S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Hele nechci strašit, ale...

Na první pohled vypadá dividenda společnosti Verizon jako jedna z nejžádanějších v rámci indexu S&P 500. Aktuálně přes 7,2 %. Navíc se dividenda od roku 2007 každoročně zvyšuje.

Problémem je, že vyplácení dividendy vypadá pro Verizon jako čím dal těžší úkol. V roce 2022 pokryl volný peněžní tok 14 miliard dolarů náklady na dividendu ve výši 11 miliard dolarů. Má ale velké výdaje na nutné vylepšování sítě. To znamená, že investiční výdaje společnosti Verizon, které jen v roce 2022 dosáhly 23 miliard dolarů, se pravděpodobně nezpomalí. Navíc spolu s výdaji na bezdrátové licence významně přispěly k celkovému dluhu ve výši 153 miliard dolarů, s nímž Verizon žongluje. To je obrovská zátěž pro společnost, která má "jen" 94 miliard dolarů vlastního kapitálu. V roce 2022 měla společnost Verizon náklady na dluh ve výši 4 miliard USD. Nyní, s rostoucími úrokovými sazbami, se tyto náklady pravděpodobně zvýší.

Bude podle vás Verizon nucen trochu přibrzdit dividendy? 🤔

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dluh je vždy zátěž a tím spíš, když spolu se zadlužováním nerostou zisky nebo se nerozrůstá aktivita společnosti a aktiva. Podle mě je jen otázkou času než je dluh dožene, přijde cut dividendy a začne se mluvit o změnách.

Ak firma stagnuje . nezvyšuj  sa jej zisk (tržby ) rok čo ., rok kvartál čo kvartál ale dividendy sa zvyšujú ,, tak je jasné že idú len na dlh a časom ich to dobehne...

Já u Verizonu sázím na to, že ještě v tomto "dluhovém režimu" dokážou nějakou chvíli pokračovat. Mezitím vyberu pár dividend a následovně, pokud se nic nezlepší, se přesunu jinam. Dividendy měly být už dávno ořezány a nejprve se měl platit dluh.

Partner

Zatím ji taky jen sleduji a váhám právě. Hezká čísla, díky za doplnění, takto konkrétně jsem je neznal ale právě jak píšeš, jako líbí se mi ta společnost, ovšem vidím pro ní teď finančně náročné aby šla technologicky s dobou a mohla stále nabízet kvalitní služby. Asi kdyby hodl udělala ten krok a o trochu snížila dividendy třeba na 1-2 rok, mohlo by jí to dost pomoct a určitě by ji akcionáři zůstali věrní.

Tak to si já třeba nemyslím a vidím to i tady, kdy je dividenda pro spoustu lidí to hlavní co je zajímá a jakmile dojde ke snížení nebo přerušení tak své akcie vyprodávají.

Partner

Jasný no, to chápu, ale je to škoda. Já osobně i přesto, že dividendy jsou fajn, tak ale když dojde k drobnému poklesu, neděsím se a zůstávám věrný, právě kolikrát ten pokles dividend může být zdraví, pokud s těmi ušetřenými penězi naloží dobře.