S&P 500 ^GSPC 5,110.19 +1.22%
Alphabet GOOG $173.52 +9.86%
Nvidia NVDA $875.60 +5.96%
Amazon AMZN $179.74 +3.50%
Microsoft MSFT $409.17 +2.54%
Tesla TSLA $167.18 -1.76%
Meta META $442.13 +0.17%
Apple AAPL $169.97 +0.05%

14,5 getiri ve yüksek büyüme potansiyeli ile ucuz fon

Burhan Yılmaz
7. 6. 2023
4 min read

Yatırım fonlarının amacı, makul bir risk altında maksimum yatırım kazancı elde etmektir. Bu, her şeyin dengeli olduğu ve yüksek çeşitlendirmenin tek tek hisse senetlerinin sağlayabileceği türden bir değer artışı sağlayamayacağı anlamına gelir. Ancak bu fon %14,5 getiri sağlayabilmektedir. Bunun nasıl mümkün olduğunu ve nasıl başarıldığını şimdi inceleyeceğiz.

Dan Ivascyn

Birçok yatırımcının %14,5'lik bir getiriyi düşündüklerinde nefeslerini tutmaları muhtemeldir. Ancak Pimco Dynamic Income Fund'ın ($PDI+0.3%) hikayesi daha da iyi. Bu kapalı uçlu fon (CEF) temettülerini üç ayda bir yerine aylık olarak ödüyor. PDI'nin baş yöneticisi Dan Ivascyn,"tahvil kralı" Bill Gross'un izinden giderek 2014 yılında PDI'nin baş yatırım sorumlusu olarak dümene geçti. Ivascyn'in kendine has bir lakabı var: Meslektaşları onu azmi ve piyasa bilgisi nedeniyle bir"hayvan" olarak tanımlıyor.

Onun rehberliğinde PDI, büyük yatırım fırsatları için dünya çapında sabit gelirli sektörleri araştırıyor. Fon şu anda yaklaşık 4,5 milyar dolar net varlığa ve ABD hükümeti, yerel hükümetler ve gelişmekte olan piyasa ülkeleri tarafından ihraç edilen kendi tahvillerine sahiptir. Bununla birlikte PDI, ipotekle ilgili menkul kıymetlere ve diğer gelir getiren varlıklara da yoğun bir şekilde yatırım yapmaktadır.

PDI
$18.94 $0.06 +0.34%

PDI, 2012'deki kuruluşundan bu yana ortalama %10 civarında bir toplam getiri elde etmiştir. Net varlık değeri, Federal Rezerv'in bir dizi büyük faiz artırımının tahvil fiyatlarını düşürdüğü 2022 hariç, bu dönemde her yıl artmıştır.

Şu anda PDI'ın fiyatı, NAV'ından yaklaşık %4,8 daha yüksek. Ancak fonun çok pahalı olduğunu düşünmeyin. Aslında, PDI tipik olarak daha da yüksek bir primle işlem görmektedir. Aradaki fark aşağıdaki şekilde görülebilir; burada fonun fiyatı veya hisse fiyatı sarı renkte ve

Daha da önemlisi, çok uzak olmayan bir gelecekte PDI fiyatının yükselmesini beklemek için iyi bir neden var.

Faiz oranları düştüğünde, PDI fiyatı da yükselir. Özellikle de birçok ekonomistin tahmin ettiği gibi ABD ekonomisi resesyona girerse faiz oranlarının düşmesi gerekir.

Şu anda resesyonla ilgili çok sessiz ve piyasadaki ruh hali tüm tehditlerin geçtiği ve yeni zirvelere doğru ilerlediğimiz yönünde. Bu bir engel olabilir ve birçok kişi bunun bedelini daha sonra ödeyebilir.

PDI fiyatı, faiz oranları düşmeden önce çok daha erken yükselebilir. Çoğu yatırımcı gibi tahvil yatırımcıları da ileriye bakıyor. Eğer faiz oranlarının yakın vadede düşeceğine inanıyorlarsa, tahvil fiyatları (ve PDI gibi tahvil sahibi fonların fiyatları) faiz oranları düşmeden önce yükselecektir.

Kuşkusuz, PDI satın almakla ilgili birkaç sorun var. İlk olarak, faiz oranları birçok kişinin beklediğinden çok daha uzun süre yüksek kalabilir ve bu da fondaki herhangi bir yukarı yönlü ivmeyi engelleyebilir.

PDI'ın ücretleri de birçok fona kıyasla yüksektir. Yönetim ücreti şu anda %1,1'dir. Toplam maliyetler daha da yüksektir. Örneğin, PDI kaldıraç (borçlanma) kullanmaktadır, bu da faiz maliyetlerine maruz kaldığı anlamına gelmektedir.

Faiz oranları yakın zamanda düşmese bile, daha fazla yükselmeyecek gibi görünüyor. Uzun vadeli yatırımcıların, ilk yatırımları çok fazla değişmeyecek olsa da, çok yüksek bir getiri elde etmeyi umursamaları pek olası değildir.

Elbette, PDI ücretleri yüksektir. Ama aynı zamanda yatırımcılara gezegendeki en büyük tahvil uzmanlarından bazılarına erişim sağlıyor. Ve fonun %14,5'lik getirisi tüm ücretlerden arındırılmıştır. Özellikle riskten kaçınan yatırımcıların başka bir yere bakması muhtemeldir.

Ancak yüksek gelir arayan ve biraz risk almaya istekli olanlar için PDI satın almak harika bir hamle olabilir.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.