S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

5 super zajímavých dividendových společností ze zdravotnického sektoru

Dominik Petrnoušek
19. 6. 2023
7 min read

Zdravotnický sektor je bezesporu jednou z nejčastějších voleb dividendových investorů. Už jen ze své povahy, která je bohužel trochu smutná - lidé nemocní jsou a budou. A to nehledě na makroekonomickou situaci.

Zdravotnický sektor patří mezi oblíbené volby dividendových investorů. Má to hned několik zřejmých důvodů.

Za prvé, jak jsem již zmínil, společnosti působící v oblasti zdravotní péče mají stabilní a předvídatelné cash flow. Jejich produkty a služby jsou nezbytné a poptávka po nich je odolná vůči hospodářskému cyklu. Nemusí se obávat velkých výkyvů tržeb či zisku v reakci na ekonomickou recesi. To pomáhá zdravotnickým firmám udržovat stabilní a bezpečnou dividendovou politiku.

Za druhé, jde o sektor s nízkou korelací k širšímu trhu. To znamená, že když klesají ceny akcií na trhu obecně, nemusí to nutně znamenat pokles i u zdravotnických firem. Nízká korelace je pro dividendové investory důležitá, protože snižuje celkové riziko portfolia.

Za třetí, jedná se o odvětví s nadprůměrnými maržemi a silnou schopností generovat volný tok hotovosti. Díky vysokým ziskům mají firmy dostatečné prostředky pro udržení a růst dividend. I proto vykazují zdravotnické společnosti mnohdy vyšší dividendové výnosy než ostatní odvětví.

Za čtvrté, zdravotnictví je odvětví s celospolečenským významem. Přes rizika spojená s inovacemi a regulací je zde menší pravděpodobnost disruptivních změn, které by mohly ohrozit udržitelnost dividend.

A teď již k samotným zástupcům.

Johnson & Johnson $JNJ+0.0% 

Johnson & Johnson je zavedený farmaceutický a zdravotnický gigant, který si dlouhodobě drží pověst ohledně své spolehlivé dividendy. Firma se zaměřuje na tři oblasti podnikání - farmaceutické výrobky, zdravotnické zařízení a spotřebitelskou péči.

JNJ
$149.91 $0.06 +0.04%

Co se týče dividendy, Johnson & Johnson vyplácí stabilní a vzestupnou kvartální dividendu již více než 60 let. Dividendu zvyšuje nepřerušeně od roku 1963, čímž patří mezi "dividendové krále". Momentálně vyplácí čtvrtletní dividendu 1,13 USD na akcii, což představuje dividendový výnos okolo 2,7 %. Investoři ocení nízké zvyšování dividend v rozmezí pouhých několika centů, které signalizuje udržitelnost distribucí zisků v delším horizontu.

Firma má dostatečné zdroje pro vyplácení a růst dividend díky silné tržní pozici a vysokým maržím. Dividendu firma neseškrtávala ani během pandemické krize, což signalizuje stabilitu cash flow. Pro rok 2023 firma očekává další růst tržeb i zisku.

Medtronic $MDT+0.1% 

Medtronic je globální společností zaměřenou na zdravotnické technologie, která patří mezi největší poskytovatele těchto řešení na světě. Mezi její klíčové produkty patří kardiostimulátory, katetry, plicní ventilátory, pump na inzulin nebo chirurgičtí roboti. Medtronic sídlí v Dublinu v Irsku, ale působí na trzích po celém světě.

MDT
$82.84 $0.08 +0.10%

Co se týče dividendy, Medtronic patří k nejkonzistentnějším platitelům mezi zdravotnickými společnostmi. Dividendu vyplácí nepřetržitě již od roku 1977 a za tu dobu ji zvýšilo již 43krát. Momentálně vyplácí čtvrtletní dividendu kolem 3 % ročně.

Medtronic k vyplácení dividend využívá průměrně zhruba 50 % svého čistého příjmu. Nyní se ale tento ukazatel vyhoupl téměř ke 100 %, což je třeba mít na paměti. I přes velké reinvestice do výzkumu a inovací dokáže firma generovat dostatek hotovosti pro dividendové platby, a to díky rozsahu svého podnikání a vedoucí pozici na trhu.

Firma očekává i nadále růst zisku o 6-9 % ročně, což by umožnilo zvyšovat i dividendu v podobném rozsahu. Management snižuje dividendu jen velmi opatrně a je odhodlán ji udržovat na současné stabilní úrovni. To signalizuje udržitelnost dividendové politiky i pro následující roky.

Merck $MRK-0.1% 

Merck je jedním z největších farmaceutických gigantů na světě, který vyrábí širokou škálu léků pro lidské i zvířecí pacienty. Mezi jeho produkty patří vakcíny, imunoterapeutika, léky na rakovinu, metabolismus či onemocnění srdce. Firma sídlí ve Spojených státech.

MRK
$130.06 -$0.17 -0.13%

Dividendová politika Mercku patří k nejkonzistentnějším ve farmaceutickém sektoru. Firma vyplácí nepřetržitě dividendu již od roku 1993, tedy 30 let. Každý půlrok dokáže dividendu zvýšit, čímž splňuje kritéria dividendového krále.

Jednou za rok firma vyhodnocuje, zda má vhodné podmínky pro zvýšení dividendy, přičemž zohledňuje fundamentální sektorové trendy i vlastní situaci firmy. Díky tomu zajišťuje udržitelnost dividend i v náročnějších obdobích.

Merck dokáže vyplácet a zvyšovat dividendu díky silné tržní pozici, inovačním produktům a kvalitnímu řízení nákladů. Ačkoliv míra zadlužení firmy v posledních letech vzrostla, produkce volného toku hotovosti zůstává na velmi dobré úrovni. Předpokládá se, že firma bude schopna i v příštích letech navyšovat dividendu o 5 % či více ročně. To by mělo učinit dividendy Mercku atraktivními pro investory i nadále.

Abbott Laboratories $ABT+0.1% 

Abbott Laboratories je společnost zaměřená na zdravotnickou diagnostiku a léčebná zařízení. Mezi její hlavní produkty patří systémy pro monitorování krevního cukru, testy HIV a hepatitidy C, kardiostimulátory, chirurgické nástroje a robotické systémy. Abbott Laboratories vyplácí stabilní a rostoucí dividendu již od roku 1984.

ABT
$104.74 $0.07 +0.07%

Aktuální výplata se rovná dividendovému výnosu okolo 1,87 %. I přesto, že firma má relativně nízký dividendový výnos, je její politika distribuce zisků akcionářům považována za spolehlivou. Důvodem je dlouhodobá schopnost zvyšovat dividendu. Za posledních 37 let ji firma zvýšila nepřetržitě.

Abbot Laboratories vyplácí akcionářům přibližně polovinu svého čistého příjmu jako dividendu. Je schopna vyplácet a zvyšovat dividendu díky produktivitě výzkumu a vývoje, která jí umožňuje uvádět na trh inovativní řešení a udržovat si tak konkurenceschopnost.

Firmě také nahrává stárnutí populace, které zvyšuje poptávku po jejích diagnostických a monitorovacích systémech. To jí pomáhá udržovat vysoké toky hotovosti, které částečně směřují do dividend. V budoucnu management Abbott Laboratories očekává další růst a možnost navýšit dividendu.

Baxter International $BAX-0.7% 

Baxter International je globální společností poskytující řešení pro zdravotnictví. Její portfolio zahrnuje infuzní systémy, hemodialýzu, chirurgické pomůcky i látky pro regenerativní medicínu. Baxter International sídlí ve Spojených státech.

BAX
$35.69 -$0.26 -0.72%

Co se týče dividendy, Baxter International patří mezi spolehlivé platitele dividend ve zdravotnickém sektoru. Dividendu vyplácí již od 70. let minulého století a od roku 2004 ji nepřetržitě zvyšuje. V současnosti investoři získají čtvrtletní dividendu kole 2,56 %

I když je dividendový výnos Baxteru poměrně nízký, firma je schopna dividendy dlouhodobě zvyšovat díky svým produktům s vysokou přidanou hodnotou a dobrému řízení nákladů. Hospodářské výsledky firmy v posledních letech vykazují růst tržeb i zisku, což jí umožňuje generovat dostatečný volný tok hotovosti pro financování dividendových výplat.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.