S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Cestování, možná místo které teď opět poletí? 😊

Generální ředitel společnosti Delta $DAL-0.3% Ed Bastian říká, začínám nám teď nejspíše tvz "cestování po pomstě" v USA a je tím i šokován, jak moc.

Troufnu si říci, že máme za sebou časy pandemie a svět je už opět všude otevřen. Poslední roky to byly období cestovního chaosu a nyní dle statistik lidé opět vyrážejí na cesty. Ani "lepkavá" inflace a vyšší ceny letenek nestačí k tomu, aby zkazily příležitost. A generální ředitel Delta Air Lines Ed Bastian právě prozradil Fortune , že poptávka zůstává přinejmenším „opravdu, opravdu silná“.

Tento týden, v rozhovoru redaktorovi Michalu Lev-Ramovi v podcastu Leadership Next řek že, jeho tým právě teď vyčíslil touhu Američanů po „cestování po pomstě“, a je to obrovské číslo. "Lidé mluví o cestování po pomstě nebo o zadržovaném cestování - to je mimo vše, co lidé mohou klasifikovat jako skutečně zadržované," řekl Bastian. „Prošli jsme několika lety, kdy se lidé nemohli vrátit a cestovat, zažít a vidět své blízké, vidět své obchodní kolegy, dobrodružství – to jsou všechno důvody, proč cestujeme. A lidé měli spoustu času."

Osobně tuto společnost jsem zaznamenal tak 2 týdny zpět a sleduji ji. Vzrostla z ceny kolem 31$ na dnešních 39$. Odhady některých analytiků ji vidí na průměrné ceně až kolem 52$.

DAL
$52.60 -$0.15 -0.28%

Je pravda že inflace je vysoká všude po světě. Toto je společnost v USA, kde se zatím stále zvyšovala úroková sazba a hodně se mluví o očekávané recesi. Na druhou stranu, jak zde uvádí názor generální ředitel společnosti, i přes nepříznivou ekonomickou situaci a vyšším cenám letenek lidé prostě chtějí vyrazit ze svých domovů. Proto o tomto odvětví začínám uvažovat. 😊

Jak se díváte Vy na letecké společnosti? Máte nějaké v portfoliu a k doplnění se chci zeptat i na Váš názor k Ryanair $RYAAY-0.6%. Nízkonákladovou leteckou společnost se sídlem v Irsku, kterou už jistě každý z nás letěl a lítáme zde po Evropě nejčastěji. Denně nabízí až 2 tisíce letů z 85 míst do 216 destinací.

RYAAY
$129.35 -$0.83 -0.64%

Já jsem v covidu nakoupil $DAL-0.3% $AAL-0.6%  a jsou to jedny z mých nejziskovějších titulů... takže já mam aerolinky rád ! :-D

Super, tak gratulace. To si chytil dobře v covidu toto kupovat. Jak vidíš $DAL-0.3%, já nákup zatím nemám, ale zvažuji, bohužel jsem promeškal nákup na 30$ a tak teď si říkám, není už pozdě? ...🤔

Za mě určitě není... ta akcie je sesypala z cirka 50$ jen na základě covidu, není za tím jiný fundament... a jakmile se svět zase trochu uklidní, tak věřím, že půjde zpátky minimálně na předcovidové hodnoty. Přeci jen se jedná o 2. největší americkou aerolinku, se spoustou let know-how, vlastní flotilou a tradicí... takže o ní se opravdu nebojím :)

Já jsem sledoval v covidu $UAL+0.2%. Ten pak krátce na to prodal Buffet a řekl, že to nebyla dobrá investice. Momentálně jsou aerolinky hodně pod úrovněmi z covidu a moc se jim nahoru nechce. Je možné, že s nárůstem cestujících se zvedne i hodnota akcií, ale bude t asi ještě chvilku trvat. Pro mě momentálně je tohle odvětví neinvestovatelné.

Souhlasím a díky za názor. Ještě nejsou v pohodě po covidu a ty ceny letenek jsou teď dost vysoké proti minulému roku, proto jsem si i leto odepřel dovču a raději to investuji, minulý rok jsem letěl skoro zadarmo. Já bych chtěl najít něco kam by se dalo zainvestovat, momentálně co sleduji tak právě ten zmíněný $DAL-0.3% se mu daří, ale měl jsem koupit kolem těch 30$, teď už jsem to asi propásl.

Jasně, třeba není za $30, ale co není ,může být. I tak má ale pořád prostor na to, aby vyplnil ten skok při covidu.

Leteckým společnostem moc nevěřím. Je to podle mě cyklický sektor a v ekonomickém útlumu jedny z prvních akcií, co pocítí pokles. Navíc náklady na pohonné hmoty mohou růst. Pokud by inflace pokračovala, mohlo by to letecké společnosti ještě omezit.

Ano, v podstatě souhlasím, ta cykličnost je zde hodně. Právě proto se mi teď jen líbí myšlenka se chvíli svést na zájmu, který je hlavně přes léto více cestovat. A jak říkáš, inflace, pohonné hmoty a i ceny letenek, ze zkušenosti vidím ten rozdíl, minulý rok, v druhé polovině co jsem letěl bylo to o dost levnější. Ten zájem tam ale letos zatím podle statistik je, tak uvidíme. 😊

Chápu obavy, ale pokud bude růst pokračovat, letecké společnosti mohou těžit z oživení. Cestování je pro lidi prioritou a po omezeních budou chtít létat více.

Souhlas, o to mi právě jde, protože i když jsou ceny dražší, tak ale prostě lidi si cestování neodpustí, hlavně teď po těch letech co byly různé restrikce.