S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Charlie Munger a jeho pohled na zdravotnictví v USA.

Charlie, kamarád, parťák Warrena, nedávno hlasitě projevoval své obavy o zdravotní péči v USA, doslova uvádí, že je to systém, který prodlužuje smrt aby vydělal více peněz a srovnává pacienty s africkými zdechlinami. 🤔

Miliardářský investor Charlie Munger hlasitě vyjadřoval své obavy ohledně americké zdravotní péče a prohlásil, že je „prostříleno bující odpadem“ a stalo se „nemorálním“. Jsou zde zásadní problémy, které je třeba řešit, včetně zbytečných nákladů a neefektivnosti, které sužují oblast medicíny.

Munger nakreslil živou analogii na výroční schůzi Daily Journal a přirovnal zkušenost umírajícího starého člověka v mnoha amerických nemocnicích se zážitkem mrtvoly na afrických pláních. Namaloval bezútěšný obraz, popisující, jak se kolem bezmocného tvora rojí supi, šakali, hyeny a další mrchožrouti, kteří se snaží co nejvíce vydělat.

S více než 35 lety zkušeností jako předseda správní rady nemocnice Good Samaritan Hospital v Los Angeles vyjádřil Munger své přesvědčení, že některé praktiky zdravotní péče jsou absurdní. "Spousta lékařské péče, kterou poskytujeme, je špatná - tak moc drahá. Je to směšné." V rozhovoru pro CNBC pokračoval tvrzením, že někteří poskytovatelé lékařské péče uměle prodlužují smrt, aby zvýšili své zisky.

Warren Buffett, sdílí podobné obavy. Zdravotnickou péči označuje jako „tasemnici na ekonomickém systému“. Studie odhalují, že více než 100 milionů Američanů je zatíženo zdravotními dluhy, což představuje významnou finanční zátěž pro jejich životy. Další analýza dat ukazuje, že přibližně jedna čtvrtina dospělých Američanů nesoucích tento dluh dluží více než 5 000 dolarů.

Problém je více znepokojivějším, že není primárně způsobeno nedostatkem pojistného krytí. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, tak většina lidí, kteří se potýkají s dluhy, mají pojištění. Místo toho převládá problém podpojištění. Mnoho lidí má zdravotního pojištění, které nenabízí dostatečné krytí, takže jsou zranitelní vůči vysokým výdajům a hromadění dluhů na zdravotní péči.

U článku jsem se dostal ještě k pár komentářům, které nemusí být samozřejmě doslova pravdivé, je pravdou, že ale je obecně známo, jako je zdravotnictví v USA nákladné. Jeden příklad u článku: Američan, jehož rodič umíral na rakovinu, byl už ve fázi podávání morfinu a uspávání, pak prý přišel další doktor, řekl že chce ještě dělat další snímky, než byly hotové, pacient umřel a nemocnice chtěla 12 tisíc $. Další případ: Turista z Francie, byl jsem v USA, měl jsem obyčejné nachlazení, chtěl jsem jen nějaké léky na tlumení a odejít, nařídili mi, že musím zůstat přes noc na pozorování a přišel mi účet na 2k $ za noc.

Já osobně z pohledu investora se na tento sektor dívám dobře, protože je pravdou, že je to celkem stabilní, někdy i hezky dividendové, oblíbené a bohužel též sázím ta tyto fakta, že zdravotnictví je ohromný byznis, který vydělává na lidech. Na druhou stranu, dnešní doba je hrozná, jakožto sportovec a svým časem i trenér, to vidím už od dětí. Žádný pohyb, autem až do lavice. Neustálé vysedávání. Umělá, chemická strava, přemíra cukrů a co mi přijde i děsivé, čím víc se setkávám s tím, že mi člověk řekne, nepiju vodu, nechutná mi ... a pijí jen přeslazené nápoje.

Co říkáte na názory Warrena Buffetta a Charlieho Mungera? Investujete hodně do tohoto sektoru? (Akcie uvedené slouží hlavně jako příklady aby se to i lépe dostalo k Vám, klidně vyjádřete k nějaké svůj postoj. 😊 $LLY-1.5% $JNJ+0.0% $MRK-0.1% $CVS+0.3% $ABBV+0.2% $MRNA-4.4% $PFE-0.6% ...).



Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Chystám se na $CVS+0.3%

Myslím, že dobrá volba. Mám jej taky v portfoliu a chystám se přikoupit, pač to bude už pomalu cca 5% pokles od mého nákupu, tak abych trochu zprůměroval cenu.

Pro mě to bude úplně nový sektor, nemám zde nikoho pokrytého, tak snad to bude ten správný kůň :)

Svým způsobem může mít Charlie pravdu, ale tak to není otázka na řešení pro investory. Stejně si ty akcie těchto společností každý druhý investor koupí. Pro pacienty je to hrůza, ale investor nad těmi zisky asi nepohrdne.

Přesně tak, je to spíše k zamyšlení. Snažit se být na tom co nejméně "fyzicky závislí" ale co se týká investování, troufnu si říct že je to jistota. 😊

Já v tom sektoru pořád plavu, ale $CVS+0.3%  mám

Mám též $CVS+0.3% a jestli cena půjde dolu, šel bych do $JNJ+0.0% či $LLY-1.5%. Ač proste jo, je to tak že jsou to výdělky na nemocech lidi, tak my jsme investoři v tuto chvíli. Jinak hluboké info v tom také nemám.

I tak jsi ale zašel dál než já😊