v roce 1882 a má dnes více než 31 000 zaměstnanců v 54 zemích.

Jednou z hlavních výhod investování do společnosti Chubb je její silná finanční pozice a vysoká úroveň ratingu finanční stability. Společnost má vysokou úroveň kapitálové adekvátnosti a získala rating A++ (Superior) od ratingové agentury A.M. Best. To znamená, že společnost má velmi silnou finanční stabilitu a schopnost plnit své závazky vůči svým klientům a akcionářům.

Chubb se také pyšní svým vynikajícím zákaznickým servisem a schopností nabízet širokou škálu produktů a služeb, aby uspokojila různé potřeby svých klientů. Společnost má také rozsáhlou globální síť a přítomnost v mnoha geografických oblastech, což jí umožňuje lepší přizpůsobení se místním podmínkám a potřebám klientů.

Společnost Chubb má dlouhou historii vyplácení dividend. Původní společnost, která se později stala součástí Chubb, byla založena v roce 1882 a od té doby společnost vyplácí dividendy svým akcionářům. V průběhu let se výše dividend a pravidelnost jejich výplaty mohly měnit v závislosti na finančních výsledcích společnosti a dalších faktorech.

V roce 2016 společnost ACE Limited dokončila akvizici společnosti Chubb, což vedlo ke změně názvu společnosti na Chubb Limited. Nicméně, i po této změně společnost Chubb nadále vyplácí dividendy svým akcionářům.

CB se líbí analytikům vzhledem k jejímu levnému ocenění, silným distribučním kanálům a renomované značce. Přestože v 1Q23 nedosáhla očekávání, základní obchodní trendy byly lepší, než se původně předpokládalo. Kromě toho by rozmanitý produktový mix CB a zaměření na disciplinované upisování měly přispět ke schopnosti společnosti trvale vykazovat vysoké upisovací marže, i když ceny komerčních pojistek budou nadále klesat. Slibnou perspektivu růstu poskytuje také mezinárodní expanze společnosti, zejména v Asii, a akvizice společnosti Cigna.

CB
$264.88 $11.91 +4.71%

PPG Industries $PPG-0.2% 

PPG je americká společnost, která se specializuje na výrobu a prodej nátěrových hmot, speciálních chemikálií a materiálů pro průmysl a spotřební trh. Společnost byla založena v roce 1883 a dnes má přes 46 000 zaměstnanců v 70 zemích světa.

Co se týče dividendové historie společnosti PPG Industries, společnost má dlouhou historii vyplácení dividend. V posledních 50 letech společnost PPG vyplácela svým akcionářům dividendu každý rok a v průměru zvyšovala výši dividendy každoročně po dobu 48 let. Aktuálně vyplácí dividendu ve výši 1,78 %, která je  pokryta úplně s přehledem. Payout ratio je 45 %.

Dividendová historie PPG od roku 1980. Sahá ale mnohem dále

Společnost PPG Industries se v průběhu let snažila udržovat vysokou úroveň výnosu dividendy pro své akcionáře, což může být pro investory přitažlivé, zejména pro ty, kteří hledají pravidelné příjmy z investic. PPG Industries také investuje do svého růstu a rozvoje, což by mohlo vést k dalším zvýšením výnosu dividendy v budoucnosti.

Společnost PPG se v průběhu minulého století vyvinula do řady průmyslových aplikací včetně barev, rozpouštědel, lepidel a dokonce i skleněných vláken. Tato rozmanitá řada výrobků zajišťuje diverzifikovaný tok příjmů, který podporuje tok příjmů pro akcionáře. Jejich oblast podnikání je je skutečně cyklická a je vázána na širší průmyslovou poptávku. PPG však patří mezi hrstku dividendových akcií, jejichž výplaty přežily Velkou hospodářskou krizi i dvě světové války. To by mělo investorům dodat klid.

Společnost PPG Industries zaznamenala silný začátek roku 23 a její výsledky za 1. čtvrtletí 23. roku byly lepší, než se očekávalo. Analytici očekávají nižší vliv přepravní inflace, což povede k vyšším maržím a ziskům. Existují však také rizika spojená se slabým makroprostředím a potenciálními zlomovými body v cenotvorbě.

PPG
$134.77 -$0.27 -0.20%

Procter & Gamble $PG+0.8% 

Procter & Gamble je jedním z největších světových konglomerátů spotřebních produktů se sídlem v americkém Cincinnati v Ohiu. Firma vyrábí širokou škálu spotřebního zboží, včetně pracích prostředků, kosmetiky, kojeneckých potřeb, balené vody a zdravotních prostředků. Některé z jejich nejznámějších značek jsou Ariel, Pampers, Tide, Gillette, Oral-B, Head & Shoulders, Old Spice a Pantene.

Procter & Gamble patří k největším a nejkvalitnějším dividendovým titulům na světě. Firma vyplácí pravidelnou čtvrtletní dividendu již 132 let bez přerušení a 66 let za sebou ji každoročně zvyšuje. Je jedinou společností z indexu Dow Jones Industrial Average s nepřerušenou řadou růstu dividendy.

PG
$167.87 $1.36 +0.82%

Aktuální dividendový výnos činí přibližně 2,55 %. I když to není extrémně vysoké číslo, P&G je považována za dividendového šampiona. Procter & Gamble má stabilní cash flow generovaný ze silných značek, což jí umožňuje pravidelně navyšovat dividendy i během ekonomických poklesů. Firma je navíc na dividendu silně orientována. Plán dividendové politiky firmy počítá s tím, že P&G bude navyšovat dividendu každoročně o 5 % až 10 %, což by jí umožnilo udržet její status "dividendového šampiona" i v budoucnu.

Akcie společnosti PG nejsou levnou akcií, zejména pokud vezmeme v úvahu nabízený růst zisků. Společnost očekává, že ke konci června 2023 jí vzniknou dodatečné náklady v hodnotě 3,5 miliardy USD spojené s vyššími náklady na komodity, materiál, obaly a měnové kurzy. Vedení společnosti se domnívá, že by společnost mohla v letošním roce dosáhnout stabilního růstu zisku na akcii až 4% růstu zisku na akcii (to je pod dlouhodobým cílem středního až vysokého jednociferného růstu zisku).

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.