S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Obrovská Švýcarská bankovní instituce UBS Group oznámila, že dokončila převzetí rivala Credit Suisse za 3,2 miliardy dolarů.

Díky hypu kolem AI už nám utichl lehce problém krachujících bank. Jistě si všichni pamatujeme, že začátek pádu bank, který odstartoval v USA se nám dostal i do Evropy a Švýcarská banka, která i v minulosti měla za sebou různé nezdary se dostala do problémů. O tomto kroku se mluví již od března, kdy začaly panovat velké obavy, že ztráty Credit Suisse $CS+1.0% destabilizují bankovní systém.

UBS Group $UBS+1.3%  je poskytovatelem finančních služeb založeným ve městě Zurich ve Švýcarsku roku 1998, který obsluhuje primárně soukromé, firemní a institucionální klienty. Společnost nabízí investiční, retailové, podnikové a institucionální bankovnictví. Dále nabízí služby v oblasti cenných papírů, ale také poskytuje služby správy majetku s mezinárodním servisem. UBS spravuje největší objem soukromého majetku na světě, kde mezi své klienty počítá přibližně polovinu světových miliardářů. Od roku 2021 je UBS třetí největší bankou v Evropě s tržní kapitalizací 61 miliard dolarů, působí ve všech hlavních finančních centrech po celém světě a má pobočky v 50 zemích světa.

UBS
$27.17 $0.35 +1.30%

“Namísto soupeření se nyní sjednotíme, když se vydáme na další kapitolu naší společné cesty,” uvedl v prohlášení nově navrácený generální ředitel UBS Group Sergio Ermotti toto pondělí. V otevřeném dopise šéfové banky také uvedli, že neohrozí „silnou kulturu“ nebo „konzervativní přístup k riziku“ UBS. Selhání řízení rizik v průběhu několika let  hrálo klíčovou roli  v případném pádu Credit Suisse.

UBS Group bude krátkodobě řídit UBS a Credit Suisse jako samostatné banky, zatímco otázky ohledně budoucnosti aktiv včetně ceněné retailové banky Credit Suisse přetrvávají. Rozšířená UBS bude mít bilanci 1,6 bilionu dolarů a 120 000 zaměstnanců. Ermotti již dříve varoval novou skupin, že „nebude schopna vytvořit krátkodobé pracovní příležitosti pro každého. Sloučená společnost oznámí své první konsolidované výsledky 31. srpna 2023.

Po akvizici budou Credit Suisse a její americké depozitní akcie vyřazeny z burzy SIX Swiss Exchange a New York Stock Exchange, přičemž akcionáři obdrží jednu akcii UBS za každých 22,48 držených akcií Credit Suisse.

Co na to říkáte? Dalo se tušit, že by ve Švýcarku, státě kde je bankovní systém vyhlášený, nenechali banku padnout. Švýcarská vláda nakonec souhlasila s tím, že pokryje ztráty ve výši až 9 miliard švýcarských franků (10 miliard dolarů). UBS v rámci transakce pojme prvních 5 miliard švýcarských franků, protože banka absorbuje portfolio, které zcela „nepasuje“ k jejímu obchodnímu a rizikovému profil.“


Díky za info,  na toto téma a převzetí Credit Suisse jsem úplně zapomněl. 😅

A jak píše Ondřej, snad už je vše za námi.

Já také, hlavně bych tyto problémy nečekal ve Švýcarsku, snad už bude klid zase na nějaký čas.

Souhlasím, ještě před pár lety byla pověst Švýcarska taková, že mají nejbezpečnější bankovní systém a a banky zde nemají skoro žádné problémy. Ovšem nakonec byl opak pravdou.

Tak snad je toto téma už definitivně za námi. 😔

Snad ano, věřím že už další banku něco podobného zase dlouho nečeká, ale bojím se, že stejně se finanční systém nepoučí a máme to tu zas za pár let třeba. Vem si, jen ten dluh v USA, no co, odsuneme a takto pořád dokola.

S tím dluhem USA je to každý rok. Jde o politiku, poměřují si...

Nevěřil bych, co se dnes může stát. A to ještě v takto regulovaném sektoru.

Jinak, ještě doplňující otázka pro ty co četli, máte někdo v portfoliu UBS?

Byla to pouze otázka času než tomu dojde. UBS na tom ale nebude škodná, kápne jim z toho něco.

Souhlas, asi stejné jako u $JPM-0.6% a její akvizice s $FRC, určitě nepřijde v škodu v budoucím hledisku.

Nejdřív jsem tomu nevěřil, že zrovna ve Švýcarsku se něco podobného může stát. Na druhou stranu na tom kupující banka podle mě pěkně vydělá a přinese jí to hezké zisky.

Taky mě to docela překvapilo v tom březnu, když se začlo o tom mluvit, přeci jenom člověk z historie má Švýcarsko jako takovou mekku bankovní. To ano, pro UBS to bude jen v budoucnu plus.

Ve Švýcarsku bych nečekal nic podobného. Tohle bylo fakt nečekané.