S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

Gam Holding AG je svajciarsky asset manazer, ktorý ma aktuálne 23mld CHF pod spravou v tzv. Investment Management. V roku 2018 touto firmou otriasla kauza okolo portfolio manazera Tima Haywooda, ktorý zainvestoval niekolko mld CHF do nelikvidných dlhopisov aj prostrednictvom neslavneho Greensill fondu.

Odvtedy ma GAM klesajúce AUM a velmi pasivný manazment, ktorý nerobi nic s tym aby zastabilizovali AUM a skusili biznis znovu dostat na rastucu trajektoriu. Celkom tomu aj chapem kedze cele predstavenstvo nevlastni ani len 1% akcií, takze to co robia akcie ich nezaujima, skor ich zaujima ročný plat a bonusy.

Za posledne roky sa týmto laksnym pristupov GAM dostal az na uroven pod 1 CHF. Aktualne je spolocnost ohodnotena na menej ako 100m CHF.

Pred nedavnom dosiel ich konkurent Liontrust, ze GAM preberie cez tzv. share deal co ohodnoti akcie GAM na 0,67 CHF. Kazdy pricetný investor, ktorý si vie spocitat AUM a vie ako sa taketo firmy obchoduju vie ze GAM ma ovela vacsiu hodnotu ako 0,67 CHF. LionTrust chce vyuzit laksneho manazmentu, vystresovaných akcionárov a zlej reputácie za posledne roky a doslova GAM aj ich viac ako 20mld pod spravou ukradnut pod cenu.

S tymto nesuhlasi aj skupina NewGam okolo Xaviera Niela(telco miliardar z Francuzska) a Wealth management spolocnost Bruellan, ktorí kúpili skoro 10% podiel a nechystaju sa ponuku od Liontrustu prijat, kedze na prebratie budu potrebovat 66% a viac akocionarov GAMu aby za tuto akviziciu zahlasovali. Predstavili novy board a ak akvizicia padne chceli by koncom augusta zvolat shareholder meeting. Maju nasi plnú podporu.

Po komunikácii s niektorými velkými akcionármi je jasné, že ponuka Liontrustu nebude prijata, kedze vacsina akcionarov zdiela nazor ze akcie su podhodnotene a realna cena GAM je niekde medzi 0,8-1% total AUM takze okolo 200m CHF, viac ako 2x oproti aktualnej cene.

AJ Investments a nasi partneri maju priblizne 1% akcií GAM a postupne dokupujeme. Ak ste akcionar alebo mate zaujem byt akcionár GAM kludne sa ozvite na email krupa@aj-invest.com a mozeme nas postup pri hlasovaní a komunikácií s dalšími akcionármi koordinovat.

Pekny den prajem


Představenstvo nemá ani 1% akcií? Wtf. Takže tam jde jak ty píšeš pouze o prachy a roční bonusy, které určitě nebudou malé. Já bych se asi přikupovat bál, i když je pravděpodobně akcie podhodnocená.

Do tohohle se raději pouštět nebudu. Ruce pryč

Pokud tomu nevěří ani představenstvo a lidé, kteří tam pracuji, tak to potěš klobás.

Souhlasím. 0,67 CHF za akcii je směšná nabídka, která nemá žádné opodstatnění. GAM i přes problémy pořád spravuje aktiva za více než 20 miliard CHF...

Je to asi jen na oko. Alespoň mě to tak přijde.