S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Proč může být krypto zima u konce? | Investiční Memento #38

Purple Trading
23. 6. 2023
3 min read

https://youtu.be/3KaN9MTCJws

Máte rádi memečka? Protože analytici, investoři a obchodníci je přímo milují a mnohdy se jimi informují o aktuálně nejdůležitějších investičních událostech. Investor a člen Purple Trading Clubu, Petr Lajsek, pro vás každý týden prochází internetové diskuze a fóra a sbírá ty nejpovedenější z vtípků. Ty pak rozebere, dodá k nim kontext a doplňující informace z trhů. To vše pak shrne do videa, na které se stihnete podívat u odpoledního kafe. Dnes vyšlo v pořadí již 38. vydání Investičního Mementa. Na co se můžete těšit?

Pokud je nemůžeš přesvědčit, tak je alespoň zmateš. Této říkanky se tradičně drží Jerome Powell při svých proslovech před kongresem. Jeden takový absolvoval tento týden a o zajímavé komentáře rozhodně nebyla nouze. Kongres Powella tradičně griluje kvůli obavám o americkou ekonomiku, Fed však zajímá primárně sražení inflace. Powell se vyjádřil k úrovním úrokových sazeb - kolik zvýšení ještě očekává do konce roku? A jaký bude podle něj vývoj trhu práce? Americké akcie na očekávání monetární politiky nereagovaly vůbec dobře. Čekají nás tak další výprodeje a ukončí se tak současná rally?

Zajímavá chybka se vloudila do účetnictví Pentagonu, zmizel tam totiž takový menší obnos. Dle revize účetnictví totiž z USA poslali na podporu Ukrajiny o 6,2 miliardy dolarů více než chtěli. Více peněz než možná očekáváme by mohlo také připlout do bitcoinu. Krypto zima by tak mohla být konečně u konce. O bitcoinové ETF totiž zažádal jeden z největších hráčů na trhu a investice do bitcoinu tak může být konečně dostupná pro masy a přes spolehlivého správce aktiv. Minulý týden byla také spuštěna nová kryptoměnová burza, která se těší přízni velkých hráčů. Narozdíl od Binance a FTX zde navíc nehrozí manipulace s prostředky klientů.

Blíží se nový souboj těžkých vah? Určitě jste zaznamenali výzvu Elona Muska na souboj v kleci s Markem Zuckerbergem. Na koho byste si vsadili? Podíváme se na srovnání těchto legendárních byznysmenů, po kterém jistě budete mít svého favorita. Podíváme se také do Turecka, kde centrální banka po dlouhé době zvýšila úrokové sazby. Jejich efekt se však zatím mine účinkem a lira dále oslabuje. Roky hrůzoekonomiky prezidenta Erdogana se tak na její síle podepisují i nadále. Kam až lira může oslabit? To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním díle Investičního Mementa!



Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.