S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

3 zajímavé dividendové akcie z Evropy

Dominik Petrnoušek
15. 6. 2023
8 min read

Bavíme se tu o dividendových akciích poměrně často. A většinou padne volba na akcie z USA. Jenomže pro kvalitní společnosti nemusíme vůbec chodit daleko! Pojďme se podívat na 3 zajímavé a kvalitní dividendové společnosti z Evropy!

Telefonica $TEF+1.4% 

Telefonica je španělská nadnárodní telekomunikační společnost, která poskytuje telekomunikační služby v Evropě, Latinské Americe a Asii. Společnost je zahrnuta do indexu IBEX 35, což je hlavní španělský akciový index.

Poslední roky byly poměrně divoké. Po stránce finančních výsledků společnosti Telefonica, zaznamenala v roce 2020 pokles tržeb o 11,6 % na 43,1 miliard EUR a pokles zisku před zdaněním o 34,3 % na 4,5 miliard EUR. Důvodem byly především negativní dopady pandemie COVID-19, které ovlivnily obchodní aktivity společnosti. Navzdory tomu společnost plánuje pokračovat v dividendové politice a nabízí poměrně vysoký dividendový výnos.

TEF
$4.50 $0.06 +1.35%

V roce 2020 společnost podepsala dohodu o prodeji svého obchodního zájmu v Kolumbii za 1,3 miliardy USD, což je součástí snahy o snížení dluhu. Společnost také plánuje prodat obchodní zájmy v dalších zemích.

Jedním z klíčových plánů společnosti je investice do rozvoje sítí 5G, což by mohlo pomoci zvýšit tržby společnosti v budoucnu. Společnost také plánuje investovat do oblasti digitálních služeb a cloudových technologií. Na trhu telekomunikací se však stále více objevuje konkurence, což může ovlivnit výkon společnosti Telefonica.

Španělský trh telekomunikací čelí již několik let poklesu příjmů, kvůli převaze levných konkurentů, kteří získali podíl na trhu díky agresivní cenové politice v mobilním i pevném sektoru. Nedávné zvyšování cen od velkých hráčů, jako jsou Orange, Masmovil a Vodafone, naznačuje, že se na prémiovém konci trhu objevil tlak. Zvýšení cen v celé základně Telefonica (TEF), které proběhlo v lednu 2023, by mohlo ukázat na budoucí úspěch trhu, pokud tento trend bude pokračovat.

Dividenda aktuálně činí tučných 7,5, což ovšem nejspíš není udržitelné. Nicméně v případě, že telekomunikační společnost bude pokračovat v cestě nízké kapitálové náročnosti, existuje menší pravděpodobnost snížení volného peněžního toku, což zase znamená, že dividendy budou dost možná zachovány.

Dividenda Telefonicy není nikterak předvídatelná a to se ukazuje i nyní. 

Novartis $NVS-0.2% 

Novartis AG je švýcarská nadnárodní farmaceutická společnost, která se zaměřuje na výzkum, vývoj a výrobu léčiv a generik. Společnost působí v oblastech oftalmologie, dermatologie, kardiologie, neurologie a dalších oblastech medicíny. Novartis je jednou z největších farmaceutických společností na světě a zaměstnává více než 100 000 lidí.

NVS
$97.34 -$0.16 -0.16%

Novartis investuje značné množství finančních prostředků do výzkumu a vývoje nových léčiv. V roce 2020 společnost investovala více než 9 miliard USD do výzkumu a vývoje. Společnost má také rozsáhlé portfólio léčiv, včetně několika vlajkových lodí, jako jsou Gilenya, Cosentyx a Lucentis.

Novartis se také angažuje v oblasti udržitelnosti a podporuje výzkum a vývoj léků pro zdravotní problémy v rozvojových zemích. Společnost nabízí programy spolupráce s neziskovými organizacemi a vládami, aby pomohla zlepšit přístup k zdravotní péči v těchto oblastech.

Jako každá farmaceutická společnost, se i Novartis potýká s výzvami v oblasti regulace a konkurence. Regulace v oblasti farmacie je velmi přísná a může ovlivnit rychlost vývoje nových léků. Konkurence na trhu je také velmi silná a může ovlivnit tržní podíl a ceny produktů společnosti.

Velké farmaceutické společnosti mají obvykle rozsáhlé a různorodé aktivity, což jim umožňuje dosahovat solidního růstu díky kombinaci přínosů z celkového růstu trhu a vlivu fúzí a akvizic. Společnost Novartis nedávno zaznamenala silný růst svého provozního zisku, což naznačuje, že je schopna dosáhnout solidních výsledků v dlouhodobém horizontu.

NVS se obchoduje za přiměřené ocenění a nabízí solidní dividendový výnos. V dlouhodobém horizontu by mohla společnost NVS zajistit přesvědčivé výnosy s ohledem na riziko, ale po nedávném nárůstu akcií může být vhodné počkat na lepší příležitost k nákupu. Celkově lze říci, že společnost NVS má solidní růstové vyhlídky a mohla by přinést dobré výnosy v dlouhodobém horizontu.

Shell $SHEL+1.6% 

Royal Dutch Shell, známá také jako Shell, je mezinárodní energetická společnost se sídlem v Nizozemsku. Je jednou z největších společností na světě v oblasti těžby ropy a zemního plynu, a zároveň nabízí širokou škálu produktů a služeb v energetickém sektoru.

SHEL

Shell

SHEL
$72.11 $1.16 +1.64%

Společnost Royal Dutch Shell vznikla v roce 1907 sloučením Royal Dutch Petroleum Company a Shell Transport and Trading Company. Od té doby se společnost rozrostla a stala se jedním z největších hráčů v energetickém průmyslu, s významnými podíly na trhu těžby ropy, zemního plynu a petrochemické výroby.

Shell je jednou z největších společností na světě, s tržní kapitalizací v miliardách dolarů. Její příjmy pocházejí zejména z prodeje ropy a zemního plynu, ale také z petrochemických produktů, obnovitelných zdrojů energie a dalších energetických služeb.

Dividenda SHEL je také poměrně divoká

V posledních letech byla společnost ovlivněna kolísáním cen ropy a zemního plynu, což mělo dopad na její finanční výsledky. Navzdory těmto výzvám se společnosti dařilo udržet svou konkurenceschopnost a dosáhnout stabilního finančního růstu.

Shell je jednou z "supermajor" společností v energetickém průmyslu, které patří mezi největší a nejmocnější hráče na trhu. Mezi hlavní konkurenty Shellu patří ExxonMobil, BP, Chevron a TotalEnergies. Ve srovnání s těmito konkurenty má Shell silnou pozici v oblasti těžby ropy a zemního plynu, stejně jako v petrochemickém a LNG sektoru.

Společnost Shell čelí několika výzvám, které mohou ovlivnit její budoucnost.

Přechod ke zelené energii: Shell, stejně jako ostatní energetické společnosti, čelí tlaku na přechod k udržitelnějším a čistším zdrojům energie. Společnost investuje do obnovitelných zdrojů energie, jako je větrná a solární energie, a do technologií, které snižují emise skleníkových plynů, jako je ukládání uhlíku. To však může vyžadovat značné investice a reorganizaci jejího portfolia.

Regulace a politická nejistota: Energetický průmysl je často předmětem politických a regulatorních změn, které mohou ovlivnit podnikání společnosti. Shell musí být připraven na takové změny a přizpůsobovat se novým požadavkům a omezením.

Kolísání cen ropy a zemního plynu: Ceny ropy a zemního plynu jsou nestabilní a mohou se výrazně měnit v důsledku globálních událostí, politických změn a ekonomických faktorů. Shell musí být schopen efektivně řídit rizika spojená s těmito cenovými výkyvy a přizpůsobovat svou strategii těmto proměnlivým tržním podmínkám.

Technologický vývoj: V energetickém průmyslu dochází k rychlému technologickému pokroku, zejména v oblasti obnovitelných zdrojů energie a energetické účinnosti. Shell musí být schopen inovovat a přizpůsobovat se těmto novým technologiím, aby zůstal konkurenceschopný a udržel svou pozici na trhu.

Konkurence ze strany nových hráčů: Rozvoj nových technologií a zdrojů energie přitahuje stále více nových hráčů na trh, což zvyšuje konkurenci pro společnosti, jako je Shell. Společnost musí být schopna konkurovat s těmito novými hráči a udržet si svůj podíl na trhu.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.