S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Pokud máte $500, měli byste mít zálusk na tyhle ropné společnosti

Kryštof Jáně
13. 6. 2023
6 min read

Vzhledem k přirozené volatilitě energetického sektoru by pro většinu investorů bylo lepší, kdyby se nepokoušeli načasovat vzestupy a poklesy cen energií. Mnohem lepší možností je uznat, že to nejde a je jednodušší mít trvalou expozici v tomto sektoru přes všechna období. Pak se může investor soustředit na jednotlivé akcie tohoto sektoru a trochu upustit od ETF. To povede přímo ke skvělý společnostem jako jsou Exxon, Chevron a TotalEnergies.

Tyto podniky pokrývají celý energetický sektor, od vrtů pro energii, přes proud až po rafinaci a chemikálie. Přestože ceny komodit hrají významnou roli v ziscích, inherentní diverzifikace napříč energetickým sektorem poskytuje určitou rovnováhu, která pomáhá zmírnit vzestupy a pády.

Navíc díky diverzifikaci jsou tyto společnosti něčím jako jediným kontaktním místem pro vystavení energie. To zjednodušuje investiční proces, protože nepotřebujete přidávat vrty, rafinerii a potrubní společnost.

I když více akcií může zvýšit diverzifikaci, měli byste se vyvarovat velkého množství investic, že je nebudete stíhat sledovat. Jedna dobrá integrovaná energetická akcie vám pomůže udržet vaše portfolio stabilní. Méně je někdy více a tak je třeba se "krotit" i v tomto velmi lákavém sektoru.

1. ExxonMobil $XOM-0.6% 

ExxonMobil je největší z tohoto tria s masivní tržní kapitalizací 425 miliard dolarů. Firma se dělí s akcionáři o zisk, který je 3,5 %. 

Dividenda byla každoročně zvyšována po dobu 41 po sobě jdoucích let. Není to tak dávno, co společnost zaostávala za svými kolegy v produkci, ale hodně investovala, aby to změnila. Dnes je produkce společnosti silná a dokázala snížit výrobní náklady a zlepšit ziskovost. Jednoduše řečeno, tento gigant je zpět ve hře.

XOM
$117.87 -$0.71 -0.60%

Rozvaha společnosti patří mezi nejsilnější v oboru s poměrem dluhu k vlastnímu kapitálu, který je pouze 0,2. Historicky tato finanční síla umožnila společnosti Exxon zadlužit se během poklesu v odvětví, aby mohla nadále investovat do svého podnikání a vyplácet rostoucí dividendu.

Momentálně se obchoduje velmi blízko svých historických maxim, který dosáhla v relativně nedávné době. Celé odvětví je nyní opravdu zajímavé a pokud někdo přemýšlí nad touhle firmou, je na správné cestě.

2. Chevron $CVX-0.2% 

Chevron má tržní hodnotu 295 miliard dolarů. Jeho dividendový výnos je zhruba 4 %. A výplata se každoročně zvyšuje po dobu 36 let. Stejně jako Exxon má i Chevron pevnou bilanci s ještě nižším poměrem dluhu k vlastnímu kapitálu: 0,15krát. Z obchodního hlediska si Chevron ve většině srovnávacích bodů vede stejně dobře jako Exxon.

CVX

Chevron

CVX
$161.09 -$0.33 -0.20%

Pro dlouhodobé investory je tedy skutečnou otázkou, kterého z těchto rivalů si vybrat. Vyšší výnos a ještě silnější rozvahu budou chtít spíše konzervativní investoři, kteří chtějí maximalizovat příjem, který generují. V takovém případě dopadnou pravděpodobně lépe s Chevronem.

Graf v případě těchto společností se také moc neliší. Obě rostly od covidových low přes 150 % a nyní se pohybují kolem maximálních cen. Vzhledem k síle těchto firem a aktuální i budoucí světové poptávce po jejich službách je to dobrá složka portfolia a solidní zastoupení energetického sektoru.

Větší rozsah společnosti Exxon poskytuje určité výhody, jako je přístup ke kapitálu a schopnost převzít větší projekty. Každá společnost má něco do sebe. Obojí by bylo solidní volbou, i když nejlepší možností by mohlo být koupit oba.

3. TotalEnergies $TTE-1.8% 

TotalEnergies, s tržní kapitalizací 140 miliard dolarů, nemá tak působivou minulost co se týče dividend. Ve skutečnosti je dnes její nejpůsobivější statistika dividend ta, že v roce 2020 dividendu nesnížila, když to udělali konkurenti v oboru jako je $BP-0.6% Shell $SHEL-1.2%.

K těmto snížením dividend došlo, když BP a Shell oznámily, že budou více investovat do čisté energie. TotalEnergies provedla stejný investiční posun, ale bylo zcela jasné, že dividenda je pro společnost důležitá, protože věděla, jak důležitá je pro investory.

TTE
$72.15 -$1.33 -1.81%

Už jen z tohoto pohledu je zřejmé, že společnosti na investorech záleží a to je pro jejich akcionáře vždy dobré. Pokud se firma zajímá o svoje investory a produkuje jim stabilní zisky, jsou všichni spokojení a mohou očekávat větší příliv peněz. 

V ropném sektoru tato společnost vytváří příležitost pro investory, kteří si uvědomují, že čistá energie bude stále důležitější. Mohli byste se pokusit vybrat vítěze v sektoru čisté energie, ale na to je ještě velmi brzy.

Umožnit finančně silné společnosti jako TotalEnergies zvládnout měnící se proudy v sektoru je pravděpodobně bezpečnější alternativou pro většinu investorů. Přidejte téměř 5% dividendový výnos a akcie se stává zase o kousek zajímavější.

Celý tento sektor nabízí do budoucna opravdu velkou příležitost pro všechny investory. Samotná ropa je na burze velmi nestabilní, i když se za posledních 6 měsíců téměř nepohnula z místa. Budoucnost je v energii a ještě více v té čisté. Pokud se těmto společnostem podaří dosáhnou kýženého výsledku v obnovitelnosti, bude to lepší pro lidstvo i investory.

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.