S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Je Apple v ohrožení? A Google před rozpadem? | Investiční Memento #37

Purple Trading
16. 6. 2023
3 min read

https://youtu.be/mbZOoy20o9c

Máte rádi memečka? Protože analytici, investoři a obchodníci je přímo milují a mnohdy se jimi informují o aktuálně nejdůležitějších investičních událostech. Investor a člen Purple Trading Clubu, Petr Lajsek, pro vás každý týden prochází internetové diskuze a fóra a sbírá ty nejpovedenější z vtípků. Ty pak rozebere, dodá k nim kontext a doplňující informace z trhů. To vše pak shrne do videa, na které se stihnete podívat u odpoledního kafe. Dnes vyšlo v pořadí již 37. vydání Investičního Mementa. Na co se můžete těšit?

Americký Fed tento týden příliš nepřekvapil a ponechal úrokové sazby na stávající hodnotě. Rozhodně však zatím nemá hotovo. Na to ukazují i revidované výhledy úrokových sazeb na tento a příští rok. Kam až se vyšplhají úrokové sazby v USA? A kdy nás čeká první snížení sazeb? Podíváme se také na efekt úrokových sazeb na americké akciové trhy. Blíží se současná rally konci? A jaký bude efekt na americký dolar? Blíže se podíváme také na květnovou inflaci v USA. Které složky výrazně zdražují a naopak?

V ohrožení se může ocitnout největší americká společnost - Apple. Její akcionáři mají sice dlouhodobě důvod k radosti, nyní si ji však vzal pod mušku Jim Cramer, který dost fandí brýlím Vision Pro na virtuální realitu. Všichni samozřejmě víme, co to znamená. Mimo to však brnění Apple nemusí být tak lesklé jak se na první pohled zdá. Tržby za poslední dva kvartály meziročně poklesly a klesají i prodeje počítačů. Současná euforie kolem VR navíc nemusí být opodstatněná - jedná se o velmi malý trh. Apple se navíc opět blíží kapitalizace 3 bilionů dolarů a jeho akcie jsou na historickém maximu. Je tak na místě být opatrnější?

Větší problémy bude mít patrně Google, který čelí již čtvrté antimonopolní žalobě od EU. Google údajně využíval vého monopolního postavení na trhu reklam a EU tak žádá rozdělení společnosti. Reklamy jsou přitom pro Google hlavním zdrojem příjmů a jakékoliv klacky pod nohy v rámci EU mohou jeho podnikání ohrozit. Google navíc dle některých trochu pokulhává na trhu umělé inteligence. Její boom je v posledních měsících neuvěřitelný a my vám přinášíme jednu až absurdní situaci. Měsíc starý startup, který nemá žádný produkt ani zaměstnance, získal investici 113 milionů dolarů a je ohodnocen na 260 milionů. Jak je to možné? A co bude tento startup dělat? To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním díle Investičního Mementa!



Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.