S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

3 akcie, které můžete bez obav držet dalších 20 let

Kryštof Jáně
16. 6. 2023
6 min read

Investování pro každého znamená něco trochu jiného. Ve své podstatě je to ale velmi jednoduchý business. Podle mě, je správná investice do společnosti taková, že už ji nikdy nebudu muset prodat a stále mi bude generovat solidní zisky. V takovém případě musí být i jejich produkty dost dobré na to, aby za několik desetiletí stále fungovaly a prodávaly se. Toto kritérium už nesplňuje každá akcie, ale neznamená to, že se musí investoři řídit pouze podle něj. I investice na 5 let může být skvělou. Tady jsou 3 akcie, které tuto podmínku splňují.

1. Apple $AAPL-0.7% 

Výrobce iPhonů vykázal ve druhém čtvrtletí fiskálního roku 2023 tržby ve výši 95 miliard dolarů, meziročně o 2 % méně. I když to byl druhý pokles prodeje v řadě, díky měkčím makro podmínkám je zřejmé, že jednou z definujících vlastností Applu je právě to, jak fanatická je zákaznická základna společnosti. Nové verze iPhonu, které jsou vydávány obvykle každý rok, vždy zaznamenávají silnou poptávku a nesou společnosti vysoké marže.

AAPL

Apple

AAPL
$183.05 -$1.27 -0.69%

V současné době existuje více než 2 miliardy aktivních zařízení Apple, nebo to, co vedení nazývá uživatelskou základnou. Apple prokázal výjimečnou schopnost zpeněžit tuto širokou škálu zařízení nejen díky příjmům z hardwaru, ale také díky svému rychle se rozvíjejícímu segmentu služeb, který zaznamenal v posledním čtvrtletí nárůst tržeb o 6 %. Začleněním zákazníků do své platformy, Apple těží z vysokých nákladů na přechod. Tento mocný ekosystém je důvodem, proč je Apple tak úspěšným byznysem, doslova každé čtvrtletí vynáší desítky miliard volného cash flow.

Na světě není jiná podobná firma, která má všechno jako právě Apple. Inovace, produkty, finanční výkonnost, ekosystém, služby, globální působnost a to, že si dokáží udržet zákazníky dělá z Applu to, co je.

Poměr (P/E) vyšší než 30 by mohl být oprávněný vzhledem k nesmírně loajálním zákazníkům a jejich neuvěřitelným finančním prostředkům. Existují i firmy s P/E mnohem vyšším, ale Apple je ta jediná společnost, která si to snad dokáže obhájit. Není to největší a nejúspěšnější firma jen tak. Díky svému oboru, ve kterém podniká, je velmi pravděpodobné, že tady s námi bude Apple ještě hodně dlouho.

2. Coca-Cola $KO+0.6% 

Coca-Cola, která existuje již od roku 1892, rozhodně prokázala obrovskou výdrž. Má vedoucí (a rostoucí) podíl na trhu nealkoholických nápojů připravených k pití. A není důvod se domnívat, že to tak nebude pokračovat. Je to kvůli silnému celosvětovému jménu značky. Produkty Coca-Cola se prodávají ve více než 200 zemích, což jí dává široký záběr, kterému je na této úrovni těžké konkurovat.

KO
$63.26 $0.38 +0.60%

Růst v tomto odvětví je těžko dosažitelný a v podstatě odpovídá expanzi běžné populace. Coca-Cola však vlastní velmi rozmanité portfolio produktů, které dokáže uspokojit širokou škálu chutí spotřebitelů. V roce 2019 společnost koupila Costa Coffee, řetězec kaváren, díky čemuž se dostala do dalšího segmentu nápojů. Management nyní odhaduje, že celkový trh, Coca-Coly činí masivních 1,3 bilionu dolarů.

Akcie se právě nyní obchodují s poměrem P/E asi 26. To je hluboko pod násobkem desetiletého průměru. A pokud toto ocenění není dostatečně přesvědčivé, Coca-Cola je extrémně zisková s provozní marží 25,4 % ve fiskálním roce 2022.

Tato marže se v posledních pěti letech zvětšila. V posledních letech také ukázala, že jí nedělá problém zdražit své produkty. Na počet prodaných nápojů to nemělo skoro žádný vliv. To jí umožňuje vracet spoustu peněz zpět akcionářům ve formě dividend a zpětných odkupů akcií.

3. Procter & Gamble $PG+0.5% 

Společnost Procter & Gamble si zaslouží také určitou pozornost. Stejně jako Coca-Cola působí P&G v odvětví, které nepřináší žádné technologické narušení. A to znamená, že její oblíbené produkty – jako Tide, Bounty a Gillette – s největší pravděpodobností zůstanou základními značkami používanými v domácnostech i za 20 let díky silné loajalitě zákazníků.

PG
$166.85 $0.81 +0.49%

Tato relevance pro spotřebitele je naprosto zásadní pro trvalý úspěch společnosti. Koneckonců, pokud by produkty P&G časem přestaly být používány, pak je nulová šance, že akcie budou fungovat dobře.

Je ale opravdu velice nepravděpodobné, že to tak bude. Pokud tyto výrobky pro domácnost fungují tak, jak mají, zákazníci nemají důvod je měnit. Během posledního čtvrtletí (3. čtvrtletí 2023, končící 31. března) zaznamenala společnost P&G růst tržeb o 4 % díky vyšším cenám. Buffett mluvil o tom, že síla zdražit své produkty je jeho oblíbenou obchodní kvalitou. P&G dokazuje, že má tuto úžasnou vlastnost v době, kdy jsou inflační tlaky pro většinu společností neúnosné.

Akcie P&G za posledních pět let vzrostly o 95 %, což překonalo 54% zisk indexu S&P 500. A investoři toužící po příjmu jistě ocení skutečnost, že firma P&G zvyšovala dividendu již 67 let v řadě.

Všechny tyto společnosti mají skvělé produkty a jsou v té nejlepší možné kondici. Několik z nich osciluje kolem historických maxim a pořád se dají nakoupit. Neříkám, že jsou levné, ale budoucí růst je více méně zajištěn, pokud nesejdou ze svého momentálního kurzu. Všechny mám i já ve svém portfoliu a nemám s nimi jedinou negativní zkušenost. Všechny navíc vyplácí dividendy, které postupně zvyšují a dělí se tak o svůj zisk s akcionáři.

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.