S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Kdo píše ty nejlepší dopisy akcionářům? Inspirujte se u Buffetta, Bezose a dalších.

Když dojde na burze na lámání chleba, je vztah mezi firmou, potažmo jejím CEO, a akcionáři. jedním z nejdůležitějších faktorů, který může rozhodnout o tom, zda cenné papíry dané firmy půjdou ke dnu společně s celým trhem, nebo si udrží aspoň trochu rozumnou hodnotu. Těchto 5 firem je důkazem, že když umíte správně komunikovat se svými akcionáři, může se vám to vrátit na hodnotě akcií. Tedy, pokud je v pořádku i váš byznys, samozřejmě. Jako akcionáři zase získáte dokonalý vhled do myšlení šéfa či vedení firmy a můžete si tak snadno promyslet, zda další nákup akcií dává smysl.

 

5 nejlepších dopisů generálních ředitelů akcionářům

 

1. Dopisy akcionářům společnosti Berkshire Hathaway $BRK-B+0.6% 


Pokud jste ještě nikdy nečetli dopisy akcionářům od Warrena Buffetta, přestaňte s tím, co právě děláte (ano, i když je to příspěvek na vašem oblíbeném Buliosu), a přejděte na historii dopisů akcionářům společnosti Berkshire Hathaway. Jejich historie sahá až do roku 1977.

 

Někteří lidé přirovnávají vzdělání, které můžete získat čtením těchto dopisů, k získání titulu MBA. Jestli se tyto texty dají skutečně srovnávat s vystudováním vysoké školy se dá těžko potvrdit či vyvrátit, jisté však je, že vám umožní nahlédnout do jednoho z největších investorských mozků naší doby. Ne-li toho přímo největšího.

 

Po přečtení dopisů také doporučuji vrátit se zpět a podívat se (nebo si jen poslechnout) na všechna výroční zasedání společnosti Berkshire Hathaway. Kombinace obojího poskytuje kontext vývoje investování Warrena a Charlieho Mungera v tom, jak přistupují k hodnotovému investování. 

 

2. Dopisy akcionářům společnosti Markel Corporation $MKL+1.3% 

Společnost Markel má za poslední roky skvělé výsledky, zejména růst a relativní stabilitu svého investičního portfolia. Pokud si přečtete pouze investiční část těchto dopisů akcionářům, poskytnou vám skvělé poznatky o budování solidního portfolia.

Dopisy generálního ředitele Toma Gaynera akcionářům jsou vždy skvělou prezentací výkonnosti společnosti Markel. Takové upřímné a přístupné dopisy určené širokému investičnímu publiku.

 

Rád také sleduji jejich investiční rozhodnutí. Mezi 4 pilíře investičního výběrového procesu společnosti Markel patří:

- Skromná finanční páka
- Manažerské týmy s talentem a integritou
- Disciplinovaná alokace kapitálu
- Férová cena za akcie


3. Dopisy akcionářům JP Morgan $JPM+0.9% 

Dopisy generálního ředitele Jamieho Dimona (mimochodem velkého oblíbence výše zmíněného Warrena Buffetta) akcionářům rozhodně stojí za přečtení. Společnost JP Morgan již několik desetiletí překonává index S&P 500.

 

Dopisy Jamieho Dimona akcionářům se obvykle zaměřují nejenom na samotné podnikání JP Morgan, ale často se pouštějí do hlavních témat, kterým čelí USA i svět v souvislosti s celkovými funkcemi bank a veřejnou politikou.

 

4. Dopisy akcionářům společnosti Alleghany Corporation $Y+0.0% 


Weston Micks, generální ředitel společnosti Alleghany Corp, píše své výroční dopisy velmi podobně jako Buffett. V podstatě je to taková mini verze Berkshire Hathaway.

 

Tato firma skutečně funguje podobně jako Berkshire a kapitál alokuje obvykle na veřejných trzích. Při alokaci kapitálu je velmi konzervativní a při čtení dopisů od jejího CEO vždy získáte nějakou drobnou zajímavost, obzvlášť zasvěcené jsou jeho komentáře k současnému stavu trhů.

 

5. Dopisy akcionářům společnosti Amazon $AMZN+0.8% 


Jak všichni dobře víte, Amazon je obrovská společnost, která se v podstatě stává páteří USA. Vlastně bych řekl, že ne jen USA, ale dnes už globálního trhu. Vše, čeho se firma dotkne, má dopad na další podniky. Když pochopíte priority společnosti Amazon, pochopíte i neustálý rozvoj její sítě produktů a služeb. 

 

Jeff Bezos píše skvělé dopisy akcionářům od roku 1997, kdy firma vstoupila na burzu. Jeho texty jsou krátké a úderné, takže jsou snadno stravitelné pro běžného akcionáře. Zároveň poskytují dokonalý vhled do byznysového přemýšlení tohoto vizionáře a jednoho z nejbohatších lidí světa.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Partner

$AMZN+0.8%

Partner

$AMZN+0.8%

Partner

$AMZN+0.8%

To je ta správná investiční potrava :-)

Buffettovy jsou i zpětně skoro jako povinná četba, zajímavé, inspirující, plné rad. Jinak je to u řady jiných CEO většinou taková vychloubačná nuda.

Buffetta a Bezose už jsem četl, ale o těch dalších třech jsem neměl tušení, díky za tip 👍

Super, zrovna jsem přemýšlel, co bych si o víkendu přečetl 😂

Autor @thebull má karmu 1711 a je členem této skupiny od 20/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.