S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Zajímavá grafika - Elektromobily a jejich vliv na spotřebu ropy

S přechodem světa k elektrifikaci dopravního sektoru se poptávka po ropě nahradí poptávkou po elektřině. Infografika přiložená níž ukazuje, kolik ropy bylo a bude ušetřeno každý den v období od 2015 až 2025 různými typy elektrických vozidel podle BloombergNEF.

Kolik ropy ušetří elektromobily? Standardní spalovací motor osobního vozidla ve Spojených státech spotřebuje asi 10 barelů ropného ekvivalentu (BOE) ročně. Motocykl spotřebuje 1 BOE, kamion přibližně 244 BOE a autobus více než 276 BOE ročně. Když se tato vozidla elektrifikují, ropa, kterou by jejich spalovací motory spotřebovaly, již není potřeba a je nahrazena poptávkou po elektřině.

Celkově tento přechod k elektrickým vozidlům povede k výraznému poklesu poptávky po ropě. Podle odhadů Mezinárodní energetické agentury může být do roku 2040 až 70% vozidel na elektrický pohon. To by mohlo snížit celosvětovou poptávku po ropě o 8 milionů barelů denně.

Vnímáte to jako riziko pro své akciové pozice v energy sektoru ($CVX-0.2%, $XOM-0.6%, $OXY-0.8% a další)?


Ropa bude bohužel potřeba vždy, ale mohlo by to být výrazně méně.

Bohužel je to tak...Už by to chtělo přijít s nějakou alternativou

Není to tak jednoduché (si( jinak by to bylo. Ale samozřejmě bych to také uvítal.

Hezky zpracovaný... ta elektromobilita mě začíná štvát čím dál tím víc... :)

Ona bude ropa bude stále potřeba i jinde a hlavně si myslím, že ten nastu elektromobilů nebude až zase tak rychlý, možná Evropa bude "rychla" ale Afrika, střední a Jižní Amerika, Asie...navic ropná ložiska nejsou nekonečná

Ještě tam něco máme;) https://www.worldometers.info/oil/

To je super stránka :) jsem teď nedávno četla nějaký článek o výrobě ropy pomocí řas, ale nevím jak moc je to nákladné a zda by bylo možné to fakt ve velkém takto vyrábět. Mě by se to ale líbilo, stačil mi jeden pohled na ropnou skvrnu a co to udělalo na pobřeží, ale zatím to bez ní ještě chvííííííli nepůjde.

Nedávno tu byl na návštěvě Václav Smil, tak si zkuste přečíst nějaké rozhovory o EV co si o tom myslí a když už v tom budete, tak si sežeňte nějaké jeho knížky o ropě;) Pokud si někdo myslí, že tu do 2040 bude jezdit 70% EV tak ať rovnou řekne kde se na to všude vezme metro a jak to pomůže zelené politice.

Tak musíš brát v potaz, že to jsou pouze čísla a statistiky. Aby tomu bylo tak, alespon v řádu vyšších desítek procent, tak se musí rozjet infra a cenová dostupnost + cenově dostupné ojeté modely.

Metro=matro:) tzn hlavně měď a lithium, těžba a zpracování (+přeprava) v odhadovanem měřítku bude mít spolu s nedostatkem levné energy takové dopady, že se ještě rádi budeme "ohřívat" ropou dalších 50let.

At chcete nebo ne, elektromobily jsou budoucnost a postupně nahradí auta se spalovacími motory. To sníží poptávku po ropě.  Jen to chvíli potrvá, ale určitě to bude mít dopady na produkci ropy.

Ropa bude pořád potřebná a právě tlak na produkci může vystřelit její cenu. Ale jak píšeš, může to být hodně vzdálená budoucnost.

Přestože elektrifikace silniční dopravy představuje významnou hrozbu pro poptávku po ropě, ropa zůstane i nadále důležitou surovinou v chemickém průmyslu, letectví, lodní dopravě a dalších odvětvích. Takže úplný zánik ropy je stále ještě vzdálený, proto se nebojím držet dál energy akcie. Ten útlum je ještě daleko.

Souhlasím.  Dalším faktorem je - Kolik ještě zbývá ropy na světě, to by právě mohlo vyvíjet tlak i na další sektory.