S&P 500 ^GSPC 5,310.31 +0.04%
Tesla TSLA $178.93 +2.27%
Microsoft MSFT $432.05 +1.58%
Amazon AMZN $181.64 -1.04%
Meta META $464.33 -0.96%
Apple AAPL $192.10 +0.56%
Alphabet GOOG $179.00 +0.30%
Nvidia NVDA $947.06 -0.08%

5 akcií, které nemusíte už nikdy prodat

Kryštof Jáně
22. 6. 2023
6 min read

Technologie může být náročným odvětvím pro dlouhodobé investice kvůli neustálým inovacím, které ohrožují vedoucí společnosti na trhu. Tyto akcie jsou nyní nejlepší v tom co dělají a stále nabízejí potenciálně solidní investiční výnosy v nadcházejících desetiletích, jelikož se technologie stále vyvíjí a tihle lídři mohou být těmi, kteří na tom vydělají.

1. Nvidia $NVDA+0.1% 

Akcie umělé inteligence jsou dnes v módě a žádná nezískala větší uznání než Nvidia. Polovodičová společnost vybudovala podnik na herních grafických procesorech (GPU), ale zaujala podíl na trhu napříč odvětvími, která vyžadují vyhrazené GPU pro potřeby vysoce výkonných počítačů. To zahrnuje aplikace AI, kde analytici odhadují, že Nvidia má 80% až 95% podíl na trhu.

NVDA

Nvidia

NVDA
$947.06 -$0.74 -0.08%

To je velká příležitost, vezmeme-li v úvahu, že globální průmysl umělé inteligence může mít v průběhu času hodnotu bilionů. Zatímco akcie od ledna dosáhly ohromujícího zhodnocení 200 %, stále se obchoduje s forwardovým poměrem ceny k zisku 55, což je srovnatelné s loňským létem, a to navzdory mnohem lepšímu výhledu růstu zisků. Investoři, kteří drží roky, ne měsíce, by mohli během příští dekády zaznamenat další růst společnosti.

2. Apple $AAPL+0.6% 

Každý zná giganta spotřební elektroniky Apple nejen jako výrobce iPhonů. Nedávné odhalení Vision Pro na vývojářské konferenci WWDC zařadilo společnost na seznam těch, které se budou prát o postavení lídra na trhu VR. Náhlavní souprava s rozšířenou/virtuální realitou znamená pro společnost zbrusu novou kategorii výrobků, která tradičně škálovala mnoho produktů (iPhone, Apple Watch, AirPods), které se postupem času staly multimiliardovými podniky.

AAPL

Apple

AAPL
$192.10 $1.06 +0.56%

iPhone ale zatím stále dominuje byznysu Applu. Společnost generuje téměř 100 miliard dolarů ročně ve volném peněžním toku, který může Apple použít na dividendy a zpětné odkupy akcií. iPhone nahradil bezpočet každodenních nástrojů a zařízení a lidé denně tráví na svých telefonech hodiny. Dokud se to nezmění, mohou investoři Applu a v noci klidně spát.

3. Tesla $TSLA+2.3% 

Společnost Tesla, která vyrábí elektromobily, postavila automobilový průmysl na hlavu a stala se průkopníkem elektromobilů a etablovala elektrické technologie jako budoucnost dopravy. Přestože hodnota Tesly vzrostla na téměř 800 miliard dolarů, příběh společnosti zdaleka nekončí. EV stále představují nízké jednociferné procento celosvětově aktivních vozidel. I když konkurence v průběhu let zředí podíl Tesly na trhu, společnost je připravena si stále udržet a postupně rozšiřovat svůj podíl.

TSLA

Tesla

TSLA
$178.93 $3.98 +2.27%

To jde nad rámec současných produktů Tesly, jako je Model 3 a Model Y. Tesla má několik "jiných" produktů, jako je Cybertruck, Tesla Semi a rozšiřující se autonomní řízení, stejně jako nové moderní technologie (software), jako je AI a Tesla. Bot. S tolika želízky v ohni může jen pár úspěchů vynést Teslu a portfolia jejích akcionářů do nových výšin.

4. Taiwan Semiconductor $TSM-0.4% 

Pokud jsou polovodičové čipy stavebními kameny technologie, Taiwan Semiconductor je investicí typu pick-and-shovel pro technologický sektor. Společnost je předním světovým výrobcem polovodičů, který je zodpovědný za výrobu čipů pro mnoho největších světových výrobců polovodičů, včetně Nvidie a Applu. Taiwan Semiconductor vyrábí téměř 60 % světové nabídky polovodičových čipů.

TSM

TSMC

TSM
$152.88 -$0.67 -0.44%
Capital Structure
Market Cap
681.6B
Enterpr. Val.
21.3T
Valuation
P/E
29.4
P/S
9.8
Dividends
Yield
0.0%
Payout
34.3%

S tak masivní výrobní kapacitou může společnost vyrábět čipy lépe a za méně peněz než většina jejích konkurentů. Navíc světová poptávka po polovodičích by měla v průběhu příštího desetiletí stále růst. Globální trh s polovodiči má hodnotu přibližně 600 miliard dolarů. Do konce dekády by mohl přesáhnout 1 bilion dolarů, což by pro předního světového výrobce čipů mohlo znamenat roky růstu.

5. Broadcom $AVGO-0.9% 

Konektivita v osobních zařízeních, datových centrech a průmyslu za poslední desetiletí ohromně vzrostla, což posunulo podnikání Broadcomu do nových výšin. Společnost vyrábějící polovodiče a podnikový software se specializuje na sítě, připojená zařízení a téměř vše, co odesílá nebo přijímá data. Tento nastavený trend by mohl v budoucnu nadále sílit, protože autonomní vozidla, 5G a internet věcí potenciálně přinesou nové tržní příležitosti v nadcházejících letech.

AVGO

Broadcom

AVGO
$1,401.25 -$12.78 -0.90%

Broadcom agresivně investuje do budování podnikového softwaru, aby se se nemusel spoléhat pouze na své podnikání v oblasti čipů. Společnost čeká na akvizici firmy VMware, jež podniká v odvětví cloudových služeb za 61 miliard dolarů, která rozšíří její stávající sadu podnikových softwarových produktů. Produkty společnosti Broadcom jsou na správné straně dlouhodobého trendu bezpečného přesunu informací po celém světě, takže budoucnost vypadá jasně i pro akcie.

Všechny tyto společnosti se aktuálně nachází na nebo těsně pod historickými maximy. Snad jediná výjimka je $TSM-0.4%, ale taky nejsou extra dole. Pokud tyhle akcie již držíte, tak nemusíte mít obavy, ale momentálně není ten nejlepší čas na jejich nákup. Musíme si počkat na lepší ceny i když Při pohledu do budoucnosti ty akcie nemusí být tak drahé...

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.