S&P 500 ^GSPC 5,110.09 +0.91%
Apple AAPL $184.03 +6.36%
Nvidia NVDA $879.92 +2.54%
Meta META $451.18 +2.15%
Microsoft MSFT $405.93 +2.03%
Alphabet GOOG $165.95 -1.49%
Amazon AMZN $187.13 +1.30%
Tesla TSLA $180.45 +0.24%

Analytik Štěpán Hájek: Technologické akcie jsou drahé, ale růstový potenciál mají stále velký

Pavel Botek
21. 6. 2023
10 min read

Akciové trhy se podle Štěpána Hájka ocitly v prostředí, kdy jsou ceny extrémně vysoko. Přesto vidí růstový potenciál u vybraných technologických společností, které se zaměřují na umělou inteligenci a zpracování dat. I když hrozí riziko vzniku bubliny, je podle něj současná situace specifická a bublina zatím není tak velká.

Jak hodnotíte současnou situaci na akciových trzích a náladu investorů? Myslíte si, že je na místě opatrný optimismus?

Jsou to právě dobré zprávy, uprostřed kterých mají trhy tendenci dosáhnout nějakého maxima. Dobré zprávy zatím vidíme hlavně v tvrdých (zpožděných) datech. Lepší data z trhu práce, klesající inflace a data HDP ukazují, že je ekonomika silná, což na konci dne podporuje zisky. Výhledově je to trochu horší, což však indexy jako takové nezohledňují, ale u jednotlivých akcií vidíme potenciální strach.

Strach vytlačil investory z cyklických titulů nebo small cap společností, do kterých se stále nevrátili a největší důvěra je vkládána v technologické giganty. Ti nemají problém s likviditou, zadlužením a při výsledkové sezóně dokáží podržet. Jde o útěk do kvality, který nafouknul jejich valuace na úrovně, na kterých byly historicky ve dvou případech, a to uprostřed spekulativní bubliny nebo kvantitativního uvolňování a nízkých sazeb. Ptám se tedy, kde je vůbec ten optimismus? Bez technologických firem se totiž akciím od začátku roku příliš nedaří, nicméně výkonnost indexů dodává dojmu, že je vše zalité slunce. Pak stačí pár pozitivních zpráv typu navýšení dluhového stropu, klesající inflace, konec ve zvyšování sazeb a může se přidat i zbytek trhu. To je už ten pravý optimismus, který vidíme poslední týdny. Nejistota je vzdálená několik měsíců v budoucnosti, svět se dnes nehroutí a propast klesajících zisků vykompenzuje koncem roku jejich růst. Do té doby musí trhy něco rozhodit a můžou to být právě dobré zprávy, které začínají být nyní naceněny.

Jak vidíte vývoj akcií technologických společností v příštích měsících? Nedochází v současnosti k přehřátí trhu?

Nejvíce mě zaráží dynamika, jakou tyto akcie rostou. Do nového roku jsme sice vstupovali z nižších valuacích, ale odraz byl pozoruhodný. Vedle úniku do kvality a bezpečí určitě nesmíme zapomínat na AI, což bude zásadní kus skládanky, jelikož jde o něco, co by se mělo projevit ve výraznějším růstu ziskovosti. To je pádný důvod k alokaci kapitálu i do drahých společností. Podobně jako na přelomu tisíciletí internet, tak i AI má před sebou trnitou cestu, do které budou vstupovat regulace a další konkurenti. Nyní však investoři nechtějí, aby jim cokoliv uniklo, a tak raději sází na všechny koně. Na trhu pak vzniká FOMO, kdy stačí jedno klopýtnutí a trh může vymazat většinu zisků.

Asi jedna z nejčastějších otázek investorů v současnosti zní: Kupovat, držet nebo prodávat akcie, které ve směs rostou díky optimismu?

Při začátku investování si musíte dát pozor hlavně na to, abyste nezačali investovat zrovna v prostředí, kdy jsou ceny extrémně vysoko. Tam jsme právě dnes. Pokud se budeme bavit o velkých technologiích, které má v portfoliu většina investorů, akcie bych držel. Drahé byly 3 měsíce zpět a mohou být i za další 3 měsíce. Trh je optimista vždy a musí ho něco překvapit. Ty největší příležitosti však vznikají díky krátkozrakosti trhu, podobně jako tomu bylo minulý rok, kdy trh překvapil Fed rychlým růstem sazeb. Nicméně hned jak dostane trh příležitost, hledá pozitivní stimuly, kterých se pak drží. Optimismus je tedy normální charakteristika trhu, a pokud se zrovna nebavíme o akciích, které nedělají žádné zisky, nerostou na tržbách a jejich valuace rostou pouze díky nadšení z nějakého nového narrativu, akcie bych podržel i přes vyšší ceny.

Může nám zde vznikat AI bubble?

Dle mého názoru bublinu už vidíme. Je specifická a není zdaleka tak velká, jak by mohla být. Kapitál je drahý a většinu zisků stále podporují silné stimuly od covidu. Na přelomu tisíciletí měla řada firem pouze nápad, ale žádný produkt nebo výhled na tržby. Dnes se bavíme o bublině, kdy Nvidia $NVDA+2.5% dala jasný výhled na tržby, čeho dosáhla díky svému silnému postavení v segmentu. Již měsíce předtím se mluvilo o tom, že GPU procesory je těžké sehnat a jejich cena roste. Kromě raketového růstu ceny tedy příliš podobností nenajdeme. Situaci je tedy potřeba posuzovat případ od případu.

NVDA

Nvidia

NVDA
$879.92 $21.75 +2.54%
Capital Structure
Market Cap
2.1T
Enterpr. Val.
2.2T
Valuation
P/E
71.8
P/S
35.3
Dividends
Yield
0.0%
Payout
1.3%

Co považujete v nejbližší době za klíčová rizika, která mohou ovlivnit akciové trhy?

Jsou to zpožděné efekty vyšších sazeb, credit crunch, který dorazí ke konci roku a nad jeho dopady můžeme pouze spekulovat, vysoko ukotvená inflační očekávání a nesmírně odolná ekonomika, která se vypořádá s vyššími sazbami, dopady kvantitativního utahování, problémy v segmentu komerčních nemovitostí a především stagnující ziskovost společností. Jsou i další, ale tohle je to nejdůležitější, co by mělo trhy zajímat.

Na co se v současnosti zaměřujete při investování a co považujete za slibné příležitosti?

S příchodem AI věřím ještě více tomu, že následující dekády budou především o datech, jejich uložení, integraci, škálovatelnosti, zpracování a vyhodnocení. Zde věnuji pozornosti především tomu, jaké hráče může tento trend nejvíce zvýhodnit. Takže analýza sektoru a jednotlivých společností. Je jich celá řada, ale od začátku roku celkem vyrostly a vyloženě levné nejsou. Teze se však stále nenaplnila a ceny rostou z jiného důvodu, což dává firmám jako Snowflake $SNOW+0.8%, Palantir $PLTR+2.8% nebo Crowdstrike $CRWD+0.4% stále prostor pro růst. Expozici jsem zvyšoval minulý rok.

Co vůbec říkáte na dohodu ohledně dluhového stropu USA, kde jde podle mnohých převážně o odložení problémů do dalších let?

Nešel jsem příliš do hloubky, ale je to vcelku klasika. Problémy se vždy posouvají do dalších let, protože volební období netrvá zas tak dlouho. Překvapilo mě, že zatím nejsou živější debaty o zvýšení daní. Z pohledu vládních výdajů Republikáni udělali maximum, aby byly zvýšeny výdaje a armádu, což bude dále benefitovat společnosti jako Lockheed Martin.

Myslíte si, že dluhový strop USA a celkově její zadluženost může způsobit v následujících letech problémy jak pro ekonomiku, tak pro investory?

Z historie usuzuji, že to problém nebude. Americká ekonomika bude stále tahounem inovací a globálního růstu. Problémem je, že vůbec nějaký dluhový strop má, což je pouze předmět politických debat, které vždy vedou ke stejnému konci. Investoři budou reagovat krátkozrace, nicméně to budu vnímat vždy jako příležitost.

Existuje vůbec pro zadluženost USA nějaké řešení a východisko?

Východiskem jsou jako při každém zadlužení státu vyšší daně, inflace a další dluhy. Přesně to se děje poslední rok, takže bych se nebál, že dluh nikdo nezaplatí, jelikož ho platí američané právě teď. Další růst daní je nevyhnutelný a znovu jde o katalyzátor, který může na nějaký čas zatlačit na valuace, ale z dlouhodobého horizontu si většina akcií najde cestu k ziskům. Politické složení se za pár let totiž opět změní a pokud se ekonomice zrovna dařit nebude, daně budou opět klesat. Opakuje se to neustále a prohrávají ti investoři, kteří jdou s touto krátkozrakostí trhu.

Kde vidíte v současnosti investiční příležitosti vy?

Díky vysokým sazbám a inflaci je stále příležitost na amerických státních dluhopisech, kde však na zisk můžete čekat rok, ale také dva nebo tři. Vše bude záležet na dalším vývoji ekonomiky, ale na podobně vysoké sazby není ekonomika zvyklá, tudíž může přijít dříve jak později. Každopádně stále berete kuponový výnos a ten kapitálový je jakási opce na nižší sazby, recesi nebo obecně návrat k nějakému normálu sazeb posledních let. Brzy může být zajímavá příležitost také ve zpracovatelském sektoru, který se dále propadá, jak lidé odklonili spotřebu do sektoru služeb. Debaty o dluhovém stropu stáhly ocenění akcií, jejichž růst je závislý na vládních výdajích. Příležitost tak může být nyní například na akciích $LMT-1.0% nebo $CVS-0.1%. Společnost $CVS-0.1% bude muset nyní ukázat, jak dobré akvizice udělala, čemuž investoři tolik nevěří a dostalo to i její ocenění na relativně zajímavé úrovně. Pod tlakem jsou dále akcie spíše defenzivní jako Union Pacific $UNP+1.1%, které příliš nerostou, doručí stabilní dividendu, ale investoři teď chtějí vše kolem AI. Také se to dá vnímat jako jistá krátkozrakost.

LMT
$458.69 -$4.51 -0.97%
Capital Structure
Market Cap
111.1B
Enterpr. Val.
127.0B
Valuation
P/E
17.0
P/S
1.6
Dividends
Yield
2.7%
Payout
45.0%

Zařadil jste do svého portfolia v poslední době nějaké nové akcie? Pokud ano, co vás k tomu vedlo a o jaké akcie jde?

Za poslední měsíce jsem koupil jen pár akcií na long term, a to Occidental Petroleum $OXY-0.8%, Marathon Petroleum $MPC-0.7% a Warner Bros Discovery $WBD+1.9%. V obou případech jde o firmy, které sleduji delší dobu a vstoupil jsem díky nižší ceně. U Occidental Petroleum a Marathon Petroleum jde v obou případech o firmy, kde management vrací značnou část cash flow akcionářům formou buybacků. Řada vyhlédnutých firem pro mě z pohledu ceny stále není zajímavá, takže na příležitost čekám. Dokupoval jsem státní dluhopisy formou ETF - TLT. Spekuloval jsem také na pokles Nasdaq a růst indexu VIX, což jsou dvě věci, které nevyšly. Na druhou stranu jsem kupoval Russell 2000, kde jsem očekával, že se připojí zbytek trhu k technologiím.

OXY
$64.16 -$0.50 -0.77%
Capital Structure
Market Cap
57.3B
Enterpr. Val.
76.8B
Valuation
P/E
16.6
P/S
2.0
Dividends
Yield
1.2%
Payout
30.9%
  • Líbil se vám dnešní rozhovor? Pokud ano, tak nás nezapomeňte sledovat, aby vám neunikl další unikátní obsah. Mým dnešním hostem byl Štěpán Hájek.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.