S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Dobrý den, už nějakou dobu se snažím informovat ohledně sazby danění dividend v ČR v jednom konkrétním případě a narážím na rozporuplné názory. Vím, že je tady poměrně široké spektrum lidí vzdělaných v různých oborech, tak zkouším využít i sílu Buliosu, když už mi strýček Google, online daňové poradny, mé kontakty a ani AIčko není schopné pomoci.

Jedná se o to, jakou sazbou budu jako FO danit dividendy z USA (W8 podepsán) v případě daňové rezidence v ČR - fyzická osoba, roční příjmy svou výší z pronájmu nemovitostí spadající do 23% sazby daně (další nejsou) - bude se příjem z dividend v tomto případě danit také těmi 23% (tedy 15% zdaní broker a zbytek bude nutné dodanit), nebo to skončí u těch 15%?


Jen malá poznámka, člověk který příjmy spadne do 23% by si asi neměl dělat daně sám. Hele nechte taky vydělávat někoho jiného😂. Třeba to vydělá víc i vám než když se s tím budete patlat sám.

Ahoj Filipe, po delší době jsem zabloudil na bulios a kvalita článků i diskusí se nezměnila. Doporučím ti především se informovat na serióznějších fórech či u poradců, co píše MO jsou blbosti a další dva komentáře jsou zavádějící.

Jsou 2 možnosti, protože se jak stručně píšeš, dostáváš do 23% pásma.

1. nechat všechno na hromadě, do příloh DP uvést zápočty zahr. daní (MO: "doložit výpis" samozřejmě nestačí), část se ti holt dostane do 23% sazby. MO: nerozlišuje se, z čeho základ daně pochází. Nevýhody: možné větší zdanění

2. Pracovat se SZD,  Samostatným základem daně. Nevýhody: víc práce a složitější DP. Pokud máš jen 2 zroje co píšeš, mělo by vyjít lépe.

Já zvolil 1. možnost, protože jsem na pronájmu vyrobil ztrátu a tu jsem si započetl proti dividendám. To v případě SDZ nelze.

Doporučuji interaktivní formulář finanční správy, zkusit tam naťukat obě možnosti. Asi to nejsou u tebe jen dva zdroje příjmu a nechceš vše vypisovat nebo zveřejňovat.

Také nejsem daňový poradce a na bulios asi zase dlouho nepáchnu.

Ještě pro TD: Daň z příjmů fyzických osob v ČR (v některých případech 23 %) se tedy na dividendy z USA samozřejmě vztahuje.

Zas až tak tvrdě bych vše zde nezatracoval, fak že některé rady nejsou "úplně přesné" je v diskusnich forech obvyklý a musí se s tim počítat. (a zvlášť u daní se obracet radši na profesionály) Podle mě to ale vyváží inspirativní prostředí kKteré tady je. Za mě má Bulios celkově 👍

Chodím na na fora Investiční gramotnost a p2pforum (kde není zdaleka jen p2p) popř. jedno slovenské a tam jsem zvyklý na jinou úroveň.

Děkuji za reakci

Nejsem daňový poradce, ale těch 23% by mělo být pouze na daň z pronájmu nemovitosti. Co se týče dividend, tak do daňového přiznání stačí doložit výpis z účtu od tvého brokera a tím prokážeš, že už byly dividendy zdaněny.

V tomto případě budou dividendy z USA daněny celkově sazbou 15 % u zdroje (tj. v USA). V ČR již nebudete muset tento příjem dodanit. Dividendy z USA podléhají srážkové dani ve výši 15 % u zdroje (tj. v USA), a to na základě daňové smlouvy o zamezení dvojímu zdanění mezi ČR a USA.  Daň z příjmů fyzických osob v ČR (23 %) se tedy na dividendy z USA nevztahuje. 

Ruku do ohně za to nedám, ale myslím si že to tak funguje.

Podle mě je to tak jak to píše tady Tomáš. Dividendy z USA by měly být v tomto případě daněny pouze sazbou 15 % a v ČR již žádnou srážkovou ani dodatečnou daň platit nebudeš.

Pavle, Tomáši, nemáte pravdu.