S&P 500 ^GSPC 5,308.15 +1.17%
Nvidia NVDA $946.30 +3.58%
Meta META $481.54 +2.05%
Tesla TSLA $173.99 -2.01%
Microsoft MSFT $423.08 +1.75%
Apple AAPL $189.72 +1.22%
Alphabet GOOG $173.88 +1.13%
Amazon AMZN $185.99 -0.58%

Co nás tenhle týden čeká a nemine???

Nový obchodní týden bude v úvodu ovlivněn svátkem v USA, který přinese obecně na trhy nižší aktivitu. Po zbytek týdne budou investoři moci dále rozebírat měnovou politiku Fedu (Jerome Powell vystoupí v Kongresu) a ECB, reagovat na zasedání Bank of England a dalších centrálních bank a nová makrodata.

Česká národní banka rozhodne o sazbách opět netypicky již ve středu. Změna dvoutýdenní repo sazby se nečeká (7 %), nelze ovšem vyloučit další mírně jestřábí rétoriku. Banka by měla potvrdit ochotu bránit případně kurzu koruny ve výraznějších výkyvech.

Z makroekonomických zpráv zaujmou předběžné indexy nákupních manažerů, data z amerického nemovitostního trhu nebo japonská inflace.

Hospodářské výsledky v týdnu zveřejní mimo jiné $FDX+0.1% , $ACN+0.5% nebo $KMX-1.9% .

"Americký akciový index S&P 500 má za sebou již pátý růstový týden v řadě. Tentokrát posílil o 2,58 %. Téměř po celý týden si trh užíval celkem bezstarostnou jízdu. Hned v pondělí uzavřel index nad 4 300, nejvýše za 14 měsíců. Za další tři dny se vyhoupl nad 4 400, kde i po pátečním mírném poklesu setrval. Růst cen akcií je rychlý, zprávy z ekonomiky přitom tak veselé nejsou. Graf indexu S&P 500 je býčí. Nejbližší důležitější support je až na 4 200, zesílený ještě 50denním průměrem. Index musí v případě korekce potvrdit jeho platnost. Na opačné straně je rezistence na psychologicky zajímavé hladině 4 500," napsal v pravidelném technickém komentáři k dění na americkém akciovém trhu opční obchodník Josef Košťál.

Cílovou hodnotu 4 500 bodů pro index S&P 500 nově stanovili pro letošní rok analytici z investiční banky Goldman Sachs. Ve 12měsíčním horizontu vyhlížejí dokonce hladinu 4 700 bodů.

"Index S&P 500 posílil popáté za sebou. Blíží se červenec, historicky opravdu prázdninový měsíc, tedy bez dramatických situací a celkem často mírně ziskový. S&P 500 od začátku roku přidává 15 % a je aktuálně překoupený (na denním grafu je RSI nad 70 body), v nejbližších týdnech by proto určitá korekce neměla nikoho překvapit," doplnil Košťál.

Co říkáte na naši ČNB a jejich postup v posledních měsících?

Vote to see the results! 16 answers already!

Já si myslím, že mohli mít ty sazby vyšší

Teď myslíš ty hypotéky? Ještě vyšší? :-(

To není jen o hypotékách. Vysoká úroková sazba má za cíl snížit spotřebu. Jenže poměr téhle úrokové sazby a inflace u spousty lidí vyvolal opačné jednání - utratit všechno, dokud to má nějakou cenu. Místo toho, aby to hodili někam na spořák/termiňák a leželo to tam.

To stejné je pak u úvěrů. Za současné inflace v poměru k úrokovým sazbám se pořád úvěr vyplatí, zvlášť pokud se k jeho účelovosti přimíchá ještě třeba silný kurz koruny.

Sazby tak klidně mohly být ještě výše, nicméně nyní už je na to navyšování trochu pozdě.

To je taky možné...

Parádní shrnutí dění a co se čeká, děkuji mockrát. :) A co se ČNB týče tak jejich kroky tolik nesleduji.

Já je sleduji možná o něco víc právě proto, protože bych si rád vzal hypotéku a tyhle jejich kroky mi to zásadně neulehčují...

Ten výhled je býčí, myslí si to dost analytiků, zároveň ale také jsou tam stále obavy ohledně recese a přetrvávajících úrokových sazeb, jak jsem zmiňoval také v příspěvku. Já si myslím, že nějaké poklesy přijdou, ale né silné a budou hned vykoupeny. A ČR, no u nás to nesleduji se přiznám. 🤦‍♂️

Já si taky myslím, že tenhle týden bude klidnější :)

Jj celkově asi do dalšího zasedání a zvedání sazeb. 😊